• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyede paranın geçmeyeceği tarih!
29 Nisan 2010 Perşembe 23:16

Türkiye'de paranın geçmeyeceği tarih!

Türkiye'de para tarih olacak...
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, 2025 yılında nakit ödemenin tarihe karışacağını ve geleceğin ödeme doğrulama sistemi olarak kabul edilen biometri ile yeni bir çığır açılacağını bildirdi.
BKM 20. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Londra'da düzenlediği basın toplantısında ''kartlı ödeme sistemleri gelecek nesil teknolojilerini'' tanıttı.

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal toplantıda, Türk kartlı ödeme sistemleri sektörünün bugün ulaştığı nokta ve yeni nesil teknolojilerle yarın ulaşacağı yer hakkında önemli bilgiler verdi.

Avrupa'nın ülke bazında 2010 itibariyle en büyük servis sağlayıcısı BKM'nin 20. yılını kutladığını belirten Sertaç Özinal, 20 yılda Türk kartlı ödeme sistemleri sektörünün Avrupa'nın en büyük üçüncü pazarı konumuna gelerek, büyük bir başarıya imza attıklarını vurguladı.

BKM'nin Türkiye'de yeni projelerde öncü olacağını, dolayısıyla tüm dünyada benzer uygulama konusunda benzer adımlar atacaklarını belirten Özinal, 2012 Londra olimpiyatları için bu konuda tez çalışmasının düşünüldüğünü ve buna Türkiye'nin de dahil olacağını söyledi. Olimpiyatlarda birçok ülkenin telefonlarını orada kullanabileceği bir program yaratılacağını anlatan Özinal, bu pilot projede de Türkiye'nin yer alacağını dolayısıyla bunun hem Türkiye hem de BKM için önemli olacağını bildirdi.

Son 20 yılda kredi kartları adetlerinde yüzde 6.000, banka kartlarında yüzde 1.000, ATM sayılarında yüzde 1.500, POS sayılarında yüzde 110.000 ve kart cirolarında yüzde 435.000 oranında büyüme olduğunu kaydeden Özinal, BKM'nin Avrupa'nın en büyük 3. servis sağlayıcısı olduğunu söyledi.

Türk Kartlı Ödeme Sistemleri sektörünün, Avrupa'da, POS adetlerinde 1. Banka kartı sayısında 2. Kredi kartı sayısında 3. ciroda 4. sırada olduğunu belirten Özinal, kartlı ödeme sistemlerinin yalnızca fiziki değil sanal ortamda da hızla büyüdüğünü açıkladı.

Avrupa'da ilk temassız kredi kartı uygulamasının Türkiye'de başladığını vurgulayan Özinal, ürün hizmet çeşitliliği ve yeni teknoloji kullanımı konusunda her zaman ilkleri gerçekleştirdiklerini . bu konudaki öncü rollerini yeni nesil teknolojilerinin uygulamalarında da sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

KARTLARIN TOPLAM AĞIRLIĞI 550 TONDAN FAZLA

20 yıldaki rakamlara göre, alışveriş ve ATM'lerde kartlarımızı cüzdanımızdan 12.6 milyar kere çıkarttığımızı söyleyen Özinal, mevcut 110 milyon banka ve kredi kartının uç uca eklenmesiyle dünyanın çevresinin 22 kere dolaşılabileceğini ve sahip olduğumuz kartların toplam ağırlığının 550 tonu aştığını açıkladı.

Son 20 yılda sektör cirosunun yüzde 435 bin büyüdüğünü belirten Özinal, Türkiye'nin bugün geliştirdiği teknolojiler, ulaştığı kredi kartı, POS, ATM adetleri ve cirosu ile kartlı ödeme sistemlerinde Avrupa'nın en büyük pazarlarından biri olduğunun altını çizdi.
 
BİOMETRİ ALTYAPISI DESTEKLENMELİ

BKM Genel Müdürü Sertaç Özinal, uzun vadede biometri doğrulama sisteminin gündeme geleceğini belirterek tüm ülkelerin, tüm bankaların bunun altyapısını desteklemelerinin önemli olacağını bildirdi.

Parmak izi, retina ve göz bebeği taramaları gibi birçok uygulamaların artık ödeme sistemlerinde 2015'den itibaren başlaması ve yaygınlaşmasının beklendiğini belirten Özinal, burada tüm altyapının desteklenmesinin önemini vurguladı.

İnternet bankacılığında sanal ortama parmak izi kullanılarak girilmesi, göz taramasıyla ATM'den para çekilmesi, ses taramasıyla bankalara sesli talimat verilmesi gibi konuların ve birçok örneklerinin çok daha yaygın bir şekilde alışveriş dönemlerinde kullanılacağını anlatan Özinal, doğrulamaların artık biometri yöntemleriyle yapılacağını kaydetti.

BKM'nin Türkiye'de bu konuları yakından takip ettiğini söyleyen Özinal, ödeme sistemi kapsamında biometrik doğrulama yöntemiyle sipariş alabilen, ödeme kabul eden buzdolaplarını, ödeme kabul eden alışveriş arabalarını; seansları gösteren, bilet satın alınan sinema afişlerini yakında görebileceğimizi belirtti. Özinal, bu tür uygulamaların bugün de var olduğunu, ancak ödeme sistemi kapsamında daha da ileride olacağını vurguladı. Özinal ayrıca, verdiği bu örneklerin demolarının her yerde bulunduğunu, ancak tam bir altyapının ve ödeme platformunun oluşturulması için zamana ihtiyaç olacağını söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA