• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uğur Kaleliden Konya metrosu açıklaması
23 Ocak 2017 Pazartesi 14:07

Uğur Kaleli'den Konya metrosu açıklaması

AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, "Konya’mızın metro, lojistik köy, Karapınar enerji santralleri ve Çevre Yolu Projeleri’nin gerçekleşmesi için çalışmalarımız devam etmektedir" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, İl Başkanlığı’nda gündemi değerlendirdi.

Basın toplantısında Muhammet Uğur Kaleli’ye AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri Muhammed Baysal ile İbrahim Arıcı eşlik etti.

İşte Kaleli’nin basın toplantısından öne çıkan başlıklar ve ayrıntıları:

TBMM’de görüşülen anayasa değişikliği teklifi

316 AK Parti milletvekili imzasıyla verilen teklif, zorlu bir komisyon sürecinden sonra Meclis Genel Kurulu’nda MHP ile ortak çalışma sonucu 330 üzeri oy alarak meclisten geçmiştir. Bundan sonra ‘Söz Milletin’ diyor; sonuç ne olursa olsun baş tacı yapacağımızın bilinmesini istiyorum.

Bu anayasa değişikliği ne anlama geliyor?

1- Ülkemizde 30 yıldır tartışılan yeni-özgürlükçü-sivil anayasa ihtiyacının sonucu olup gündemde olması psikolojik açıdan önemli ve sivil anayasanın temellerini oluşturacaktır.

2- Gündemdeki anayasa değişikliği 2007 yılında cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında 367 tartışmasının neticesinde yapılan anayasa değişikliği ile zorunlu hale gelen bir düzenlemedir.

3- Yapılan rejim değişikliği değil, hükümet sistemi değişikliğidir.

4- Devletin temel yapısı ve nitelikleri, temel hak ve özgürlükler değişmemektedir. (yönetim şekli cumhuriyet olması, Türkiye’nin sosyal, demokratik, laik bir hukuk devleti olması değişmemektedir.)

5- Yapılan sadece devletin organları ve organlar arasındaki ilişkileri düzenlemektedir.

6- Türkiye ateş topu bir coğrafyanın tam merkezinde sorunlu bir bölgede bulunmaktadır. Bu sorunlara anında ve gerektiği şekilde karşılık verebilmesi için ne yaptığını bilen güçlü bir yönetime ihtiyaç vardır. Değişiklik bunu mümkün kılacaktır.

7- Bir algı mühendisliği yapılarak sanki Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan şahsına istiyormuş gibi hava oluşturulmaktadır. Ülkemizin son kırk yılında yönetimde Sayın Erbakan,  Türkeş,  Özal,  Demirel, Ecevit vardı. Onlar yok ama sistem sorunumuz devam ediyor. Yarın da Tayyip Bey olmayacak. Mesele kişiler değil sistemdir. Amacımız bunu çözebilmektir. Gayemiz üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değil.

8- Cumhuriyetimizin 94. yılındayız. 65 hükümet kuruldu. Neredeyse 16 aya bir hükümet düşmektedir. Demokrasi sürecinde 5 askeri darbe ve teşebbüsleri yaşadık. İstikrar için, istikbal için hükümet sistemi değişikliği ülkemizin için hayırlara vesile olacağına inancım tamdır.

Peki, anayasa değişikliği neler getiriyor?

1-Yargı yetkisi bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değişiyor.

2-Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarılıyor.

3- Milletvekili seçilme yaşı 25’ten 18’e indiriliyor.

4-Seçimler 5 yılda bir Cumhurbaşkanı seçimleri ile birlikte yapılacak.

5- TBMM; yasama, bütçe, genel görüşme, meclis soruşturması ve yazılı soru önergesi yollarıyla görevini yapacak. (Gensoru yetkisi kaldırılıyor).

6- Cumhurbaşkanına devlet başkanı sıfatı veriliyor.(görev süresi 5 yıl, 2 defa seçilebilecek. Partisi ile ilişiği kesilmeyecek...)

7-Cumhurbaşkanlığına en son seçimlerde yüzde 5 üzeri oy alan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

8- Cumhurbaşkanı; yardımcılarını ve bakanları üst düzey yöneticileri atayacak. Görevden alabilecek. Kararname çıkartabilecek. Kanun ve kararname konusu aynı konuda farklı hüküm içeriyor ise kanun hükmü uygulanacak.

9- Hükümet güven oylaması kaldırılıyor. Koalisyon dönemleri bitecek, istikrar gelecek…

10- TBMM üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluk (360 üye) ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

11- Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek.

12-  Hâkimler ve Savcılar Kurulu 13 üyeden oluşacak. 4 üye Cumhurbaşkanınca,7 üye TBMM… Adalet Bakanı ve müsteşarı tabii üye olacak…

13- Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Askeri Mahkemeler ve sıkıyönetim ile ilgili hükümler kaldırılıyor. Bu arada meclis çalışmaları da devam etmektedir. 2017 yılı bütçesi kabul edildi. (645 Milyar TL) Ülkemiz için gereken kanunlar çıkarılmaktadır…

Konya yatırımları

Konya’mızın metro, lojistik köy, Karapınar enerji santralleri ve Çevre Yolu Projeleri’nin gerçekleşmesi için de çalışmalarımız devam etmektedir. Bunların takipçisi olup; en kısa sürede hayata geçmesi için hep birlikte gayret gösteriyoruz.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA