• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye’nin görsel hafızası dijitalleşiyor
17 Ocak 2016 Pazar 13:13

Türkiye’nin görsel hafızası dijitalleşiyor

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, (BYEGM) arşivinde muhafaza edilen Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 96 yıllık hatıratı niteliğindeki 450 BİN adet negatif film dijital arşive dönüştürüldü.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)’nin arşivinde bulunan 450 BİN adet negatif film, orijinalliği muhafaza edilerek dijital arşive dönüştürüldü. Milli mücadele davasıyla doğan ve 07 Haziran 1920 tarihinde kurularak, milli mücadelenin başarılı olabilmesi, milletin davaya olan inancının sağlanması, milletin birlik ve beraberliği ile verilen mücadelenin yurt içinde ve yurt dışında anlatılmasında kilit görevler üstlenen BYEGM, 96 yıldır bir milletin yeniden doğuşunun haklı gururunu yaşıyor.

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından başlatılan çalışma neticesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşundan bugüne kadar Ülkemizin 96 yıllık hatıratı niteliğindeki tarihi öneme sahip 450 BİN adet negatif film, orijinalliği muhafaza edilerek dijital arşive dönüştürüldü. Ulusal bir görsel hafızanın oluşturulması amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, kentlerin, köylerin, siyasetin ve sosyal hayatın kelimelere sığmayan gerçekliğini, yaşanmışlığını bu kareler ortaya çıkarıyor. Korunaklı çelik dolaplarda muhafaza edilen 6x9, 9x13, 35mm ebatlarındaki orijinal negatifler, dijital uyarlama tekniğiyle bozulmadan dijital formata dönüştürülüyor.

 

“Fotoğraf, tarihin görsel olarak yazılmasıdır”

Fotoğrafın, insanlık tarihini belgeleyen, tarihin görsel olarak yazılmasının yanı sıra, gerçekliğin belgesel bir raporu olduğunu kaydeden Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon (BYEGM) Konya İl Müdürü Cemil Paslı, “Genel Müdürlüğümüzün başlatmış olduğu bu çalışma neticesinde, geçmişte yaşanılan deneyimler bu fotoğraflar sayesinde gelecek nesillere aktarılacak. İnsanlar bu fotoğraflarda tarihi geçmişlerine bakarak bir anlamda orada olma duygusu tadacaklardır.” dedi.

029-42-01-20--konya-bir-gorunus.jpg

BYEGM’nin fotoğraf arşivinde, Konya fotoğraflarının da yer aldığını ifade eden Paslı, Mevlana Türbesi ve Müzesi, Atatürk Anıtı, Alaaddin Tepesi, Hükümet Meydanı, Alaaddin Camii, İnce Minare, Eşrefoğlu Camii, Beyşehir Gölü ve Aziziye Camii gibi tarihi öneme sahip eserlere ait negatiflerin bulunduğunu söyledi. Paslı, BYEGM’nin fotoğraf arşivine, http://fotolink.byegm.gov.tr resmi internet adresinden ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA