• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye Libya müdahalesine karşı çünkü
21 Mart 2011 Pazartesi 23:32

Türkiye Libya müdahalesine karşı çünkü

İşte Alman basınında yer alan iddiaya göre, Türkiye'nin NATO'nun Libya'ya müdahalesine karşı çıkmasının nedeni...

Fransa'dan ise, NATO'nun kısa süre içinde Libya'ya müdahaleye istekli olduğu açıklaması geldi. Türkiye'nin öfkesinin nedeni olarak da, Sarkozy'nin Paris'te düzenlenen Libya zirvesine Erdoğan'ı davet etmemesi gösterildi.

DİE WELT GAZETESİ YAZDI

Alman 'Die Welt' gazetesi, Türkiye'nin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye öfkelendiği için NATO'nun Libya'ya müdahalesini bloke ettiğini öne sürdü. Gazetenin internet sayfası olan "weltonline"daki haberde, diplomatik çevrelerden edinilen bilgilere göre, Türk hükümetinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumartesi günü Paris'te düzenlenen Libya zirvesine davet etmediği için Sarkozy'ye öfke duyduğu ileri sürüldü. Haberde, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı hedeflere şu ana kadar en fazla saldırıyı düzenleyen ABD'nin, operasyonları desteklemeye devam etmeye hazır olduğu, ancak liderlik rolünü başka bir ülkeye devretmek istediği, Türkiye'nin de bu rolü Fransa'nın üstlenmesine karşı çıktığı kaydedildi.

SİLAH AMBARGOSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİ SAĞLANDI

NATO Konseyi'nin dün akşam Brüksel'de sadece Libya'ya silah ambargosu uygulanması konusunda görüş birliği sağladığı hatırlatılan haberde, diğer tüm adımların şu an Türkiye tarafından önlendiği iddia edildi. Türkiye'nin ayrıca Arap dünyasındaki imajını kaybetmekten çekindiği ve sivillerin daha iyi bir şekilde korunmasının sağlanmasını istediği belirtilen haberde, Türk hükümetinin onayı olmadan NATO'nun Libya harekatında ne başkomutanlık rolünü üstlenebileceğine, ne de Libya üzerindeki uçuş yasağını denetleyebileceğine işaret edildi. Brüksel'deki diplomatların, bu çekişmenin yakın bir zamanda çözüme kavuşturulabileceği konusunda iyimser olmadığı da kaydedildi.

"NATO İSTEKLİ"

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, NATO'nun kısa süre içinde Libya'ya müdahaleye istekli olduğunu savundu. AB Dışişleri bakanları toplantısına katılan Juppe, basına yaptığı açıklamada, "NATO birkaç gün içinde Libya'daki operasyona destek vermeye istekli" dedi. Libya'ya uluslararası müdahalenin Fransa ve İngiltere'nin yakın işbirliğiyle ABD tarafından komuta edildiğini belirten Juppe, hava ve deniz saldırılarının başarısının ortada olduğunu kaydetti. "Birşey yapmasaydık Bingazi kan banyosuna dönerdi" diyen Juppe, Kaddafi güçlerine saldırarak sivilleri koruduklarını iddia etti. Fransız Bakan Juppe, "Arap Birliği operasyonun NATO'nun sorumluluğu altında yürütülmesine karşı çıkıyor" ifadesini de kullandı. Juppe, uluslararası baskı altındaki Libya lideri Muammer Kaddafi'nin görevinden ayrılacağı umudunu da dile getirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA