• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ucuz et için düğmeye basıldı
23 Temmuz 2010 Cuma 14:51

Ucuz et için düğmeye basıldı

Ramazan ayında vatandaşların iftarda ucuz et yiyebilmeleri için düğmeye basıldı.
Ramazan ayında vatandaşların iftarda ucuz et yiyebilmeleri için düğmeye basıldı. Ramazan boyunca sahur ve iftar sofraları için 25 bin ton hayvan kesilecek. Daha önce getirilen ve kombinalarda bekleyen 5 bin ton kasaplık sığır Ramazan öncesinde piyasaya sunulacak. 2 Ağustos 2010 tarihinde de Derince limanında 7 bin tonluk sığır giriş yapacak. Bu hayvanlar da kesilip piyasa ete doyacak. Buna rağmen kıyma ve et fiyatını düşürmeyen market ve kasaplara dönük denetimler yapılacak.

Hızla tırmanan et fiyatlarını durdurmak için yapılan canlı hayvan ithalatı ihalelerinin spekülatörlere yenildiği yönündeki eleştiriler üzerine operasyon başlatıldı. 26 Nisan 2010 tarihinden bu yana 18 liradan 14 liraya gerileyen ancak daha sonra 50 kuruş zamlanan karkas etin kilogram fiyatının Ramazan ayında 13-14 lira bandına oturması amacıyla Türkiye'ye et girişinin hızlandırılması kararı alındı. İhaleleri kazanan firmalarla görüşen Et ve Balık Kurumu (EBK) yetkilileri, Ramazan ayı boyunca 25 bin ton hayvanın Türkiye'deki kombinalara girmesini istedi. Uruguay, Brezilya ve Şili gibi ülkelerden 23 günde getirilen canlı hayvanların daha hızlı Türkiye'ye ulaştırılması için firmalar her türlü önlemi alma sözü verdi.

AYDA 20 BİN TON HAYVAN KESİLECEK

EBK'nın yaptığı ihalelerde kesim için 62 bin tonluk kasaplık sığır getirilmesi kararlaştırıldı. Bugüne kadar getirilen 7 bin tonluk canlı kasaplık sığırın 2 bin tonu Adana kombinasında, 1 tonu Diyarbakır, Ankara'da 2 bin ton hayvan kesim için bekliyor. Piyasada yeterli et olduğu için Ramazan öncesinde bunların kesilip kasap ve marketlere verilecek. Ramazan'dan 8 gün önce de 7 bin ton canlı kasaplık sığır Türkiye'ye giriş yapacak. 17 Ağustos 2010'da 15 bin baş kasaplık sığır girişi daha olacak. Ardından her 15 günde bir arayla 10-15 bin hayvan girişi yapılıp kesilecek.

Bu arada Avrupa'dan TIR'larla günlük 500 baş hayvan girişi devam ediyor. Bu hayvanlar Sakarya kombinasında kesiliyor. Tarım Bakanlığı'ndan bir yetkili bir anda piyasayı ete boğmak istemediklerini belirterek;"Tüm marketlerin etini karşılayacak olursak Türkiye'deki hayvancılık çöker. Bizim amacımız et fiyatlarının artışını durdurmak. Besiciyi çökertmek amacımız değil. Bütün eti biz mi getirilim. İki günlük etle artışı durduruyoruz. Çünkü yeteri kadar besi materyali var." değerlendirmesini yapıyor.

KIYMA EBK'DA 16,50, KASAP VE MARKETTE 20 LİRA

İthalata rağmen vatandaşın ucuz et yiyemediği yönündeki eleştirilerin altında 'yüksek kar amacının' yattığı ortaya çıktı. EBK'nın 16,50 liraya sattığı kıymadan yüzde 19 kar ettiği Tarım Bakanlığı tarafından piyasadaki firmalara ulaştırıldı. 14 liraya besiciden alınan bir hayvandan kıyma ve kuşbaşıyla EBK'nın kar ettiğini kaydeden bakanlık yetkilileri, rafta fahiş karı önlemek için denetim yapacak. Vatandaşın daha ucuz et yemesi hedefleniyor.

Ürün EBK'da Market ve kasap*

Kıyma 16,50 19,90-22,50

Kuşbaşı 19,15 20,89-25,40

Tarım Bakanlığı verileri

*En düşük-en yüksek fiyat

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA