• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TYB Konya şubesi Karamandaydı
26 Ağustos 2012 Pazar 15:35

TYB Konya şubesi Karaman'daydı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Cumartesi günü güzide Anadolu kenti Karamandaydı.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi Cumartesi günü güzide Anadolu kenti Karaman’daydı. 
2012 Kültürel Etkinlikleri çerçevesinde TYB Konya Şubesi yönetim Kurulu üyesi zeki Oğuz’un, düzenlediği gezide halk ozanı, düşünür Yunus Emre’nin dedesi İsmail Hacı’nın mezarının da olduğu rivayet edilen ve Güney Anadolu Toroslarının eteklerinde yer alan İsmail Hacı Yaylasına günü birlik bir ziyaret gerçekleştirildi.  Yazar, Akademisyen, Gazeteci ve Öğrencilerden oluşan gezi kafilesi yol üzerindeki Yollarbaşı(İlistra) ve Karaman’daki tarihi mekânlarda incelemelerde bulundu.
YUNUS EMRE’NİN ASIL YURDU YEŞİLDERE’DİR.
  Yeşildere(İbrala)  Belediyesini ziyaret eden gezi kafilesi Belediye Başkanı İbrahim Koçak’tan bölge ile ilgili bilgiler aldı. Halk Ozanı ve Düşünür Yunus Emre’nin dedesinin bu bölgede yaşadığını söyleyen Koçak, Yunus Emre’nin asıl yurdunun Yeşildere(İbrala) olduğuna yönelik kuvvetli belge ve bilgilerin olduğunu belirterek Eskişehirlilerin Yunus Emre’ye sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi. Gezi kafilesinde yer alan Tarihçi Prof. Dr. Mikail Bayram da; Yunus Emre’nın öz yurdunun bu bölgeler olduğu konusunda tarihi belge ve kayıtların açık ve net olduğunu, bu nedenle ne Eskişehir’in ne de bir başka yerin Yunus Emre’ye sahip çıkamayacağını söyledi. Bayram; Prof.Dr. Abdülbaki Gölpınarlı’nın 250 bin lira karşılığında Yunus Emre’yi Eskişehirli yaptığını, Karamanlılar 300 bin verirse Karamanlı yapacağını kendisine söylediğini iddia etti.
Bayram ayrıca Karaman Oğlu Mehmet Beyin kendi döneminde ferman buyurduğu söylenen“Şimdiden girü hiç kimse ne kapuda ve divanda ve meclis ve seyranda Türkî dilinden gayri dil söylemeye!” diye bir fermanın gerçeği yansıtmadığını ve bunun Selçuklu tarihçisi İbni Bîbî tarafından uydurulduğunu, Cumhuriyet döneminde de Öz Türtçe konuşmak bahanesiyle Arapça, Farsça ve Kürtçe’yi yasaklamak adına bu yalana sahip çıkıldığını söyledi.
TYB Konya Şubesi gezi heyeti tarihi dokusuyla ünlü doğal güzelliği ve tarihi eserleriyle adeta bir açık hava müzesi olan Roma ve Bizans döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan Manazan mağaralarını ve otantik kent  olan Taşkale kasabasını da ziyaret etti. 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA