• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyeyi uçuracak dev projede tarihi gün
07 Haziran 2014 Cumartesi 07:50

Türkiye'yi uçuracak dev projede tarihi gün

Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyük havalimanı olacak projenin temeli bugün Başbakan Erdoğan tarafından atılıyor.

Temeli bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılacak havalimanının Avrupa'nınulaşım merkezi haline geleceği yerli-yabancı tüm uzmanlarca öngörülüyor. 22 milyar 152 milyon euroluk kira bedeli ve 10 milyar 247 milyon euro yatırım maliyetiyle Cumhuriyettarihindeki en yüksek yatırım olacak havalimanı başta Almanya Frankfurt olmak üzere birçokAvrupa şehrini endişelendiriyor. 

DÜNYANIN 30'DA BİRİ 
Merkezi Frankfurt'ta bulunan ve dünyada 12 havalimanının işletmesini yapan Fraport'un Operasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Peter Schmitz, "Frankfurt Avrupa'nın en önemli aktarma noktalarından biri. İstanbul'a yapılacak 3'üncü Havalimanı bu konuda bize rakip olacak" yorumunu yaptı. Bugün dünya havacılık filosu 45 bin uçaklık büyüklüğe ulaşmış durumda.Havada 15 bin uçak sürekli uçuş halinde. Bu pastadan Türkiye'nin aldığı pay ise her geçen günartıyor. Ekonomik büyüklükler açısından dünyanın 100'de biri büyüklüğe sahip olan Türkiye'ninhavacılıktan aldığı pay ise 30'da bire çıktı. Bu rakam, hızla yükselmeye devam ediyor

AVRUPA TALEBE YETİŞEMİYOR 
Eurocontrol'ün raporuna göre, Avrupa hava ulaşımının 2014'te yüzde 1.2, 2015'te ise yüzde 2.7 seviyesinde büyüyeceği tahmin ediliyor. Ulaşım trafiğindeki büyüme, 2017'den sonra Avrupa'daki havalimanlarının kapasite yetersizliğinden dolayı yüzde 2.2'ye düşecek. 2018'de faaliyete geçmesi planlanan 3'üncü Havalimanı bu oranın yeniden canlanmasına yardımcı olacak. Hava ulaşımı 2019-2020'de yeniden yüzde 2.8'e çıkacak. 2014- 2020 arasında uçuşbüyüme ortalaması ise yüzde 2.5 olarak öngörülüyor. 

BÖLGENİN YENİ HUB'I İSTANBUL OLACAK
Dünyanın batısı havacılıkta küçülürken doğusundaki hızlı yükseliş İstanbul'u merkez (hub) yapacak en güçlü kozlardan biri. Türk Hava Kurumu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden Doç. Dr. Yıldırım Saldıraner, "İstanbul gelen yolcu, uçak sayısı ve transit yolcuda hızla büyüyor ve artık talebe yetişemiyor. THY'nin dünyanın en çok yere uçan firması olması ve diğer havayoluşirketlerinin de hızlı büyümesiyle yeni pistlere ihtiyaç artıyor. Atatürk Havalimanı'nda iki, Sabiha Gökçen'deki tek piste ilaveler olacak. Ancak bunlar yeterli değil. Bizim pist kapasitesine cevapvermemiz gerekiyor. Uzakdoğu yolcusunun Afrika gibi yerlere gitmesinde de saat farklınedeniyle İstanbul en ideal yer. Üçüncü Havalimanı bitene kadar Atatürk ve Sabiha Gökçen'deyatırımlara devam edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

İSTANBUL, JAKARTA'YA YÜZDE 4 FARK ATTI
İstanbul'un dünya havalimanları arasındaki konumu hızla yükseliyor. Şehir, Şubat 2014'tengeriye dönük olarak 12 ayda uçak trafiğindeki büyümede rakiplerine fark atıyor. Yüzde 11.1 büyüme yakalayan İstanbul en yakın rakibi Jakarta'ya yüzde 4 fark atmış durumda. Dünyadaki diğer havalimanlarında özellikle de Batı'dakilerde küçülme varken İstanbul yolcu sayısında dahızlı yükseliyor. Bu alanda da yüzde 16.3'lük oranla rakiplerini geride bırakmış durumda.

YOLCULUK SÜRELERİ İLE MALİYET DÜŞECEK
Hem İstanbul'un hem de Türkiye'nin dünyaya açılması için önemli bir adım olan projeyle birlikte Avrupa'yla da bağlantı daha hızlı gerçekleşecek. Proje ile İstanbul, sahip olduğu coğrafi konumu tam anlamıyla değerlendirme imkânına kavuşacak. Bu şekilde yolculuk süreleri ve uçuşmaliyetleri ciddi anlamda düşüş gösterecek. Amerika ve Şanghay'a kadar olan çok büyük birbölgenin havacılık trafiği düşünüldüğünde, İstanbul 'merkez' haline gelecek. 

KENTİN MİMARİ YAPISI ÖRNEK ALINDI
Dünyanın en çok yolcu geçişine sahip havalimanlarından biri olacak Üçüncü Havalimanı için sadelik ve zenginliği bir arada sunan, modern, fonksiyonel bir mekan tasarlandı. Projede,tarihlere başkentlik yapmış, eski ve yeni yapılarıyla çekici eserleri bir arada barındıran İstanbul'un mimari yapısı dikkate alındı. Yeni havalimanının her ayrıntısı şehrin mimariözelliklerine uygun olarak hayata geçecek. Medeniyetler şehri olarak bilinen İstanbul'da hayatageçecek bu dev projeyle birlikte havacılık tarihi yeniden yazılacak. 

RAKAMLARLA ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI

150 milyon yıllık yolcu kapasitesi
➚ 22 milyar 152 milyon euro yatırım
➚ 165 yolcu köprüsü
➚ 4 ayrı terminal binası
➚ 8 kontrol kulesi
➚ 6 pist
➚ 500 uçak park kapasitesi
➚ 6.5 milyon metrekare büyüklüğünde apron

SABAH

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA