• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türkiye ABnin hayallerini gerçekleştirdi
13 Ocak 2015 Salı 13:22

Türkiye AB'nin hayallerini gerçekleştirdi

AB dönem başkanı Letonya’nın Ankara Büyükelçisi Sjanits, AB’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme hayalini Türkiye’nin üye olmadan gerçekleştirdiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Letonya’nın Ankara Büyükelçisi Atis Sjanits, AB’nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme hayalini, Türkiye’nin üye olmadan gerçekleştirdiğini söyledi.

AB dönem başkanlığını 1 Ocak 2015’te İtalya’dan devralan Letonya’nın aynı zamanda Irak ve İran büyükelçiliğini de yapan Sjanits, AB’nin yıllardır doğalgaz kaynaklarını çeşitlendirmek için uğraştığını belirtti. Sjanits, AB'nin bu hayalini, Türkiye’nin üye olmadan gerçekleştirdiğini belirtti.

Letonya’nın Türkiye’nin AB’ye entegre olmasını destekleyen ülkeler arasında bulunduğunu anımsatan Sjanits, "Üç ülkede büyükelçilik görevini sürdürüyorum ve bu coğrafyada enerjiyi yakından takip edebiliyorum. Şüphe yok ki  Türkiye günden güne doğalgaz için bir merkez haline geliyor. Rusya, Azerbaycan ve İran’dan gaz alıyorsunuz. Bu sizin çeşitli kaynaklara sahip olduğunuzu gösteriyor.AB ile İran arasında da bir anlaşma olursa Türkiye bu transferi sağlayacak ülke olacak. Bunun yanı sıra Türkiye’ye çok yakın olan Irak da gaz talebini karşılamak için istekli diyebilirim. Bunlar, Türkiye’nin iyi bir kaynak ve güzel bir ücret şansına sahip olduğunu gösteriyor" dedi.

Büyükelçi Sjanits, Letonya ile Türkiye’nin ikili ilişkilerinin her anlamda iyi olduğuna ve son iki yılda Türkiye’den üç resmi ziyaretçiyi ağırladıklarına değindi.

"Türkiye, üye olursa AB'yi değiştirecek"

Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komiseri Johannes Hahn'ın Ankara'da aralıkta yaptığı açıklamada "gelecek dönemde  Türkiye için yeni fasıllar açılmasını beklediğini" söylemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Sjanits, "AB komiserineTürkiye hakkında düşüncelerimizi en iyi şekilde ifade ettiğimizi düşünüyorum. Enerji, Türkiye’nin AB üyeliği için ana belirleyici sebep değil, ülkenin politik gücünü ve büyüklüğünü de unutmamak lazım. Normalde AB’ye katılan ülkeler değişir ancak Türkiye üye olursa AB’yi değiştirecektir" ifadelerini kullandı.

Sjanits, 2015'te aynı zamanda  Türkiye ile Letonya arasındaki demokratik ilişkilerin 90. yılının kutlanacağını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin iki yıldır çok yoğun bir şekilde sürdüğünü belirterek, "Türkiye’ninAB üyeliği yolunda yeni fasılların açılması için elimizden geleni yapacağız ancak bunun AB üyesi diğer 27 ülkeye de bağlı olduğu unutmamalı" şeklinde konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA