• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz
06 Kasım 2012 Salı 08:44

'Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz'

Irak Başbakanı Maliki, Türkiye ile olan ilişkilerinin düzelmesini istediklerini belirtti.
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Türkiye olan ilişkilerin iyi olmadığını, ilişkilerin bazı şartlar karşılığında düzelmesini istediklerini söyledi.
''Irak'a saygı duyulması, içişlerimize karışılmaması, hava sahamızın ihlal edilmemesi durumunda Türkiye'nin ve Türk şirketlerinin Irak'taki mevcudiyetini memnuniyetle karşılayacağız'' ifadesini kullanan Maliki, şunları söyledi:
''Tırmandırılan gerginiliğin hafifletilmesi için olumlu adımlar atılıyor ama yeterli değil. Mesela Türk tarafının, hakkında kovuşturma ve hüküm bulunan bir şahsı barındırarak Irak halkının duygularını kışkırtması kabul edilemez. Dış ilişkilerimizde çıkarlarımız ve Irak'ın ulusal egemenliğine saygı çerçevesinde bir devletle başka bir devlet arasında ayırım yapmayız.

Irak'ın içişlerinin en ayrıntılı bölümlerine kadar müdahale olursa durum değişir. Türk tarafına, 'size bir elimizi uzatırken diğer elimizle yaş zeytin dalını uzatırız' diyoruz. Sizinle iyi ilişkiler istiyoruz. Karşılığında siz de iyi ilişkilerinizi sunarsanız Irak'ın, ihtilafları sona erdirme isteğini göreceksiniz.''
Maliki, Türkiye'nin ve diğer komşu ülkelerin zarar görmesini istemediklerini, bölgenin istikrara kavuşması için komşu ülkelerin en iyi durumda olmasını istediklerini anlatarak, bölgenin istikrarsız olmasının Irak'ın ve diğer ülkelerin endişe içinde kalmasına sebep olacağını kaydetti. Maliki, bölge ülkelerinin endişe içinde kalmasının ekonomik, sosyal ve siyasi sistemi zayıflatacağını ve bunun neticesinde zayıf kalan ülkelerin birbirleriyle çatışma halinde olacağını ve bundan en fazla bu ülkelerin düşmanlarının istifade edeceğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA