• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyeyi ağlattın anne
25 Şubat 2012 Cumartesi 10:37

Türkiye'yi ağlattın anne

Akdeniz Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz nakli meyvelerini veriyor.

Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk yüz nakli meyvelerini veriyor. Bir kazada beyin ölümü gerçekleşen kişinin bağışlanan yüzü, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde 25 yaşındaki bir hastaya nakledildi. Kol ve bacakları ise 27 yaşındaki bir başka hastaya nakledilerek dünyada bir ilk başarıldı.

Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp FakültesiHastanesi’nde 19 yaşındaki Uğur Acar’a Türkiye’nin ilk tam yüz naklinin yapılmasının ardından ikinci yüz nakli, Ankara HacettepeÜniversitesiHastanesi’nde yapıldı. İzmir’de beyin ölümü gerçekleşen 40 yaşındakiN.A’nın yüzü 25 yaşındaki üniversite öğrencisi Cengiz Gür’e nakledildi. Donörden alınan 2 kol ve 2 bacak ise 27 yaşındaki Şevket Çavdar’a şifa oldu.

4 SAATLİK OPERASYON

17 Şubat günü İzmir Çeşme’de motosiklet kazasında ağır yaralanan evli ve iki çocuk babası N.A’nın dün Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde beyin ölümünün gerçeleşmesinin ardından ailesi organlarının bağışlanmasını kabul etti. Donörün karaciğer, böbrek, kornea, kol, bacak ve yüzü dün gece, 4 saat süren bir operasyonla alındı. Yüz, kol ve bacaklar nakledilmek üzere Hacettepe Üniversitesi’ne, karaciğeri GATA’ya, böbrekleri İzmir Eğitim ile Akdeniz Üniversitesi hastanelerine gönderildi. Korneaların ise bir alıcı bulunana kadar Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde bekletileceği belirtildi. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde saat 11 sıralarında başlayan ameliyatlarla N.A’nın yüzü, 2 yaşında televizyonun patlaması sonucu yüzünün yüzde 70’i hasar gören 25 yaşındaki Cengiz Gür’e, kol ve bacakları ise 1998’de elektrik akımına kapılan 27 yaşındaki Şevket Çandar’a başarıyla nakledildi. Hastane yönetimi bugün bir basın açıklaması düzenleyerek operasyonları anlatacak.

"Oğlumla gurur duydum"

Donör N.A’nın annesi Cemile A. oğlunun askerde çektirdiği fotoğrafa sarılıp ağlayarak, ‘’Oğlum şimdiye kadar beni hiç üzmedi. Genç yaşta hayatını kaybetti. Oğlumla her zaman gurur duydum” dedi.

Haber spikeri olmak istiyor

Yüz nakli için ameliyat masasına yatan ve İstanbul’da Radyo ve Televizyon eğitimi gören Cengiz Gül’ün halası Münevver Oral, İstanbul’da yaşayan yeğeninin haber spikeri olmak istediğini söyleyerek, ameliyat masasına yatmadan önce “Hayalime bir adım daha yaklaştım” dediğini aktardı. Oral, yeğeninin mutlu ve huzurlu ameliyata girdiğini aktararak, Akdeniz Üniversitesi’nde başarıyla gerçekleştirilen ameliyatın kendilerine umut olduğunu söyledi. Hala Oral, “Antalya’da yüz nakli olan Uğur Acar’ı görünce seviniyordu” dedi. Oral, yeğeni Cengiz Gül’ün ailenin 5 çocuğundan biri olduğunu babasının ise hayatta olmadığını kaydetti.

Yardım ederken sakat kaldı

Motosiklet ile Alaçatı’da kaza yapıp bir haftalık yaşam mücadelesinin ardından hayatınıkaybeden donör 40 yaşındakiN. A’nın kol ve bacakları 27 yaşındaki Şevket Çavdar’a nakledildi. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen çift kolve bacak naklinin kahramanı Şevket Çavdar’ın 1998 yılında arkadaşına yardım ederken elektrik akımına kapıldığı ve bu nedenle kolve bacaklarını kaybettiği öğrenildi. Bu arada, Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne organların taşınması sırasında telaştan aksilikler de oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden getirilen organlardan bacakların bulunduğu torba ambulanstan alınıp hastaneye taşındığısırada girişte karton kutunun altının açılmasıyla yere düştü. Torba hemen tekrar kutuya konulup,ameliyatın yapılacağı bölüme götürüldü.

‘Eşimin yüzünü görmek istiyorum’

Organları bağışlanan ve ismi yakınları tarafından açıklanmak istenmeyen donör N.A’nın ailesinin bağış kararını 1 saat içinde verdikleri öğrenildi. N.A’nın ölümünün ardından organ bağışına karar veren aileye “Kol, bacak ve yüzünü de bağışlayıp bağışlamayacakları” sorulduğunda babası Kazım A’nın hiç tereddüt etmeden “Neden can olmayayım, bunlar lazımsa fark etmez yüzü, bacağı... İnsanlar sakat yaşamasın” diye cevap verdiği belirtildi.

TOPRAĞA VERİLDİ

Donörün eşi Meliha A. ise, kocası için çok iyi bir karar verdiklerini düşündüğünü söyledi. Karışık duygular içinde olduğunu ifade eden Meliha A, ‘’Eşimin yüzünü başka bir insanın yüzünde göreceğimiz için çok mutluyuz. Mutluluk ve acıyı aynı anda yaşıyoruz. Eşimin yüzünü görebilmek içinde yetkililere müracaat ettim’’ dedi. Evli ve iki çocuk babası N.A. dün Alaçatı’da düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.
 
BUGÜN GAZETESİ
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA