• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkmen köyleri ateş hattında
08 Mart 2015 Pazar 08:53

Türkmen köyleri ateş hattında

Suriye’de sivil-savaşçı ayrımı yapmaksızın birçok kentte varil bombası kâbusu yaşatan Esed rejimine bağlı birlikler, Türkmen köylerini de tehdit ediyor.

Suriye ordusu, kuzeydeki bölgelerde muhaliflerin kontrolünde olan köylere doğru ilerliyor. Son olarak Lazkiye’ye bağlı bölgede bir hafta süren yoğun bombardımanın ardından cuma günü de kara birlikleri Lazkiye merkez ve Türkiye sınırındaki Keseb kasabasından iki koldan saldırıya geçti. Al Jazeera’nin haberine göre, Lazkiye merkezinden saldıran rejim güçleri Bayırbucak’a 25 kilometre mesafedeki Kürt Dağı bölgesinde bulunan Durin kasabasını ele geçirdi. Bayırbucak bölgesinde savaşan Türkmen Şehitleri Tugayı komutanı Adil Orli, stratejik öneme sahip Durin kasabasının düştüğünü ifade etti.

TEHLİKE BÜYÜYEBİLİR

Keseb’in karşısındaki Yayladağı Sınır Kapısı’nın son günlerde artan bombardımanlardan dolayı boşaltıldığını söyleyen Türkmen komutan, Türkiye sınırında bulunan Türkmen köylerinden Dağdağan, Kepir, Gökdağı ve Murtlu’nun risk altında olduğunu belirtti. Halen muhalifler tarafından kontrol edilen birçok köyün tehdit altında olduğuna dikkat çeken komutan Orli, “Şu an tüm çatışmalar Keseb ile Bayırbucak arasındaki stratejik öneme sahip Kızıldağ çevresinde devam ediyor. Şayet Durin’den sonra Kızıldağ da rejim tarafından kontrol edilecek olursa tehlikenin boyutu çok daha büyüyecektir” dedi.

Şİİ MİLİSLER DESTEKLİYOR

Esed ordusuna bağlı birliklerin ilerleyişinin sürmesi durumunda birçok köyün boşaltılarak Türkiye’ye geçişlerin artacağına dikkat çeken Türkmen komutan “Vargücümüzle direnmeye çalışıyoruz ancak ağır silahlarla ve birçok noktadan aynı anda saldırıyorlar. Bölgeye Şii gruplardan büyük destek getirildi, şu an çatışmalar tüm şiddetiyle sürmekte” dedi.

Esed'in yeni yöntemi: Yanık toprak

Suriyeli muhalifler, Dera’da da büyük kayıplar veriyor. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), son zamanlarda Dera’daki kayıplarının, “Esed rejim güçlerinin uyguladığı ‘yanık toprak politikası’ ve saldırılarda İran askeri taktiklerinin kullanılması”ndan kaynaklandığını bildirdi. Ülkenin güneyinde Özgür Suriye Ordusu’na ait birlikleri çatısı altında toplayan El-Cephe el-Cenubiyye sözcüsü İsam er-Reyyis, rejim güçlerinin kullandığı yeni taktiklerden “yanık toprak politikası” hakkında şunları ifade etti: “Bu taktik çerçevesinde kara güçleri, saldırıdan iki gün önce hazırlık mahiyetinde hedef alınan bölgeye yüzlerce roket ve varil bombası atıyor. Böylece muhaliflerin, arkadaşlarına yardım ulaştırması engelleniyor. Bu durumda silahlı muhalifler bölgeden geri çekilmek zorunda kalıyor.”

Dört yıllık yıkımın fotoğrafı

Suriye’de Mart 2011’de başlayan ve tüm şiddetiyle devam eden savaşta en büyük hasarı, “hayalet kent”e dönen Halep’te görmek mümkün. Film sahnelerini aratmayan görüntülerde yerle bir olmuş binalar ile Seyfül Devle semtinde muhaliflerin kum torbalarıyla kurduğu bariyerler dikkat çekiyor.

BM’den klor gazı yasağı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye’de klor gazının kullanımını yasaklayan tasarıyı onayladı. Esed rejimine desteğiyle bilinen Rusya da tasarıya “evet” diyen ülkeler arasında yer alırken, 15 üyeli konseyde yalnızca Venezuela çekimser kaldı. Karar hem rejim hem de muhalif güçler için bağlayıcı olacak. Rejimin kullandığı klor gazı gibi herhangi kimyasal silah kullanımını en sert bir şekilde kınayan tasarı, Suriye’ye uluslararası yaptırımlar uygulanmasına ve askeri güç kullanmasına kapı açan BM Şartı’nın 7. bölümü altında kabul edildi.

YÜZLERCE YARALI

KSYÖ’nün daha önce hazırladığı raporda, Suriye’de muhaliflerin kontrolündeki üç köye 350 ila 500 kişinin etkilendiği bir klorin gazlı saldırı gerçekleştirildiği ve saldırıda 13 kişinin öldüğü bildirilmişti. 21 Ağustos 2013 tarihinde de başkent Şam’ın Doğu Guta bölgesinde zehirli gaz saldırısı düzenlenmiş ve bin 400’den fazla kişi katledilmişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA