• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyenin yeni gözdesi Afrika
22 Temmuz 2009 Çarşamba 17:26

Türkiye'nin yeni gözdesi Afrika

Türkiye, son yıllarda başlattığı Afrika'ya açılım hamlesine yeni bir halka daha ekliyor. Afrika siyasal ve ekonomik anlamda Türkiye'nin gözdesi olmaya ve ilişkilerde genişleme bekleniyor

Hükümetin 2005 yılını "Afrika Yılı" ilan etmesiyle başlayan, geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün inisiyatifiyle 50'ye yakın Afrika ülkesinin cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan düzeyinde katılımıyla yapılan Türkiye-Afrika zirvesiyle devam eden ve Türkiye'nin geçici BM Güvenlik Konseyi üyeliğiyle yoğunlaşan Afrika ile ilişkiler, kıtanın 14 ülkesinde büyükelçilik açılması çalışmalarıyla yeni bir boyut kazanıyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen hafta katıldığı bir televizyon programında bazı Afrika ülkelerine bu hafta içinde büyükelçi atamaları yapılacağını söylemesinin ardından, Türkiye'nin yeni büyükelçiliklerinin nerelerde açılacağı netlik kazandı.

Şimdiye kadar 13 Afrika ülkesinde büyükelçiliği bulunan Türkiye, kıtada 14 ülkede daha yeni büyükelçilik açarak, bu kıtaya verdiği önemi gösterecek. Gelecek dönemde Angola (Luanda), Burkina Faso (Ugudugu), Çad (Encemine), Fildişi Sahili (Abidjan), Gana (Akra), Gine (Konakri), Kamerun (Yaounde), Madagaskar (Antananarivo), Mali (Bamako), Moritanya (Nuakşot), Mozambik (Maputo), Nijer (Niamey), Uganda (Kampala), Zambiya (Lusaka) büyükelçiliklerinin yanı sıra Sudan'da Juba Başkonsolosluğunun da hizmete gireceği öğrenildi.

Sayıları 53 olan ve BM'de büyük bir ağırlığa sahip bulunan Afrika ülkeleriyle ticaret alanında kaydedilen gelişmelerin de bu ülkelerde büyükelçilik açılmasını kaçınılmaz kıldığı belirtiliyor

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA