• Konya14 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkiye'nin tarım devi Konya

28 Mayıs 2014 Çarşamba 11:29

       Şeb-i Arus haftası kadar, belki de çok daha fazla bir hareket var Konya’da. 12. Konya Tarım fuarı bugün başlıyor. Aslında her yılki fuarın tarihi Mart ayı sonuydu ancak fuar alanının büyütülmesi çerçevesinde bu yıla özel Mayıs ayında gerçekleşecek.

      Bu yıl bir ilk yaşanacak hem Türkiye’nin en büyük fuarı açılacak hem de, Türkiye’nin en büyük üç fuar alanından biri olan KTO-Konya TÜYAP fuar alanı fiziki olarak hizmet vermeye başlayacak. Konya firmalarının inşaatta mahir oldukları bilinir. Bu alan 200 gün gibi (içinde kış mevsimininde yer aldığı) bir süreçte tamamlandı.  38 milyon liraya mal olan yeni fuar alanı Konya’nın en önemli gelir kaynaklarından biri olmaya da aday.

      Anadolu’nun en büyük fuar merkezinde, 65 bin metrekare kapalı alan, 6 hol, 400 kişilik 2 adet konferans salonu, 3 bin araçlık oto park bulunuyor. Açık alanla birlikte bu yıl 86 bin metrekare yer satılmış ki bu müthiş bir rakam.

       50 ülkeden, 358 firmanın katılım sağlayacağı fuar sebebiyle ay sonuna kadar Konya ve yakın çevresinde bütün otel ve misafirhaneler dolu. Bunun yanında beklenen 200-250 bin kişininde şehre sağlayacağı ekonomik katkısının çarpanıda küçümsenmeyecek ölçüde büyük olacak. Böyle büyük bir işi hızla çözüp Konya ekonomisine kazandırdıkları için KTO yönetim kurulunu, Başkan Selçuk Öztürk nezdinde anmamız gerek. Gerçekten Konya adına önemli bir işi sağ salim bitirip takdiri hak ettiler.

      Belki işin ekonomik büyüklüğü ve Konya’ya sağlayacağı katkı tam olarak henüz anlaşılmadı ancak bu fuar önümüzdeki yıllarda sadece Türkiye’nin değil, yakın caoğrafya başta olmak üzere, Dünya’nın elle sayılır, itibar edilen ve katılmanın prestij sayıldığı bir fuarı olur.

                Haliyle Aralık ayında Mevlana ihtifallerinin çok üzerinde hem katılımcı, hem ziyaretcinin (turist) geldiği bir organizasyon haline gelebilir. Durum böyle olduğunda ise Konya, yılın iki ayında şehrin ekonomik yükünü hizmet sektörü geliriyle taşımaya başlayacaktır.

                Tarım fuarının, gerçek anlamıyla dönüşümleri ise şimdi burada anlatılmyacak kadar uzundur. Ekonomik boyutu işin en anlaşılır tarafı olsada, başta eğitim (hem çiftçi, hem lise üniversite desteği) olmak üzere, sosyal ve siyasal pekçok getirisi de olmakta ve artarak olacaktır.

                Yeni fuar alanının şimdilerde görünen en büyük eksiği, halkın bu alana toplu ulaşım araçlarıyla gidememesi. Bu güzergaha yapılacak bir tramvay  hattı, hem organize sanayi bölgesinin önemli eksiğini giderecek, hem de Konya’nın en önemli aktivite alanlarından birini KTO-TÜYAP Konya fuar sahası yapacak. Böylece, fuara yerel halkın katılımı en az yüzde 30 oranında artarken, fuar takvimi dışında da bu alan kullanılır olacak.

                Başta büyük mitingler, bu alanda yapılabileceği gibi, daha pek çok sosyla etkinlik için en rahat alan bu fuar bölgesi olabilir.

                Biz şimdilik burayı sadece fuarı alanı  olarak ansak bile, böyle devasa bir yapının Konya’nın her ihtiyacında ilk akla gelecek yer olacağını da bilelim.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA