• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye endemik bitki zengini
03 Temmuz 2013 Çarşamba 11:51

Türkiye endemik bitki zengini

Türkiye, endemik bitki çeşitliliğinde de dünyanın zengin ülkeleri arasında yer alıyor; yetişen her üç bitkiden biri, Türkiye'nin endemik bitki türlerini oluşturuyor.

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel, yaptığı açıklamada, dünyada sadece belirli bölgelerde yayılış gösteren bitkilerin bilim dünyasında "endemik bitkiler" olarak adlandırıldığını belirtti.

Endemik bitkilerin bilimsel özelliklerini sağlamanın yanında çok büyük ekonomik bir potansiyel taşıdığını ifade eden Yücel, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin endemizm oranı yüzde 34.4'tür. Yani ülkemizde gördüğünüz üç bitkiden biri, bu topraklara endemik. Dünyada bir şeye tekel olmak büyük önem arz eder. Bitkilerin endemik olması bu açıdan son derece önemli. Avrupa'daki endemik bitki sayısı 2 bin 500 iken, Türkiye'de bu sayı 3 bin 500'dür. Sadece Antalya'da bile İspanya'dan fazla, tüm Avrupa'nın ise 5'te 1'i kadar endemik bitki var.

Ülkemiz bu noktada şanslı ülkelerden. Endemik bitkiler özellikle kırsal kalkınmanın gerçekleştirilmesinde ve ülkenin biyolojik kaynaklarının ekonomiye katılmasında önemli bir üstünlük noktası oluşturuyor."

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA