• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyeyi haklı buldu
04 Ocak 2015 Pazar 16:17

Türkiye'yi haklı buldu

Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerde Yunanistan’ın temsilcisi Fahri Büyükelçi Pavlos Apostolidis, Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin gıyabında sınırlama yapılamayacağını belirtti.

Apostolidis, Atina'da yayımlanan yüksek tirajlı Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, Doğu Akdeniz’de Münhasır Ekonomik Bölgeler’in (MEB) belirlenmesi konusuna değinerek Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu konudaki bazı tezlerinde haklı olduğunu söyledi.

Davutoğlu'nun kısa bir süre önce Atina’da yaptığı açıklamaların haklı yönleri bulunduğunu ifade eden Apostolidis, “Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin de oyuncu olduğu gerçek. Dolayısıyla deniz bölgelerinde Türkiye’nin gıyabında sınırlama yapılamaz. Sayın Davutoğlu bu konuda haklı. Mısır ile Türkiye’nin hak iddia ettiği bölgeleri kapsayan bir alanda sınırlama yoluna gidersek ve Türkiye’nin çıkarlarını göz önüne almazsak bu, her türlü fiili ve hukuki sonuçlarıyla Türkiye tarafından kabul edilmez” ifadesini kullandı.

Apostolidis, Kıbrıs konusunun farklı bir konu olduğunu ve enerji meselesi nedeniyle daha da karmaşık hale geldiğini belirterek Yunanistan ile Türkiye’nin bu konuda farklı görüşleri bulunduğunu kaydetti. Türkiye’nin Rum yönetimiyle görüşmemesinin durumu zorlaştırdığını belirten Apostolidis, “Ancak bu konuda sanırım çözüm bulunabilir. Bizler pek de kolay olmayan aracı rolünü oynamak zorunda kalıyoruz. Türkiye, bu konuda sorun çözüldüğünde elde edilecek zenginliklerin iki toplum arasında eşit şekilde paylaşılacağına ilişkin açıklamalardan neden tatmin olmuyor meselesine gelince, bunun cevabı, (Türkiye) çok sarih ve yasal taahhüt arzu ediyor” dedi.

Pavlos Apostolidis, Türkiye ile Yunanistan arasında sürdürülen istikşafi görüşmelerle ilgili bir soru üzerine, görüşmelerin sürdüğünü ancak bu aşamada Yunanistan’daki belirsiz sosyoekonomik ortam nedeniyle taraflar arasında herhangi bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmadığını belirtti. Büyükelçi Apostolidis, “Biz hazır değiliz. Çünkü ekonomik kriz nedeniyle Yunan hükümetinin, zaten ekonomik, siyasi ve sosyal açıdan ağır olan bir ortama dış politikayı da eklemesi çok zor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili bir soruyu yanıtlayan Apostolidis, Erdoğan’ın, siyasi tercihleri nedeniyle içte ve dışta sert eleştirilere maruz kalan Türkiye’nin güçlü lideri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin iç meselelerinin Yunanistan’ı etkilemediğini ifade eden Apostolidis, Erdoğan’ın Yunanistan ile ikili ilişkilerin iyileştirilmesinden ve sorunların çözümünden yana olduğunu gösterdiğini belirtti. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA