• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye üreten bir ülke, gıda krizi yaşamaz
02 Ağustos 2012 Perşembe 10:31

'Türkiye üreten bir ülke, gıda krizi yaşamaz'

Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Asya ve Avrupada tarım alanları son 50 yıldır görülmeyen aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan kuraklık, küresel bir krizi ortaya çıkardı.
Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Asya ve Avrupa’da tarım alanları son 50 yıldır görülmeyen aşırı sıcaklar nedeniyle yaşanan kuraklık, küresel bir krizi ortaya çıkardı. Son 1 ayda mısırın fiyatı yüzde 51 arttı. Soya fasulyesi ve buğdayda da durum aynı. Aşırı sıcaklar ve yağışların geçen yıllara oranla düşük olmasından dolayı tarım alanlarında yaklaşık yüzde 20 rekolte düşüşü olduğuna vurgu yapan Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “dünyada önümüzdeki süreçte bir gıda krizi yaşanmasını muhtemel, fakat, Türkiye’nin kuraklıktan etkileneceğini düşünmüyorum” dedi.
Türkiye'de olduğu gibi özellikle Avrupa'nın genelinde nisan ve mayıs aylarında beklenilen yağışların alınmadığını kaydeden Başkan Ataiyibiner, “İlimizde 2011 yılında metre kareye yağış miktarı 413.4 milimetre iken, Temmuz ayı dahil 2012 yılında metrekareye düşen yağış miktarı 227.5 milimetre oldu. Yağışın yeterli oranda olmaması nedeniyle tahıl ambarı olarak nitelendirilen Konya’da rekolte düşüşü yaşandı. Geçen yıl 3 milyon 150 bin ton rekolteye ulaşılırken bu yıl tahmini 2 milyon 100 bin ton rekolte bekleniyor. Türkiye genelinde ise bu yılık üretim 21 milyon ton. Türkiye’nin ihtiyacı ise yaklaşık 16 milyon ton. Bu sebeple Türkiye’de gıda krizinin olması mümkün değil” dedi.
Geçtiğimiz yıllarda ham petrol fiyatlarının da yükselmesi ile dünyada birçok gıda ihracatçısı, ülke ihracatını kapatmıştı. Kendi ihtiyaçlarını giderme yoluna gitmişti. Bu yıl da Orta Asya'daki ve Avrupa'daki birçok ülke aynı kararları alabilir, diyen Meram Ziraat Odası Başkanı Ali Ataiyibiner, “Türkiye'nin geçen yıldan kalan ciddi manada bir tahıl stoku var. Bu yılda geçen yıla nazaran rekolte düşük ama uzun yıllar ortalamasının çok altında değil. Bu yıl 15-16 milyon ton civarında bir rekolte bekliyoruz. Bu rekolte elimizde bulunan stoklarla birlikte Türkiye'nin ihtiyacını karşılar" diye konuştu.
Yağışların az olması ve kurak nedeniyle KOP’un öneminin bir kez daha gözler önüne serildiğine vurgu yapan Başkan Ataiyibiner, KOP İç Anadolu’ya hayat verecek. Bu vesile ile projenin başlatılmasında ve bu günlere getirilmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Odamızın ısrarla üzerinde durduğu organik tarım ile su tasarrufunda bulunmasının ve kaliteli ürün yetiştirilmesine katkıda bulunulmasından dolayı odamız üyelerine teşekkür ediyorum ifadelerine yer verdi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA