• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiyede en fazla cami Konyada
09 Kasım 2010 Salı 10:14

Türkiye'de en fazla cami Konya'da

Türkiye'nin cami profilini çıkartan Doç. Dr. Ahmet Onay'ın tespit ettiği rakamlara göre, Türkiye'de kişi başına düşen cami sayısı en fazla camii olan il Konya...
Doç. Dr. Ahmet Onay, çıktığı yurt gezisinde eşi ve kızları camilerdenamaz kılamayınca sorunun tezini hazırladı. Türkiye'nin cami profilinirakamlarla ortaya koyan Onay, camilerin yüzde 90'ında kadınlar içinabdest alma yeri bulunmadığını, camilerin şehir hayatına uygunplanlanmadığını söyledi.

Rakamlarla camiler

Kişi başına düşen cami sayısı: 2002 yılında bir araştırmaya göre Türkiye'de ortalama 882 kişiye bir cami veya mescit düşüyor.

Kadrolu cami sayısı: 2008 yılı verilerine göre Türkiye'de 67.624 kadrolu, 12.008'i kadrosuz cami bulunuyor.

Bölgelere göre cami sayısı: Türkiye'de camilerin yüzde27'si Karadeniz Bölgesi'nde, yüzde 17'si İç Anadolu, yüzde 14 Marmara,yüzde 12'si Ege, yüzde 9'u Güneydoğu Anadolu'da.

Türkiye'de en çok cami olan ilk 5 il: Konya (2.831), İstanbul (2.791), Ankara (2.545), Samsun (2.545) ve Kastamonu (2.454).

En çok mescit olan iller: Ankara (421), İstanbul (291), Kastamonu (120), İzmir (114).

İbadet durumuna göre camiler: Tamamen ibadete açık65.439 (yüzde 85), zaman zaman ibadete açılan camiler 3.548 (yüzde 5),görevlisi olmadığı için kapalı camiler 4.431 (yüzde 6), tamamen ibadetekapalı 14.94 (yüzde 2).

Yaptıranlara göre cami dağılımları: Doğrudan yöre halkı 51.134 (yüzde 67), cami dernekleri 9.938 (yüzde 13), şahıslar 8.282 (yüzde 11).

Cami giderlerini kim karşılıyor? Doğrudan cemaat yüzde 78, cami dernekleri yüzde 15, vakıflar yüzde 1, diğer yüzde 6.

Tuvalet sayıları: Camilerin yüzde 66'sında sadeceerkeklere tuvalet bulunurken, yüzde 18'inde hiç tuvalet yer almıyor.Kadın tuvaleti bulunan camilerin oranı ise yüzde 16.

Camilerin yüzde 90'ında bayanlara abdest alma yeri bulunmuyor.

İbadet alanı 500 m² olan ve iki imamın görev yaptığı camilerinortalamaları şöyle: Sabah namazı 40 kişi, öğle, ikindi, akşam, yatsı110, cuma namazı 1.005 kişi.

TÜRKİYE'NİN CAMİ PROFİLİ

Kadınlar camilerde ibadet ederken birçok sorunla karşı karşıya kalıyor.Bazı camilerde kadınlara ait namaz kılma ve abdest alma yeri bulunmaması kadınların camilere gitmelerinin önündeki en büyük engel. Kadınlarıncamilerde yaşadığı sorunlar bir akademik araştırmayla da ispatlandı.Doç. Dr. Ahmet Onay'ın, Türkiye'nin bütün camilerini kapsayanaraştırması camilerin yüzde 90'ında kadınlara ait abdest alma yeriolmadığını ortaya koyuyor. Onay, "Ülkemizdeki 77 bin camiden 66 binindekadınlar için abdest alma yeri ve tuvalet yok. Namazı kılabilmek içinabdest almak farz olduğuna göre, camilerin yüzde 90'ında kadınlar içinabdest alacak yer olmaması düşündürücü." diyor.

Onay'ın hazırladığı tezi "Türkiye'nin Cami Profili" adıyla da kitaphaline getirildi. Ahmet Onay, camilerin mimari ve işlevsellik açısındankadınların kullanımına uygun inşa edilmemesinin sosyolojik nedenleriolduğunu belirtiyor. Camilerin şehir hayatına göre tasarlanmadığınınaltını çizen Onay, "Camiler küçük yerleşim yerlerine göre inşa ediliyor. Halbuki şehir hayatında kadınlar evlerinin dışında ibadetlerini yapmakdurumundalar. Onların camilerde istedikleri zaman ibadet etme hakkıolduğunu unutmamak gerekir." diyor. Camilerin sosyal hayatımızınmerkezinde yer alması gerektiğini belirten Onay, "Peygamber Efendimiz(sas) döneminde camiler hem mescit hem de sosyal hayatın bir parçasıydı. Camiler, Ashab-ı Suffa gibi eğitim merkezleri, yoksullar için barınmayerleri olarak kullanılıyordu. Toplumumuzun camiyle ilgili algısıdeğişmeli." şeklinde konuşuyor. Toplumun cami sayısını artırmadagösterdiği gayretin takdire şayan olduğunu belirten Onay, "Camilerinözgün bir cami mimarisiyle inşa edilmesi için mimarların, şehirplanlamacılarının ve inşaat mühendislerinin de katkıları gerekiyor.Ayrıca ilahiyat eğitiminde camilerle ilgili yalnızca 3 ders alındığıbiliniyor. İlahiyat fakültelerinde, cami mimarisi ve cami anlayışıylailgili bu 3 dersin içeriği yetersiz kalabiliyor. Cami kavramınıntarihsellikten kurtarılarak pratik ve güncel olarak ele alınmasıgerekir. Böylece 'bize ait bizim şehir hayatımıza ait' bir cami anlayışı ortaya konmalı." diyor. Camilerdeki eksikliklerin yerel yönetimler,Diyanet İşleri Başkanlığı ve vakıfların işbirliğiyle çözülebileceğinidile getiren Onay, "Bu sorun yalnızca bir kurumun sorumluluk alanındadeğil. Camiler inşa edilirken kadınların, çocukların ve engellilerin deibadet etme hakları göz önünde bulundurulmalı. Bunun için yerelyönetimler ve vakıflar camilerin şehir hayatına uygun şekildebiçimlendirilmesi için desteklerine devam etmeli." diye konuşuyor.

Eşi ve kızları namaz kılmakta zorlanınca tezini yazdı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da kadınların ibadetlerinde yaşadıklarısıkıntılarla ilgili farkındalık oluşturan araştırmanının hikâyesi iseşöyle: Ailesiyle birlikte 3 haftalık bir yurtiçi turuna çıkan AhmetOnay, 3 kızı ve eşinin namaz kılarken yaşadığı sıkıntılara şahit olur.Kendisi gittikleri her yerde abdesti alıp namaz kılar fakat ailesi hergittikleri ilde ibadet edebilmek için yeni yöntemler aramak zorundakalır. Onay, "Bir şehir merkezine geldiğimizde büyük bir camiylekarşılaşınca çok seviniyorduk. Camiye girince durum değişiyordu,gittiğimiz çoğu camide eşim ve kızlarım abdest alacak yer, hatta bazenkadınlara ait namaz kılma yeri bile bulamadı. Onların yaşadığı busıkıntı beni bu konu hakkında detaylı bir araştırma yapmaya yöneltti."diyor. Onay, "Kızlarımın ve eşimin yaşadığı sıkıntılar zaten bildiğimbir sorunun üstüne gitmemi sağladı. Umarım camilerde yaşanan sorunlarkurumların ve toplumun ortak duyarlılığıyla çözülsün." diyor.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA