• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye Türkiye olalı bu kadarını görmedi
11 Ocak 2011 Salı 17:53

Türkiye Türkiye olalı bu kadarını görmedi

Türkiye Cumhuriyet tarihinin en yüksek İranlı ve Suriyeli turist sayısını 2010'un ilk 11 ayında gördü
Bugün açıklanan ödemeler dengesi rakamları, Türkiye'nin turist yapısında yaşanan oldukça ciddi değişimi de gözler önüne serdi.
Avrupa'dan gelen turist sayısı hedeflerini kurtaran İngiltere olurken, en büyük sürpriz Ortadoğulu turist sayılarında yaşandı.

GURBETÇİLER KRİZE Mİ TAKILDI?
2010 yılının ocak-kasım döneminde Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, İsviçre, İspanya ve Romanya'dan gelen turist sayısı toplam 458 bin kişi azaldı. Özellikle gurbetçilerin ikamet ettiği ülkeler olarak dikkat çeken bu bölgelerden gelen turist sayısında yaşanan yarım milyon kişilik azalış, akıllara hemen Avrupa krizini getirdi.
Ücret düşüşleri ve tasarruf tedbirlerinin had safhaya vardığı ülkelerdeki durum görünen o ki çoğunlukla gurbetçileri Türkiye'ye turist olarak gönderen bu ülkelerden elde edilen turizm gelirini de azalttı.

AVRUPALI TURİST HEDEFLERİNİ İNGİLİZLER KURTARDI
Buna karşılık İngiltere Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'ye gelen turist sayısı açısından en yüksek artış yaşanan ülke oldu. 2009'un ilk 11 ayına göre Türkiye'ye gelen turist sayısı 238 bin kişi arttı ve toplam 2.6 milyon kişiye ulaştı.
Türkiye'ye gelen Avrupalı turist sayısı açısından çarpıcı olan bir diğer ayrıntı ise özellikle İskandinav ülkelerinden gelen turist sayılarındaki artıştı.
İsveç, Norveç ve Danimarkalılar Türkiye'ye akın etti. Merkez Avrupa'dan sürpriz olan ise İtalya'dan gelen turist sayısında geçen yılın ilk 11 ayına göre bu yılın aynı döneminde yaşanan 34 bin ve Yunanistan'dan gelen turist sayısında yaşanan 48 bin 510 kişilik artıştı.

Sürpriz olmayan ise Rusya ve BDT ülkelerinden gelen turist sayısı oldu. Beklendiği gibi Rusya ve BDT ülkelerinden Türkiye'ye gelen turist sayısı 462 bin kişi arttı.

AFRİKALILAR BAŞKA YERLERİ TERCİH ETTİ
Diğer kıtalarda bazı ülkelerden gelen turist sayısı azalırken bazı ülkelerden Türkiye'ye giriş yapan turist sayısı arttı. Fakat Afrika, tüm ülkeleriyle Türkiye'ye gelen turist sayısını azaltan tek kıta oldu.

SOKAKLAR İRANLI VE SURİYELİ'YLE DOLDU TAŞTI
Bu yılın ortasından itibaren İstanbul sokaklarında dolaşan herkesin dikkatini çeken bir manzara ise turizm rakamlarına yansıdı. Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en yüksek İranlı ve Suriyeli turist rakamına ulaştı.
Geçen yılın ilk 11 ayına göre Türkiye'ye gelen Suriyeli turist sayısı yüzde 85 artışla (377 bin 318 kişi), toplam 819 bin 436'ya yükseldi.
Aynı şekilde aynı dönemde İranlı turist sayısı da yüzde 39 arttı (493 bin 226 kişi) ve 1 milyon 770 bin 556 kişiye ulaştı. Türkiye tarihinin hiçbir döneminde bu kadar çok sayıda İranlı ve Suriyeli turist görmemişti.

İSRAİLLİ TURİST SAYISI 17 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Mavi Marmara olayının ardından hükümetlerinden "Türkiye'ye gitmeyin" uyarısı alan İsrailli turistler ise bu talimatı dinlemiş görünüyor. Çünkü Türkiye'ye gelen İsrailli turist sayısı son 17 yılın en düşük seviyesine geriledi.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA