• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyeden Almanyaya soğuk duş!
25 Mart 2017 Cumartesi 11:07

Türkiye'den Almanya'ya soğuk duş!

Türkiye'ye ambargo uygulayan Almanya, hasar gören tankların tamiri için gereken parçaları göndermiyor. Ancak yıllardır süren millileşme hamleleriyle bu yolda çok mesafe katedildi.

Almanya, Fırat Kalkanı Harekâtı'nda zarar gören Leopard tanklarının parçaları için Türkiye'ye ambargo uyguluyor. Ancak bu hamle, operasyonları aksatmayacak. Çünkü Türkiye, tank üretim ve modernizasyonunda yıllardır sürdürdüğü milli hamlelerle birçok konuda kendine yeter hale geldi. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “Zaten dışarıdan temin edemediğimiz silahların hızla yerlileştirilmesi için yoğun çaba sarf ediyoruz. Almanya'nın bugüne kadar bize vermediği silahların aslında şu anda biz Türkiye'de üretimine de başlattık” demişti.

 

Halen tankların elektroniğinde Aselsan, namlu ve silah sistemlerinde ise MKE'nin yerli çözümleri uygulanıyor. Bozulan tank ve zırhlılar, TSK'nın Sakarya-Arifiye ve Kayseri'deki fabrikalarında tamir görerek yeniden cepheye dönüyor. Savunma sanayii kaynakları Türkiye'nin yerli üretim kapasitesinde geldiği noktaya ilişkin şu bilgileri verdi:

 

TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEZ

Alman silah ambargosu mühimmat açısından Türkiye'yi etkilemez. Zamanında mühimmatla ilgili teknolojiyi Almanlardan aldık, ancak bugün artık bunları Türkiye üretiyor. Hem Almanya'nın bu kararıyla Türkiye, alternatif pazarlara da yönelecektir. Zaten MKE'nin kapasite artışına giderek bu sorunu tamamen milli olarak çözme kabiliyeti de var. Hükümet yerli üretimi desteklemek üzere AR-GE'ye de büyük kaynak ayırıyor. Leopard 1 tanklarını modernize eden, Leopard 2A4 tanklarını da geliştirip Leopard 2NG'nin bir örneğini ortaya koyan Aselsan, tankın elektronik sistemleri ve atış kontrol bilgisayarına imza atıyor.


MOTOR HARİÇ HER PARÇA

TSK'nın Sakarya ve Kayseri'deki fabrikalarında ise mekanik sistemler konusunda (palet, zırh vb.) yapılamayacak onarım yok. Yine MKE de gerek silah gerekse tank namlusunda önemli bir milli kaynak. Bugün Türkiye motor dışında her türlü tank parçasını milli imkanlarla üretebilir. Buna karşın anlaşmalar gereği bağımlılık yaratan parçaların temininde sıkıntı olsa da bu sorunu aşma yöntemleri de var. Hurdaya ayrılan tanklardan parça teminiyle tanklara sıfır ayarında onarım yapılıyor. Bu fabrikalarda hasar görmüş bir tank tamamen soyulup yeniden giydirilebiliyor. Arızalanan bir motor ise burada tamamen rektifiye edilebiliyor. Kara Kuvvetleri'nde kullanılan Alman yapımı G-3 tüfeklerin yerini ise zaten yerli tüfekler almaya başladı. Alman silahları zamanla TSK envanterinden çıkarılacak.

 

MİLLİLEŞME ARTARAK SÜRMELİ

Savaşa girmemesine rağmen ambargo yiyen Türkiye, yıllardır süren millileşme adımlarının karşılığını gördü. Türkiye'de artık her türlü sistemin yedekleri var. Gelinen noktada Almanya'nın ambargo kararı 'siyasi bir hamle' olmaktan öteye geçmez. Bununla beraber Türkiye'nin savunma sanayiinde millileşme adımları hızla devam etmeli. TSK envanterinde bine yakın Amerikan M-48 ve M-60 tankı, yarısı yeni nesil Leopard 2A4, yarısı da Leopard-1 olmak üzere yaklaşık 500 adet de Alman tankı bulunuyor. Bunların -motor hariç- yedek parça ihtiyacı yerli imkanlarla karşılanabiliyor. Bu doğrultuda ambargo kararları teknik olarak Türkiye'ye sıkıntı yaratmasa da uzun vadede milli çözümün artırılması gerekiyor. NATO'daki 'müttefikler' ambargo kararlarıyla birlikte Türkiye'yi eksen kaymasına zorluyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA