• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye artık küresel güç konumunda
30 Ekim 2009 Cuma 07:26

Türkiye artık küresel güç konumunda

Komşuları ile sıfır sorun politikası ile yola çıkan Türkiye, küresel boyutta da artık izleyen değil, etkileyen bir ülke...
Türkiye, son yıllarda yürüttüğü aktif dış politika ile artık küresel güç konumunda...

Komşuları ile sıfır sorun politikası ile yola çıkan Türkiye, küresel boyutta da artık izleyen değil, etkileyen bir ülke...

Kangren haline gelmiş ulusalararası sorunların çözümü için arabuluculuk yapan Türkiye, bölgesinde ve dünyada barış arıyor.

Uzmanların ortak görüşü "Diyalog"

Türkiye hem komşuları ile hem de bölgesindeki tüm gruplar ve tüm kesimlerle diyalog kuruyor, sorunlara çözüm, bölgeye barış arıyor.

Bu çerçevede Rusya'nın Gürcistan saldırısından sonra Türkiye'nin gündeme getirdiği, Kafkasya İşbirliği ve İstikrar Platformu'ndan, Suriye-İsrail barış görüşmelerine, İran-Irak arasında arabuluculuktan Lübnan'da hükümet kurma çalışmalarına kadar sayısız bölgesel sorunda Ankara hep başrolde....

Hatta bu çabalar komşuları da aşarak Asya ve Avrupa'ya da yayılıyor.

Pakistan-Afganistan ihtilafından, Balkanlardaki kritik etnik dengelere kadar Türkiye etken bir politika izliyor, Boşnak ve Sırp dışişleri bakanlarını İstanbul'da buluşturuyor.

Afrika açılımı ile de kıtada varlığını etkinleştiren Ankara, Sudan'dan Somali'ye "kriz çözücü" konumunu sürdürüyor.

Tüm komşularla sorunlara nokta

Bu kapsamda Türkiye kendi komşuları ile de sorunlarına bir bir nokta koyuyor.

Bir dönemin terörist ülkesi ilan edilen Suriye ile dostluk temelinde ilişkiler kuruluyor, vizeler kalkıyor, Ermenistan ile tarihi protokol imzalanıyor. Son aylar içinde İran, Irak ve Pakistan'a ziyaretler gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bu durumu "yüzümüzü hem doğuya hem batıya dönüyoruz" diyerek yorumluyor.

Başbakan Erdoğan, "Biz Batı'yla da Doğu'yla da ilişkilerini en iyi şekilde devam ettirmeye gayret eden bir ülkeyiz. Türkiye'nin bir yüzü Batı'ya, bir yüzü Doğu'ya bakıyor. Doğu'dan, Batı'ya ve Batı'dan da Doğu'ya girmek için ilk kapıyız" dedi.

Dünya kamuoyu Türkiye'yi dikkatle izliyor

Edilgenlikten etken bir politikaya adım atan Türkiye'nin küresel güç olma yolundaki hızlı adımları dünya kamuoyu tarafından da dikkatle izleniyor.

Amerikan başkanlığına seçilen Obama, ikinci yurtdışı ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor, İMF toplantıları 54 yıl sonra Türkiye'de yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Gül'ü ülkesinde ağırlayan Sırp Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de, önemli bir cümle kullanıyor.

Boris Tadiç, ''Türkiye büyük bir devlettir. Bugün dünyanın hiçbir yerinde ve hiçbir noktasında, Türkiye ile barış olmadan barış yapılamaz'' şeklinde konuştu.

Türkiye, 46 yıl sonra yeniden Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmiş olma şansını da iyi kullanırken, enerji koridorunda yer almanın avantajları bu süreçte Ankara'nın elini güçlendiren unsurlardan....

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA