• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyede nakil yapılan en küçük hasta
31 Temmuz 2011 Pazar 15:16

Türkiye'de nakil yapılan en küçük hasta

Doğuştan bağışıklık sistemi gelişmediğinden (ağır bağışıklık sistemi eksikliği) yaşaması için 23 günlükken ablasından yapılan kemik iliği nakliyle yaşama tutunan Muhammet Ali hayata sımsıkı sarılıyor
Doğuştan bağışıklık sistemi gelişmediğinden (ağır bağışıklık sistemi eksikliği) yaşaması için 23 günlükken ablasından yapılan kemik iliği nakliyle yaşama tutunan ve Türkiye'de en küçük nakil yapılan hasta olma özelliğini taşıyan 4 yaşındaki Konyalı Muhammet Ali, yaşama sımsıkı sarılıyor.
 
Enes adını verdikleri oğlunu 1 yaşındayken doğuştan bağışıklık sistemi gelişmediği ve uygun ilik bulunup nakil yapılmadığı için kaybeden Kezban Ceyhan (37), 4 yıl önce dünyaya gelen Muhammet Ali'ye de kardeşiyle aynı hastalığın teşhisi konulduğunu hatırlattı. Kızları 10 yaşındaki Meryem ve 6 yaşındaki Zeynep'te bir rahatsızlık olmamasına rağmen erkek çocuklarındaki rahatsızlığın kendilerini şaşırttığını belirten Ceyhan, doktorların ilgisi sayesinde 4 yıl önce Muhammet Ali'ye 23 aylıkken ablası Meryem'in yüzde 100 uyan iliğinin nakledildiğini dikkati çekti.
 
Türkiye'de ağır kombine immün yetmezliği tanısı konulan ve ilik nakli yapılan en küçük hastanın oğulları olduğunu anımsatan Ceyhan, ''Oğlum şimdi 4 yaşında. Ancak Muhammet Ali 4 yaşına gelene kadar onu adeta gözümüzden bile sakındık. Rahatsızlandığında çok korkuyoruz. Oğlumu hijyenik ortamlarda tutmaya çalışıyoruz. Oğlumuzu, mikrop kapmaması için ayrı odada yatırıyoruz. Sigara içilen ve tozlu ortamlarda bulundurmuyoruz. Hastalığı tekrarlamaması için tedavisine hala devam ediliyor. İlaçlarını veriyoruz. Ayda bir defa kontroller için Ankara'ya götürüyoruz'' dedi.
 

MUHAMMET ALİ'Yİ GÖZLERİNDEN BİLE SAKINIYORLAR
Zaman zaman maddi imkansızlıklarla karşılaştıklarını anlatan Ceyhan, şunları kaydetti: ''Buna rağmen oğlumuza hissettirmemek için gayret gösteriyoruz. Yeter ki o iyileşsin. İlk çocuğumu 1 yaşındayken nakil yapılamadığı için kaybettim. Muhammet Ali'yi de kaybetmemek için maddi imkanlarımız ölçüsünde elimizden geleni yapıyoruz. Tedavisi konusunda çok hassas davranıyoruz. Bu durum diğer kızlarımın dikkatinden kaçmıyor. Kardeşlerini kıskanıyorlar. Onları da ihmal etmemek için uğraşıyorum. Ancak yeterli olmuyor sanırım.''
 
Baba Abdülkadir Ceyhan ise kalp problemi olmasına rağmen kendi rahatsızlığını unuttuğunu, ilik nakliyle yaşama tutunan oğlunun kontrollerini imkanlar doğrultusunda ihmal etmemek için uğraştıklarını dile getirdi. Abla Meryem Ceyhan da kardeşini çok sevdiğini, hastalandığında da çok üzüldüklerini bildirdi. Muhammet Ali de başta ablası olmak üzere ailesini çok sevdiğini söyledi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Teczan, 4 yıl önce yapılan nakil sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez Ağır Kombine İmmün Yetmezlik tanısı olan küçük bir hastaya ilik naklinin yapıldığını ifade etmişti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA