• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyeden Sürpriz Hamle!
24 Haziran 2013 Pazartesi 10:32

Türkiye'den Sürpriz Hamle!

ABD'nin insansız hava araçlarını düşürmek, gemileri etkisiz hale getirmek için ürettiği ünlü 'laws'ı Türkiye'de üretecek.

Savunma sanayinde atak yapan Türkiye, uzay savaşına hazırlanıyor. Türkiye yerli "lazer silahı" için kolları sıvadı.

Vatan gazetesinden Gülümhan Gülten'in haberine göre, ABD'nin insansız hava araçlarını düşürmek ve gemileri etkisiz hale getirmek için ürettiği ünlü 'laws' lazer silahının yerli sistemini üretmek üzere düğmeye basıldı.

Gelişmeyle ilgili bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Üreteceğimiz lazer sistemi ile kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefler algılanacak, takip edilecek ve lazerle etkisiz hale getirilecek" diye konuştu. Heyecan yaratan gelişmeyle ilgili Bakan Ergün şunları anlattı:

4 FARKLI LAZER KAYNAĞI OLACAK

"Silah sisteminin en kritik bileşenlerinden biri olan lazer kaynağı tamamen yurtiçi yetenekler kullanılarak geliştirilecek. Projenin birinci dönemi süresince farklı teknolojilerin kullanıldığı en fazla 4 farklı lazer kaynağının geliştirilmesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek. Türkiye'nin geliştireceği milli lazer teknolojisi öncelikle savunma sanayinde teknolojik kazanım sağlayacak. Bu kazanımın yanında üretim sanayinde de uygulama alanı olacak.

Benzeri bir lazer silah sistemi ABD tarafından Basra Körfezi'nde bir savaş gemisinde envantere alınmıştı."

SON BAŞVURU 26 TEMMUZ

Lazer silah sistemi teknolojileri ABD, Rusya, Çin, İsrail ve Almanya tarafından geliştirilmeye devam ediliyor. TÜBİTAK'a başvuru yapacak projelerin süresi en fazla 6 yıl olacak. 24 Mayıs'ta çağrıya çıkıldı, proje başvuruları çağrı kapanış tarihi olan 26 Temmuz'a kadar kuruma elden teslim edilecek. TÜBİTAK Savunma ve Güvenlik Teknolojileri Araştırma Destek Grubu'nun (SAVTAG) öncülüğünde başlatılan çalışmalarda lazer silah geliştirecek yüksek bütçeli projeler desteklenecek.

2 ADET ÜRETİLECEK

Bakan Ergün, müşteri kurumun Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi olduğu çağrı kapsamında üniversiteler, özel kuruluşlar ve kamu Ar-Ge kuruluşlarının "Proje Yürütücüsü" olarak yer alabileceğini belirtti. "Proje Yöneticisi Kuruluşun" ise proje sonunda kullanılabilecek 2 adet yüksek güçlü lazer silah sisteminin istenen teknik özelliklerde üretilmesinden sorumlu olacağını söyledi.

SADECE ABD'DE VAR

ABD tarafından geliştirilen ölümcül silah, denizdeki tekneler ve insansız hava araçları başta olmak üzere havadan gelebilecek tehditleri mermi ya da füze kullanmadan etkisiz hale getirebiliyor. Lazer sistemi ile kara, deniz ve havada tehdit unsuru oluşturan hedefler algılanıyor, takip ediliyor ve lazerle etkisiz hale getiriliyor.

TEK ATIŞ 1 DOLAR

Yaklaşık 50 yıl önce icat edilen ilk lazer silahı, bilim dünyasını her ne kadar derinden etkilese de askeri amaçlı kullanılması birkaç yıl öncesine kadar hayalden öteye geçemedi. Ancak Amerikan silah devi Raytheon, yıllarca bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmezi haline gelen lazer silahlarını gerçeğe dönüştürdü. Pentagon'un 2004 yılında başlattığı 1.5 milyar dolarlık proje kapsamında saniyede 480 kilometre hızla 50 kilowatt'lık ışını, insansız hava araçları üzerinde başarıyla denedi. Lazer silah teknolojisi bir anda Amerikan donanması ve Hava Kuvvetleri'nin ilgi odağı haline geldi. 32 milyon dolara mal olan lazer silahı Yal-1 adı verilen Boeing 747'ye yerleştirildi. Ardından da prototip bir lazer silahı USS Dewey destroyer gemisine yerleştirildi.

FÜZELER 1.2 MİLYON DOLAR

ABD, orta menzilli ve savunma amaçlı kullanmayı hedeflediği lazer silahlarla, insansız hava araçları, roketler, havan topları ve küçük gemileri etkisiz hale getirmeyi hedefliyor. 2014 yılında ordunun envanterine girecek olan silahları ilk olarak Ortadoğu'ya gönderilmesi planlanıyor. Lazer silahları kurulum maliyeti yüksek olsa da gayet hesaplı. ABD şu anda savunma amaçlı olarak Tomahawk füzeleri kullanıyor. Lazer silahlarının da bu füzelerin yerini alması hedefleniyor. Tomahawk'ın birim fiyatı 1.2 milyon dolar. Lazer silahlarının ise tek atışı 1 dolar civarında bir elektrik maliyetine denk geliyor. Ayrıca bakım masrafları da çok düşük.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA