• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyenin en büyük sinagogu restore edildi
06 Mart 2015 Cuma 10:00

Türkiye'nin en büyük sinagogu restore edildi

II. Abdülhamid’in fermanıyla yapılan Edirne Büyük Sinagogu’nun restorasyonu bitti. Türkiye'nin en büyük sinagogu açılmak için gün sayıyor.

Edirne’de 1907 yılında yapılan ve zamanla tahrip olan Edirne Büyük Sinagogu, restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte ziyaretçilere açılıyor. Türkiye'nin en büyük, Avrupa’nın en büyük üçüncü sinagogu olan ibadethanenin, sadece duvarları ayakta kalmıştı.
2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce başlatılan restorasyon çalışmaları artık sona erdi. Sinagog, önümüzdeki ay törenle ziyaretçilere kapılarını açacak. Sinagog bir yandan Museviler tarafından ibadethane olarak kullanılırken diğer yandan müze olarak hizmet verecek.

ZAMANA DİRENEMEDİ
Edirne’de 1905 yılında çıkan büyük yangın sonrası bir çok yapıyla birlikte 13 ayrı sinagog da tamamen yıkıldı. Bunun üzerine II. Abdülhamid’in fermanıyla yeni bir sinagog yapıldı. 1907’de Fransız bir mimar tarafından yapılan Edirne Büyük Sinagogu geçen zamanla tahrip oldu. 1983’ten bu yana kullanılmayan sinagog, zamana direnemedi ve duvarlarında yıkıntılar meydana geldi. Harabe bir yapıyı andıran binanın sadece ön cephesi ayakta kalabildi. Avrupa’nın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük sinagogu olma özelliği taşıyan Edirne Büyük Sinagogu, kullanılamaz durumdaydı.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ
Geçtiğimiz yıllar içinde sinagog binasının sağ ve sol cephesi büyük oranda, arka cephe duvarıysa tamamen yıkılmış. Restorasyon, 2008 yılında kurul tarafından onaylandı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü harekete geçti. 2010 yılında ise restorasyon başladı. Bir ay içerisinde açılması planlanan sinagog için yaklaşık 4 milyon TL harcandı.

ASLINA UYGUN ONARIM
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, “2010 yılında çalışmalara başladık. Yapı tamamen harap vaziyetteydi. Uygulama kapsamında çatısı, iki duvarının önemli bir kısmı ve arka duvarı tamamen yoktu. Sinagog, aslına uygun bir şekilde yeniden yapıldı” ifadelerini kullandı.
Kaynak : Kübra Kara - Yeni Şafak

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA