• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyenin üç şartı!
05 Ekim 2014 Pazar 09:13

Türkiye'nin üç şartı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne silah ve para gönderdiği yönündeki açıklamalarına sert tepki gösterdi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in, Türkiye'nin IŞİD terör örgütüne silah ve para yardımı yaptığına ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yanlış yaptık' dediğine yönelik iddiası dün Ankara ile Washington arasında soğuk rüzgarlar estirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun iddiaya çok sert tepki göstermesi üzerine Biden, Erdoğan'ı arayarak özür diledi.

Bayram namazını Sultanahmet Camii'nde kılan Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'a namaz çıkışı gazeteciler Biden'in skandal açıklamalarını sordu. Harvard Üniversitesi'ndeki bir programda 'Türkiye, IŞİD'e para ve silah yardımı yapıyor. Erdoğan bize 'yanlış yaptık, siz haklıydınız' dedi' ifadelerini kullanan Biden'a sert tepki gösteren Erdoğan, şunları söyledi:

EN UFAK BİR YARDIM YOK

'Bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olur. Asla benden böyle bir ifader sadır olmamıştır. Yine, başta IŞİD olmak üzere hiçbir terör örgütüne, en ufak bir yardımımız olmamıştır. Bunu kimse ispatlayamaz. Turist pasaportuyla ülkemizden gelip Suriye'ye adam geçer. Ama silahlı olarak geçtiğini kimse söyleyemez. Bu konuda hassasiyetimiz aynen devam etmektedir.'

ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİR

'Biz şu ana kadar 6 bin kişinin Türkiye'ye girişini yasakladık. Bin kişiyi deport (sınırdışı) ettik. Fransa diyor ki 'benden bin tane savaşçı orada', İngiltere '600 tane savaşçı orada' diyor; bunları kendileri söylüyor. Buna rağmen Türkiye'yi bu tür suçlamayla karşı karşıya bırakmak çok yanlış bir şey, esefle karşıladım. En son Amerika'da bu son gidişimde yaptığımız görüşmede de asla kendilerinden bu noktada 'biz yanlış yaptık, orada siz haklıydınız' asla böyle bir şey olmamıştır ve Sayın Biden eğer Harvard'da böyle bir şey söylediyse bizden özür dilemesi lazım. Öyle ufak tefek yapılacak açıklamalar da bizim kabulümüz değildir.'

HÜKÜMET DE TEPKİ GÖSTERDİ

Joe Biden'ın skandal açıklamalarına hükümet de tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ABD'nin Ankara Maslahatgüzarı Ross Wilson'dan izahat istedi. Sinirlioğlu, Beyaz Saray'daki muhataplarına da Türkiye'nin tepkisini bildirdi.

BİDEN İMASINDAN ÖTÜRÜ ÖZÜR DİLEDİ

Erdoğan'ın 'özür dilemesi gerekir' uyarısından birkaç saat sonra cumhurbaşkanlığı kaynakları, Biden'nın, Erdoğan'ı telefonla arayarak özür dilediğini açıkladı. Biden'in Türkiye'nin destek ve fedakarlıkları için teşekkür ettiği de bildirildi. Beyaz Saray da bir açıklamada yaparak Biden'in 'Türkiye veya bölgedeki diğer müttefik ve partnerlerin kasten Suriye'de IŞİD veya diğer şiddet yanlısı aşırıcıların büyümesine destek verdiğine' yönelik oluşan herhangi bir imadan dolayı özür dilediğini bildirdi.

Kobani önemli de ya Güneydoğu?

Suriye'de IŞİD militanlarınca kuşatılan Kobani ile ilgili HDP kanadından gelen 'Kobani'den ötürü çözüm süreci sekteye uğrayabilir' açıklamasını yorumlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'O onların sorunu. Bizim için çözüm sürecinin sona ermesi diye bir şey yok. Çözüm sürecinin sona erdirme gayreti içerisinde olanlar bunun bedelini ağır öderler. Kaldı ki Kobani sizin için çok önemli de Güneydoğu Anadolusu, Doğu Anadolusu önemli değil mi?' dedi. Terör örgütü PKK'nın bölgede yatırım yapan işadamlarını tehdit ettiğini, iş makinelerini yaktığını, son olarak Hakkari Havaalanı inşaatının bu nedenle geciktiğini hatırlatan Erdoğan, 'Bunlar Kobani'yi bu kadar ısrarla savunuyorlar da peki buraları niye savunmuyorlar? Mehmetçiğimizi taşlayan bir zihniyetin olduğu ülkede yaşıyoruz. Bizim için IŞİD neyse PKK odur. Bunları ayrı telakki etmek yanlıştır' diye konuştu.

O andan itibaren her şey değişir

Sınırların tehdit altında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şu anda Kobani'de olan, yarın belki Haseki'de olacak, belki Afrin'de, belki daha farklı sınırımıza yakın bölgelerde olacak' dedi. Tedbirlerin azami ölçüde alındığını ifade eden Erdoğan, Suriye'deki Türk toprağı Süleyman Şah Türbesi'nin durumuna ilişkin ise 'Her şeyden önce Süleyman Şah bizim vatan topraklarımız. Orada bizim şu anda bizim 40 Mehmetçiğimiz var. Onların kılına herhangi bir şeyin gelmesi halinde Silahlı Kuvvetlerimiz başta olmak üzere orada atacağımız adımlar malumdur. Yani orada herhangi bir şeyde asla tereddüt etmeyiz. Ve o andan itibaren her şey değişir' ifadelerini kullandı. Sınır ötesinde oluşturulacak güvenli bölgenin içinde Süleyman Şah Türbesi'nin de bulunduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

TÜRKİYE'NİN 3 ŞARTI

'BM Güvenlik Konseyi'nde de Genel Kurul'da da bir şeyin üzerinde ısrarla durdum. '3 şey yerine gelmedikçe biz bu tür koalisyonun içinde yer almayız' dedik. Bunların birincisi, 'uçuşa yasak bölge'. İkincisi, aynen onun paralelinde, güvenli bölge. Üçüncüsü ise eğit-donat prensibi var. Gerek Irak gerek Suriye'deki askerleri hem eğitmek hem donatmak noktasında koalisyon güçleriyle mutabık kalınan bir maddedir bu.'

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA