• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye rekor kırdı
22 Aralık 2011 Perşembe 16:59

Türkiye rekor kırdı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde yürütülen ''Diyabeti Durduralım'' projesi kapsamında, Türkiye Diyabet Vakfı'nca, Konya'da ''Akran Eğitim Programı'' başlatıldı.
 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Eşi Hayrünnisa Gül'ün himayelerinde yürütülen ''Diyabeti Durduralım'' projesi kapsamında, Türkiye Diyabet Vakfı'nca, Konya'da ''Akran Eğitim Programı'' başlatıldı.
     Türkiye Diyabet Vakfı İkinci Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kaya, Konya Hekimevi'nde düzenlenen toplantıda, diyabetin ve bu hastalığın sonuçlarının son yıllarda sıkça görülmeye başlandığını söyledi.
     Gelişmekte olan ülkelerin gıdaya ulaşmada daha az çaba sarf ettiğini vurgulayan Kaya, bu ülkelerde diyabet oranının yüksek olduğunu ifade etti.
     Bilim adamı Hilary King'in Türkiye'de birçok araştırma yaptığını anımsatan Kaya, King'in, Türk halkının 2025 yılı içinde diyabete bağımlılık olasılığının yüzde 7.2 olacağını bildirdiğini dile getirdi.
     1998 yılında Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması'nın (TURDEP I) yapıldığını hatırlatan Kaya, şunları kaydetti:
     ''Hilary King 2025 yılında 'Türk nüfusunun yüzde 7.2'si diyabetik olacak' dedi ama 1998 yılında biz bu rakama ulaşmıştık. 1998 yılında yapılan bu çalışmada Türkiye'de yaklaşık 5 milyon diyabetli kişi vardı. Bu 5 milyon diyabetli kişilerin yarısı tanı almış, yarısı tanı almamış kişilerdi. Ve bir kısmı da gizli şeker hastalığı dediğimiz grubu oluşturmaktaydı. Yani bilinen diyabet sayısı 2,5 milyon civarındaydı.''
     Son 12 yılda Türk toplumunda bir takım değişmelerin olduğunu anlatan Kaya, kadınların ve erkeklerin boylarında 1 santim daha uzadığını, sigara kullanımının belirgin oranda azaldığını belirtti.
     Öte yandan son 12 yıl içinde Türk toplumunun yüzde 44'ünün şişmanladığına değinen Kaya, ''1998 yılında yüzde 22 olan obezite sınırı bugün yüzde 32'ye çıktı. Kadınların ve erkeklerin bel çevresi kalınlaştı. Bel çevresi kalınlaştıkça, kalp damar hastalıkları, diyabet, inme ve kanser ortaya çıkma riski artar'' diye konuştu.
     Kaya, proje kapsamında diyabet hastalarının gruplar halinde eğitilerek, ilk yıl 20 bin kişinin, ilerleyen dönemlerde ise 5 milyon kişinin diyabet hakkında bilinçlendirilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.
    
     -''Bursa'da diyabet farkındalığı yüksek''-
    
     Konya İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Ömer Ünsal ise 2009 sonu itibariyle 285 milyon olan dünyadaki diyabet nüfusunun, 2030 yılında 438 milyona ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
     Birçok ülkede ölüme neden olan hastalıklar içinde diyabetin beşinci sırada yer aldığını aktaran Ünsal, diyabetin yaşam süresini 5 ile 10 yıl arasında kısalttığını söyledi.
     2010 yılı TURDEP II sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda diyabet sıklığının yüzde 13,7'ye ulaştığının görüldüğünü belirten Ünsal, şöyle devam etti:
     ''Bölgesel diyabet prevalansı Kuzey Anadolu'da yüzde 14,5 ile en az, Doğu Anadolu'da ise yüzde 18,2 ile en fazladır. Diyabet Farkındalığı Batı Anadolu'da en yüksek, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise en düşüktür. Diyabet oranları Bursa ve Malatya'da yüzde 20'nin üzerinde, Diyarbakır, İstanbul, Antalya, Adana, Gaziantep, İzmir, Denizli, Eskişehir, Ankara ve Konya'da ise yüzde 15'in üzerindedir. Diyabet farkındalığı Bursa'da en yüksek, Diyarbakır'da ise en düşüktür.''
     Toplantının ardından katılımcılara, diyabet eğitimcisi olabilmeleri için başvuru formu dağıtıldı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA