• Konya23 °C

Senan Kazımoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Türkistanlı Abdullah Dede

02 Temmuz 2019 Salı 17:40

Geçen gün, Babamurad isminde Türkmenistanlı bir arkadaşım bana, Karatay Tatlıcak mahallesinde oturan, Afganistanlı Türkmen dededen bahsetti. Dedenin bilgili birisi olduğundan ve en önemlisi elinde tüm Türk Milletinin soyağacının yazılı olduğu bir şecerenin varlığını anlattı. Tabi bunu duyunca da, dede ile tanışmak istedim. Daha önceden tanıdığımız torununu da arayarak, önce ziyaret etmek için müsade istedik. Memnuniyetlerini bildirince de Babamurad ve Irak Türkmenlerinden olan Ali isminde arkadaş ile beraber dedeni ziyarete gittik. Niyetimiz dedeni ziyaret edip hayır duasını aldıktan sonra, ilminden yayarlanıp, şecereni de görmekti.

Tatlıcak mahallesine ilk vardığımda dikkatimi çeken Türkmen kiyafetindeki insanlar oldu. İlk izlenimim, buranın Türkmen mahallesi olduğuydu. Tabi burada Türkmenlerden başka yaşayanlar da var. Fakat Türkmenler hemen kendilerini belli ediyorlar.

Dedenin torunu bizi mahallede karşılayarak, dedenin yaşadığı eve götürdü. Odaya girdiğimizde bizi ayakta karşılayan Abdullah dedenin içtenlikle bize sarılışı, biranda üçümüzü de kendine bağladı. Abdullah dedenin hoş ve samimi sohbeti, ikramları,  bizi sanki Tatlıcak’da değil de, Türkistan’daymış gibi hissettirdi. O Türkmence ve Türkiye Türkçesi karışık tatlı konuşması, sıcakkanlılığı, yüreğindeki din ve millet sevgisi bizi kendisine hayran bıraktı. Sanki dedeni ilk defa değil de, yıllardır tanıyormuşuz gibi geldi bize. Kendi dedemiz kadar çok sevdik ve benimsedik.

Dede konuşmaya başlayınca boş adam olmadığını, görüp-geçirmiş biri olduğu hemen fark ediliyor. Bize gezdiği gördüğü yerlerden anılarını anlattı. Ardından, Türkmen milli şairlerinden şiirler, beyitler okudu. Sohbetin ortasında Abdullah dede şecereyi getirdi. Gerçekten muhteşemdi. 1 metre uzunluğunda ağaç şeklinde Türk milletlerinin boylarını gösteren bir şecereydi. Bundan ilave 2 şecere daha vardı ama, en genişi buydu. Türkiye’de bu kadar geniş bir şecerenin olmadığına eminim. Olsa dahi daha ortaya çıkarılmamış.

Abdullah dede şecereyle ilgili konuşurken, şecereni, soy ilmini bilen alim kişilerden aldığını söyledi. Kendisinde sadece bir nüshalarının olduğunu söyleyen Abdullah dede, bu soyağacının kaybetmekten çok korktuğunu anlattı. Bizde kendisinden izin alarak soyağacını bilgisayarla taratıp, dijital ortama alarak muhafaza ettik. Artık kaybolma riski bulunmuyor.

Abdullah dedeyle konuşurk, Türk Dünyasıyla ilgili elinde sadece şecere bulunmadığını, ayrıca, farklı dillerde yazılmış ve Türkiye’de bulunmayan Türk diline, milli kimliğine, kültürüne, önemli şahsiyetlerine ait kitapların da olduğunu gördük. Ama tabi bunların en önemlisi soyağacıydı. İnşallah yakın zamanda soyağacıyla ilgili çalışmalarımız olacak.

Yazımın sonunda, ben buradan Abdullah dedeye bir kez daha teşekkür ediyorum. Allah razı olsun dedem. Hoşsohbetin, sıcakkanlılığın, samimiyetin, misafirperverliğin, verdiğin bilgiler ve en önemlisi şecere için tekrardan teşekkür ederiz. Allah sana uzun ve sihatli ömür nasip etsin. Amin.

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA