• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ucuz sebze-meyve geliyor
27 Mart 2015 Cuma 14:00

Ucuz sebze-meyve geliyor

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği vatandaşa ucuz sebze-meyve yedirmek için kooperatif kurmaya hazırlanıyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü İrfan Güvendi, sebze ve meyvede aracı karlarının yüksek olduğunu, çiftçinin ürününü pazara halden ulaştırmak istediklerini belirterek, "Şu an bir çalışma yapıyoruz. Birkaç ay içerisinde hallerde biz de kooperatifler olarak yer alabiliriz" dedi.

Birliğin faaliyetlerine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Güvendi, Türkiye'nin en büyük kooperatif kuruluşu olduklarını, ortaklık bilincini güçlendirmek için gayret gösterdiklerini belirtti.

Tarım Kredi Kooperatifleri olarak 2014 içinde 425 bin çiftçiye toplam 5 milyar 947 milyon lirakredi kullandırdıkları ifade eden Güvendi, "Bu sene bu hedefi yüzde 9 civarında yukarı taşıyoruz. 6 milyar 500 milyon lira civarında kredi kullandırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Güvendi, kurum aracılığıyla tarım sigortası yaptıran çiftçilere 2014 sonu itibariyle 120 milyon lira hasar ödemesi yapıldığını belirterek, tarım sigortası prim üretimini 2015 yılında 300 milyon liraya çıkarmayı, 40 bin yeni ortak kaydı yapmak istediklerini bildirdi.

- "Büyük market zincirlerine sesleniyoruz"

Gıdada üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasa ilişkin değerlendirmelerde bulunanGüvendi, şu an bunun bir sorun olarak ele alındığını, ilgili tüm kurumların konuyla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi.

Güvendi, bazı konuların sadece kuraklığa bağlanmaması gerektiğinin altını çizerek, ekonomide de tarımda da yapısal sebeplerle enflasyonun oluştuğunu ifade etti. Bu konunun çok ciddi takip edildiğini vurgulayan Güvendi, şunları kaydetti:

"Özellikle yaş sebze ve meyvede aracı karları yüksek. Bunu azaltacak ara mekanizmalar bulunmaya çalışılıyor. Biz çiftçilerden alarak marketlere dağıtıyoruz, küçük ölçekte yapıyoruz, piyasayı etkileyecek ölçekte değil. Birlikte hareket edebileceğimiz iş insanlarına, 'Gelin bu konuya birlikte kafa yoralım' diye çağrı yaptık. Biz bu konuya kafamızı yoruyoruz, Kafa yoracak olanlara da kapımızı açık tutuyoruz. Burada ilk olarak büyük market zincirlerine sesleniyoruz. Şu an biz bir çalışma yapıyoruz. Yeni hal kanunundan sonra hallerde kooperatiflerin, üretici birliklerinin belli bir oranda yer alması ve oradan ürünlerini satmasıyla ilgili bir çalışma var. Bu 1-2 ay içerisinde, bazı hallerde biz de kooperatifler olarak yer alabiliriz. Ankara, İstanbul, Antalya, Bursa gibi şehirlerin hallerinde çiftçinin ürününü pazara halden ulaştırmak istiyoruz."

 

Kaynak : AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA