• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye kansere çare arayacak!
10 Mart 2009 Salı 08:56

Türkiye kansere çare arayacak!

Türkiye, çağın hastalığı kansere çare bulmak için önemli bir çalışmaya imza atıyor.
Karadeniz TeknikÜniversitesi (KTÜ) ile Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin (EÜ)işbirliğiyle ilk geniş kapsamlı kanser aşısı üretiliyor.

Üniversitelerdeki etik kurullar ile Sağlık Bakanlığı'ndan izin alandeney, cilt, böbrek kanseri, lenfoma (lenf kanseri) ve multipl myelom(bir çeşit kemik iliği kanseri) olan 60 hastaya uygulanacak. Araştırma,özellikle hastalığın son evresine gelmiş hastalar ile kemoterapi ileradyoterapi neticesinde vücutlarında kanserli hücre kalan hastalaraumut olacak. KTÜ'deki öğretim görevlileri, Ati TeknolojiLaboratuvarı'nda aşıları hazırlarken, EÜ'deki kan ve kanserhastalıkları uzmanları da hastalara bu aşıları uygulayacak.

Erciyes ve Karadeniz Teknik üniversiteleri ortaklığıyla yürütülecekprojenin sorumlusu EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünal,23 Aralık 2008 tarihinde Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı 'KlinikAraştırmalar Yönetmeliği' kapsamında araştırmaya başladıklarınıbelirtiyor. Gerekli izinler alındıktan sonra iki üniversitenin görevpaylaşımına gittiğini anlatıyor. Gönüllü hastaların hazır olduğunadikkat çeken Ünal,finanssorununun çözülmesi halinde Türkiye için ümit verici sonuçlar ortayaçıkacağını vurguluyor. Çalışmanın en az 2 yıl süreceğini aktaran Prof.Ünal, şunları kaydediyor: "Deneyde son aşamaya geldik. Araştırmamız faz3 aşamasında. Yani ürün, klinik etkinliğinin ve yan etkilerinin dahageniş bir hasta grubunda değerlendirilecek. Aşıyı, gönüllü hastalarüzerinde deneyeceğiz. Yeterli veriler elde edildikten sonra ürününgenel anlamda kullanılabilmesi için onay alacağız."

Hücreye tümörün şifresi öğretiliyor

Prof. Dr. Ali Ünal'ın verdiği bilgiye göre 5-8 Mart 2009 tarihindeKapadokya'da yapılan 1. Ulusal Hücresel Tedavi ve Rejeneratif(yenileyici) Tıp Kongresi'nde gündeme gelen kanser (tümör) aşılarıdünyada faz 3 (gönüllü hastalara deney yapma aşaması) çerçevesindeilerliyor. Bu alanda Türkiye'deki faaliyetler çokyeni.Bugüne kadar Türkiye'de kanser aşılarıyla ilgili bireysel bir taneçalışma gerçekleştirildi. KTÜ ve EÜ'nün üzerinde durduğu deney ise ilkgeniş kapsamlı çalışma. Araştırma, bağışıklık hücrelerinin laboratuvarortamında tümöre karşı direncini artırma ve kanserli hücreyi tanıyarakyok etmesi temeline dayanıyor. Mevcut kanser tedavileri sonunda vücuttabir tane bile kanserli hücre kaldığında hastalık tekrar ortaya çıkıyor.Üstelik tümör, daha önce uygulanan tedavilere de bağışıklık kazanıyor.Üzerinde çalışılan aşıda; kanser hücrelerinin bağışıklık kazanmasınıönleyebilmek için hastadan alınan tümör hücresi laboratuvar ortamındadeşifre ediliyor. Tümörün şifresi, yine hastadan alınan bağışıklıksistemi hücresine öğretiliyor. Sonra hastanın vücuduna tekraryerleştiriliyor. Böylece kanserin kendini yenilemesi önleniyor. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA