• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye gündem belirleyen ülke
06 Ocak 2015 Salı 16:26

Türkiye gündem belirleyen ülke

UNESCO Genel Direktörü Bokova, Türkiye'nin UNESCO'nun gündemini belirleyen önemli ülkeler arasında olduğunu söyledi.

UNESCO Genel Direktörü İrina Bokova, "Türkiye, UNESCO'nun gündemini belirleyen önemli ülkeler arasında. İnsanlığın tarihini ve değerlerini koruma açısında son derece önemli bir rol oynuyor" dedi.

Bokova, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ile Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" alanlarının, Dünya Mirası Listesi'ne alınmasından dolayı düzenlenen berat takdim törenindeki konuşmasında, törenin yapıldığı müzenin kültürel tarih açısından da önemli olduğunu belirtti.

Törenle Dünya Mirası Listesi'ne alınan iki yeni alanla ilgili beratın verileceğini belirten Bokova, "Dünya Kültür Mirası Listesi'nde 13 alanla yer alan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni tebrik ve takdir etmek istiyorum" diye konuştu.

Bu alanların son derece önemli olduğunu vurgulayan Bokova, insanlığın tarihiyle çok önemli evrensel değerler taşıdığını belirtti.

"Bütün bunlar Türkiye Hükümeti'nin Dünya Kültür Mirası ile ilgili sözleşmesine ne kadar büyük önem verdiğinin altını çiziyor" diyen Bokova, bunun için teşekkür etti.

"Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı ile Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" alanlarının çok önemli olduğunu ifade eden Bokova, "Bu iki yeni alanın bu listeye eklenmesiyle gerçekten Türkiye Cumhuriyeti insanlık tarihine çok önemli bir katkıda bulunmuş oluyor. Bunlar bize kültürel gelişimin, diyaloğun, kültürler ve dini halklar arasında nasıl önemli bir etkileşim sağlayabileceğini gösteriyor. Bize çok kültürlülüğün ve karşılıklı saygı ve hoşgörünün ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor" ifadesini kullandı.

Tarihin herkese ait olduğunu ve bunun korunmasında herkesin sorumluluğunun bulunduğunu vurgulayan Bokova, Kasım ayında Irak'a gittiğini ve Bağdat ile Erbil'de temaslarda bulunduğunu hatırlattı.  UNESCO Genel Direktörü Bokova, şunları kaydetti:

"Bütün yaşadıkları sorunlara rağmen bunları korumaları gerektiğini ifade etmiştim. Aslında çok önemli bir insani krizden de geçiyoruz. Burada kültürel bazı saldırıların gerçekleştiğini görüyoruz. Ancak bu topraklarda, eğer Irak ve Suriye'de birbirlerinin kültürlerini ve kimliklerini yok etmeye çalışan çabalara rağmen herkes kültürel mirasını bir şekilde korumaya çalışıyor. Bu koruma çalışmalarıyla ilgili benim ve UNESCO'nun vermek istediği mesaj çok net. Biz, dünyanın insanlığın kültürel mirasını, bütün saldırılara rağmen korunması gerektiğine inanıyoruz. Geçmişte Irak'ta bu tür çalışmalarda, bunları korumak için nasıl bir gayret sarf ettiysek gelecekte de bu ülkelerde ve bölgede ortak tarihimizi korumak için aynı gayreti sarf edeceğiz. Bütün bu aşırıcılık güçlerine  ve karşılıklı saygı göstermeyen gruplara, insanlığa saldırı gösteren gruplara karşı bir arada durmalıyız ve birlikte değerlerimize ve gelecekle ilgili temennilerimizi korumalıyız."

Türkiye'de kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışan önemli akademisyen grubunun da olduğunu belirten Bokova, onların çalışmalarının da önemli olduğunu söyledi.

"Türkiye, UNESCO'nun gündemini belirleyen önemli ülkeler arasında. İnsanlığın tarihini ve değerlerini koruma açısından son derece önemli bir rol oynuyor" diyen Bokova,  Türkiye'nin çalışmalarından dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e teşekkür etti.

Konuşmasının ardından UNESCO Genel Direktörü Bokova, "Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı" ile "Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu" alanlarının Dünya Mirası Listesi'ne alınmasından dolayı hazırlanan beratları Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e sundu.

Törenin ardından Bakan Çelik ve Bokova, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ni gezdi, yetkililerden bilgi aldı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA