• Konya20 °C

Hakan Bahçeci

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiyeye Kim Rol Verir?

05 Ekim 2012 13:38

 

“Rolümüz nedir?” sorusu temelde hatalı ve tehlikeli bir sorudur. Rol, bir başkası tarafından tercihler arasından seçilerek verilen, planlı, sınırlı ve kalıp bir yapıdır.

Sinema yönetmenleri, kafasındaki senaryoya uygun karakterde oyuncular arar. Her oyuncu da, her rolü yapamaz. Bunu bilen yapımcı ve yönetmen göstermek istedikleri görüntüye uygun oyuncuyu ararlar. Role uygun karakterler bulduğunu düşünen yönetmen, hâsılatı toplarken hayal kırıklığına da uğrayabilir. Bulduğu oyuncu seyircide istediği etkiyi bırakmamıştır çünkü.
 

Günlük konuşma dilimizde sıklıkla kullandığımız rol biçme, rol yükleme kavramları politikanın da vazgeçilmez materyali oldu. Devletler, ya kendi isteği ya da ona yüklenen görev gereği çeşitli rollerde boy göstermek durumunda kalıyorlar.

Dil, zihne hitap eden bir yapıdır. Bir milletin söyleme gücü dilden gelir. Konuşulan dil ve içindeki kavramlar düşünme şeklini ve yolunu büyük oranda etkiler. Bugün politikada kullanılan kavram ve deyimler, dünya sisteminin ülkelere biçtiği yerin tespitinde önemli bir görev üstlenmektedir.

 
Ülke medyası ve politikacıları, “Türkiye’ye biçilen rol” ya da “Türkiye’nin rolü” söyleyişlerini sıklıkla kullanmaktalar. Bölgedeki sıcak gelişmeler (ki sıcaklık bu bölgede düşmedi, düşmeyecektir), ülkenin dış politikası, terör sorunu, komşularla yaşanan problemler, Arap Dünyasında Türkiye algısı gibi daha birçok konuda Türkiye’nin rolü ve bu rolün yarını, gişede yapacağı hâsılatı konuşulmaktadır. Hâsılatın ne kadarı ülkeye kalacak sorusu çok cılız kalmaktadır.
 
Diğer ülkelere rol veren ve senaryoyu kendisi yazmak isteyen güçler, bu güçlerinin sürgit devamını sağlamak için gerek makro gerekse mikro düzeyde yakın ya da uzak planlar kurmaya devam etmektedirler. Onların bu sevdalarından vazgeçmeye niyetleri olmadığı gibi, vazgeçirecek bir erk de yok gibidir. Bu durumda onların ne yazacağından ziyade biz ne zaman ve nasıl yazmaya başlarız, sorusunun cevabını bulmaya çalışmak isabetli olacaktır.
 

Kendimize biçilen rolü oynamak yerine rol veren konumunda olmak en azından kendimizi daha güvende hissetmek için gereklidir. Bunun da ilk adımı kanaatimce kullandığımız dilin ve bu dilin oluşturduğu zihinsel dünyamızın rol yapmaya değil rol biçmeye doğru çevrilmesi gerekecektir.

 

 

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA