• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyeyi Korkutan Uyarı
17 Eylül 2012 Pazartesi 10:15

Türkiye'yi Korkutan Uyarı

İngiliz gazeteleri Türkiyenin bugün Afganistanda 1980deki dönemdeki rolünü üstlendiğini iddia etti.
İngiliz gazeteleri bu sabah sayfalarında, ‘Müslümanlar’ın Masumiyeti’ filmi protestoları ve Suriye’deki kriz üzerinden Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyasında yaşanan siyasi gelişmelere geniş yer arıyor.
Independent gazetesinde Robert Fisk, Müslüman ülkelerde son yaşanan protestolar üzerinden kaleme aldığı yazısında, yaşanan gelişmelerin Batı’nın yanlış politikalarından kaynaklandığını ileri sürüyor.
Bir Suriyeli arkadaşının kendisine söylediği, Suriye’de kullanılan ‘Bir akrebi beslersen seni sokacaktır’ deyiminden yola çıkarak kurduğu yazısında Fisk, Batı’nın zamanında El Kaide gibi hareketleri destekleyerek bugünkü şiddet tablosunun ortaya çıkmasına katkıda bulunduğunu belirtiyor.
FİSK: BATI’NIN BESLEDİĞİ AKREP ŞİMDİ ONU SOKUYOR
Deneyimli Ortadoğu muhabiri şöyle yazıyor: “ABD, Libya’nın Albay Kaddafi’sine karşı muhalefeti destekledi, Suudi Arabistan ve Katar’a, milislere para ve silah akıtması için yardımcı oldu ve şimdi kasırga biçti. Amerika’nın Libyalı ‘dostları’ onlara sırt çevirdi, Bingazi’de ABD Büyükelçisi Stevens ve meslektaşlarını öldürdüler ve El Kaide liderliğinde, Müslüman dünyasını yutan anti-Amerikancı protesto hareketine başladılar. ABD, El Kaide akrebini beslemiş ve bu akrep şimdi Amerika’yı sokmuştu.”
Fisk, bu yorumuna Suriye’yle ilgili de geleceğe dair bir uyarı yaparak devam ediyor: “Ve dahası ABD şimdi, Suudi Arabistan ve Katar’ın milislere (Selefiler ve El Kaide dahil) para ve silah akıtmasına yardım edip Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ karşıtı muhalefeti destekliyor ve kaçınılmaz olarak Esad devrilirse aynı ‘akrep’ tarafından sokulacak.”
Fisk, ABD’nin başından itibaren Arap Baharı’nı desteklediği söylemine de değiniyor ve bunun ‘uydurma’ olduğunu yazıyor: “Bununla beraber gerçek hikaye başkaydı. Washington on yıllar boyunca Arap diktatörlüklerini destekledi ve silahlandırdı. Saddam favorilerimizden biriydi. Mısır’ın Mübarek’ini sevdik, Tunus’un Bin Ali’sine bayıldık, otokratik Körfez ülkeleriyle hâlâtutuklu bir aşk yaşıyoruz (…) ve en an iki on yıl boyunca Hafız El Essad’a ve hatta kısaca oğlu Beşar’a gülümsedik.”
‘TÜRKİYE ORTADOĞU’NUN YENİ PAKİSTAN’I HALİNE Mİ GELECEK?’
Fisk daha da geriye giderek Batı’nın Afganistan politikasını da hatırlatıyor: “Daha geriye gidersek Afganistan’da 1980’den sonra hemen hemen aynı şeyi yaptık. Sovyetler’e karşı, dini anlayışlarına dikkat etmeden Mücahidler’i destekledik ve Pakistan’ı bu adamlara silah akıtmak için kullandık.”
Fisk, bu yorumunun ardından Türkiye’nin bugün Pakistan’ın o dönemdeki rolünü üstlendiğini belirtip Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere silah temin etiğini ve Suriye Mücahidleri’nin faaliyet merkezi haline geldiğini belirtiyor ve soruyor: “Türkiye Ortadoğu’nun yeni Pakistan’ı haline mi gelecek?”
Times, gazete yönetiminin görüşlerini yansıtan imzasız yorum yazısında, Batı’ya tüm yaşananlara rağmen Arap Baharı’na sırt çevirmeme çağrısı yapıyor.
‘Müslümanlar’ın Masumiyeti’ filmini protestolar sırasında yaşananları hatırlatarak ‘Arap Baharı’nın ‘Arap Sonbaharı’na dönmekte olduğunu belirten yazı, tüm yaşananlara rağmen bazı olumlu gelişmelerin de bulunduğunu belirtiyor.
Şideet içeren eylemlere rağmen, “Yine de iyimserlik ve umut şıkırtıları var” yorumuna yer veren yazıda Mısır, Libya ve Tunus hükümetlerinin eylemleri ardı ardına kınamalarına dikkat çekiliyor.
‘Batı’nın Suriye’de olan biteni seyretme ve bekleme politikasının Beşar Esad yönetiminin barbarlığını arttırdığını da’ ileri süren yazı tam da böyle bir dönemde Batı’nın Ortadoğu’yla arasına mesafe koymaması gerektiğini öne sürüyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA