• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye savaş uçağı yapamaz!
22 Aralık 2010 Çarşamba 20:48

Türkiye savaş uçağı yapamaz!

Türkiye'nin 2023'te savaş uçağı yapma hedefi İsrail'in en çok satan gazetesine haber oldu. Gazete, bir İsrailli yetkilinin ağzından Türkiye'nin uçak yapamayacağını yazdı ve ABD'nin geçmişte yaptığı baskıyı hatırlattı.
İsrail’in en büyük gazetesi Jerusalem Post, Türkiye’nin 2023 yılında kendi savaş uçağını yapma planını sayfalarına taşıdı.

Savaşuçağı hedefinin son zamanlarda başlayan Batı’dan uzaklaşmapolitikasının bir uzantısı olduğunu yazan gazete, İsrailli uzmanlaradayandırarak bugünkü şartlarda Türkiye’nin kendi savaş uçağını yapacakteknoloji birikimine sahip olmadığını belirtti. Gazeteye göre, girişimekonomik de bulunmuyor.


Uçak yapma kararının Türkiye’nin sonzamanlarda NATO’daki Avrupalı ve Amerikalı ortaklarından uzaklaşmapolitikalarına denk geldiğine dikkat çeken Jerusalem Post, İsrailliuzmanlarla görüştü.


Jerusalem Post’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, şunları söyledi:


"Buçok büyük bir proje. Türkiye’nin bunu tek başına gerçekleştirebilecekteknolojik know-how’a sahip olduğundan kuşkuluyum. Ama tek sorunknow-how değil. Bunun için milyarlarca dolar gerekir. Bu iş uçak montajıyapmaya kesinlikle benzemez. Ayrıca böyle bir teknolojiyi geliştirmekde çok uzun zaman alır."


Gazete, adını vermediği bazı Türk uzmanların da projeyi "saçma" bulduğunu yazdı.


Türkiyegibi İsrail’in de 1980’li yıllarda "Lavi" adı verilen kendi savaşuçağını geliştirmek istediğini hatırlatan gazete, bu karar nedeniyle TelAviv’in Washington yönetiminin büyük tepkisi ve baskılarıyla karşıkarşıya kalarak geri adım attığını hatırlattı.


Jerusalem Post,Amerikan F-16’larına alternatif olarak üretilmesi kararlaştırılan"Lavi"lerden geri adım atılmasının diğer bir sebebinin de projeninyeterli kaynak bulunmaması olduğunu vurguladı.


 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA