• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan
13 Mayıs 2013 Pazartesi 12:54

Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan

Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Balkan Zirve Toplantısı'nın üçüncüsü, 14-15 Mayıs 2013 tarihlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Türkiye-Bosna-Hersek-Sırbistan Devlet Başkanları Üçlü Balkan Zirve Toplantısı'na Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç ve Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Nebojsa Radmanoviç ile Konsey Üyeleri Zeljko Komsiç ve Bakir İzzetbegoviç de katılacak.Zirve, 14 Mayıs Salı günü Gül'ün ev sahipliğindeki akşam yemeğiyle başlayacak. Zirvenin ilk günü üç ülkenin ekonomi bakanlarının bir araya gelerek Üçlü Ticaret Komitesi kurulmasına dair istişarelerde bulunmaları öngörülüyor.Üçlü zirve kapsamında Ankara'da en üst düzeyde yapılacak görüşmeler ise 15 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanlarının vizyon ve rehberliğinde atılabilecek ilave adımların ele alınacağı, üç ülkeyi ve Balkanları ilgilendiren güncel konuların değerlendirileceği zirvenin ardından cumhurbaşkanları ikili olarak da bir araya gelecek.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, taraflar arasında oluşan mutabakat çerçevesinde gelecek dönemde bu üç ülke arasındaki işbirliğinin ekonomi, enerji, ulaştırma, çevre, tarım ve hayvancılık gibi alanlara yayılması, kültürel mirasın korunması ile Bosna-Hersek'te ulusal uzlaşı tesisine yönelik ön alıcı ve sonuç odaklı çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği bildirildi.
Sürecin somut sonuçları
Açıklamada, toplantıların ilkinin Gül'ün ev sahipliğinde 24 Nisan 2010'da İstanbul'da, ikincisinin dönemin Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in ev sahipliğinde 26 Nisan 2011'de Sırbistan'da düzenlendiği anımsatıldı.Süreç kapsamında, Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğü, egemenliği ve uluslararası tanınmış sınırlar dahilinde hukuki kimliğinin korunmasına yönelik taahhüdün bir kez daha teyit edildiği belirtilen açıklamada, Sırbistan ile Bosna-Hersek arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi doğrultusunda önemli adımlar atıldığı vurgulandı.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Ortak tarihin acı hatıralarının silinmesi için Sırbistan tarafından büyük bir samimiyet, cesaret ve kararlıkla gerçekleştirilen açılımlar ile Belgrad ve Saraybosna'ya karşılıklı olarak büyükelçi atanması, hiç şüphesiz bu sürecin en müşahhas getirileridir. Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı'nın riyasetinde bu yıl nisan ayında Belgrad'a gerçekleştirilen ve tarihte bir ilki teşkil eden ziyaret de üçlü zirve sürecinin somut bir tezahürüdür.
İstanbul'daki ilk zirveyle başlayan süreç çerçevesinde üç ülkenin dışişleri bakanları arasındaki danışma mekanizması da kurumsallaşmıştır. 2009'dan bu yana çeşitli vesilelerle sekiz kez bir araya gelen dışişleri bakanları, Balkanlara yeniden kalıcı barış, huzur, istikrar ve anlayış havasının hakim kılınarak, karşılıklı güven ortamının tesis ve idamesine, iyi komşuluk ilişkileri ile bölgesel işbirliğinin pekiştirilmesine önemli katkılarda bulunmuşlardır.
Ankara Zirvesi, bu sürecin kapsamının genişletilerek devamına yönelik müşterek iradenin en üst düzeyde sergilenmesine vesile olacaktır."
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA