• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye BMGKya giremedi
17 Ekim 2014 Cuma 09:31

Türkiye BMGK'ya giremedi

BMGK 2015-2016 dönemi geçici üyelik seçimlerinin üçüncü turunda İspanya 132 oy alarak Konsey'e seçildi. 60 oyda kalan Türkiye BMGK'ya giremedi.
BM Güvenlik Konseyi 2015-2016 geçici üyeliği seçiminde Batı Avrupa ve Diğerleri grubundan Yeni Zelanda'nın ardından üçüncü turda 132 oy alan İspanya Konsey'e seçildi. 
 
BM Genel Kurulu'ndaki oylamada, yıl sonunda görev süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, Güney Kore, Avustralya ve Lüksemburg'un yerine, bu ülkelerin grubunda yer alan beş yeni üye için seçim yapıldı.
 
Seçimlerin ilk turunda Afrika grubundan 190 oyla Angola, Latin Amerika ve Karayipler grubundan 181 oyla Venezuela ve Asya-Pasifik grubundan 187 oyla Malezya ve Batı Avrupa ve Diğerleri grubunda ise Yeni Zelanda 145 oy alarak Konsey'e seçildiler.
 
121 oy alan İspanya ve 109 oy alan Türkiye ise oyların üçte iki çoğunluğunu alamadıkları için ikinci tura kaldı. İkinci turdaki seçimlerde de İspanya 120, Türkiye 73 oy alınca seçimlerde üçüncü tura geçilmek zorunda kalındı.
 
Bu tur sonunda ise İspanya 132 ülkenin desteğini alarak BMGK'ya seçilen beşinci ülke oldu. Türkiye ise son turda 60 oy alabildi.
 
Türkiye, BM Güvenlik Konseyi'nde 1951-1952, 1954-1955, 2009-2010 yıllarında geçici üyelik görevinde bulunmuş, 1961 yılında ise iki yıllık dönemi Polonya ile paylaşarak bir yıl BMGK'da yer almıştı.
 
Çavuşoğlu'ndan tebrik
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilen ülkeleri tebrik etti.
 
Çavuşoğlu, sosyal paylaşım sitesi "Twitter" üzerinden yazdığı mesajda, "Angola, Venezuela, Malezya, Yeni Zelanda ve İspanya'yı tebrik ediyoruz. Kampanya boyunca Türkiye, hak ve adaletten yana güçlü duruşunu bütün BM ülkeleri ve uluslararası toplum nezdinde bir kez daha vurgulamıştır" ifadelerini kullandı.
 
Mevlüt Çavuşoğlu, ayrıca bundan sonra da BM'nin kurucu ve etkin bir aktörü olarak Türkiye'nin, haklı ve güçlü tezlerini her platformda yükseltmeye devam edeceğini vurguladı.
 
Sorumluluklarımızdan vazgeçemeyiz
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  BMGK üyeliği için BM Genel Kurulu'nda düzenlenen oylamanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kampanya dönemi boyunca önemli çalışmalar yaptıklarını ancak yarışı Yeni Zelanda ve İspanya'nın kazandığını söyledi.
 
Türkiye'nin BM'nin önemli bir üyesi olduğunu ve önemli insiyatiflerin öncülüğünü yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Burada bugün seçilemedik diye buradaki sorumluluklarımızdan da katkılarımızdan da vazgeçemeyiz" dedi.
 
Türkiye'nin çalışmalarından bir çok ülkenin beklentisi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu ülkelere olan desteklerini kalkınma projeleriyle ve misyon sayısını artırarak devam ettireceklerini kaydetti.
 
"Elbette kazanmak isterdik ama neticede burada ilk oylamada 109 oy aldık" diye konuşan Çavuşoğlu, daha sonraki oylamaların ise konjonktürel gelişmelere bağlı olduğunu söyledi.
 
İspanya'yı başarılarından dolayı kutladığını dile getiren Çavuşoğlu, "Biz gerek uluslararası, gerek bölgesel örgütlerle işbirliğimizi ve çalışmalarımızı her düzeyde devam ettireceğiz. Önümüzdeki süreçte de hangi uluslararası örgütler nezdinde neler yapacağımızı paylaşacağız" diye konuştu.
 
Oy kaygısıyla, ilkemizden, tutumumuzdan, duruşumuzdan vazgeçemeyiz
 
Çavuşoğlu, Türkiye'nin dış politikalarında bağımsız hareket etmesinden hoşnut olanların yanı sıra rahatsız olanların da bulunduğunu kaydederek, "Bize oy verirken bundan dolayı oy vereceğini söyleyen çok sayıda ülke vardı" dedi.
 
Türkiye'nin konjonktürel değil ilkesel duruş sergilediğini de vurgulayan Çavuşoğlu, "Bugün ilkesel duruşumuzdan dolayı rahatsız olanlar olabilir. Ama her zaman olduğu gibi bizim tutumumuzun belli bir zaman geçtikten sonra ne kadar haklı olduğunu itiraf edenler de oluyor. İlerde de böyle olacaktır. Dolayısıyla biz oy kaygısıyla, bazı ilkemizden, tutumumuzdan, duruşumuzdan da vazgeçemeyiz. Bizden beklentisi olan ülkelerin sesi ve vicdanı olmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Filistinli kardeşlerimizi rahatlatmak isterdik
 
BMGK'da Filistin için de bulunmayı arzu ettiklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Biz isterdik ki BMGK'da 9 oyu yakalayalım ve Filistin'li kardeşlerimizi rahatlatalım ama bunun da maalesef göz önünde tutulmadığı görülüyor bazı ülkeler tarafından. Neticede biz Filistinli kardeşlerimizi yalnız mı bırakacağız? Hayır. Onlara da her türlü platformda BM başta olmak üzere desteğimizi vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Türkiye'nin BM'deki etkinliğinin buradaki sadece bir seçimle bağlantılı olmadığını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin insan odaklı politikaları ile dünyanın her yerinde varolmaya devam edeceğini söyledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA