• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk öğrencilerin vize zaferi
15 Temmuz 2014 Salı 12:34

Türk öğrencilerin vize zaferi

İki Türk üniversite öğrencisi, Hollanda’nın kendilerinden istediği 600 avroluk vize ücretini yüksek bularak açtıkları davayı kazandı.
 İki Türk üniversite öğrencisinin Hollanda’nın öğrencilere uyguladığı yüksek vize ücretini düşürmek için açtıkları dava süreci tamamlandı.
 
TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri Oğuz Veli Atasoy ve Ulaş Can Atılgan, Erasmus Programı kapsamında Hollanda’nın kendilerinden istediği 600 avroluk vize ücretini yüksek bularak açtıkları davayı kazandı.
 
Mahkemenin, 4 Mayıs 2013 tarihinde verdiği kararda, Hollanda’da 3 aydan fazla kalacak öğrenciler için ödenmesini istediği 600 avroluk vize ve oturma izni ücreti ücretini Avrupa Eğitim Direktifi’ne aykırı bularak 300 avroya düşürmesi ile tüm dünyadan bu ülkeye gelen öğrenciler içinde vize ücreti düşürüldüğü belirtildi.
 
Hukuk mücadelesine devam eden iki öğrenci, 300 avroluk vize ücretinin 40-60 avroya düşürülmesi için tekrar dava açtı. Oğuz Vali Atasoy’un davası olumsuz sonuçlanırken, Ulaş Can Atılgan’ın davası olumlu sonuçlandı.
 
İki öğrencinin davaları karşılıklı itirazlar sonucu Hollanda Yargıtay’ına taşındı.
 
Yargıtay iki davada da Türk öğrencilerinin aleyhlerinde karar verdi. Yapmış olduğu açıklamada mahkeme, 300 avroluk harç bedelinin öğrencilerin Hollanda’da eğitim görmeleri için engelleyici bir sebep olmadığına karar verdi.
 
14 Temmuz 2014 tarihindeki son kararla Yargıtay, Oğuz Vali Atasoy açtığı davayı reddederek vize ücretinin 300 avroda kalmasına karar verdi.
 
 Atılgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada şunları söyledi:
 
“60 avroya düşmesi için mücadele edeceğiz. Adaletsiz ve haksız uygulamalara karşı elini taşın altına sokacak, fedakarlık yapacak demokratik, özgürlükçü ve inatçı insanların hala olması, biz yeni nesiller için umut ışığı olmaktadır. Bu bağlamda diplomat Mehmet Sevim ve Avukat Fadime Kılıç'a müteşekkirim. Bu davadaki mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir, elde ettiğimiz hukuki başarının benzer davalara ilham kaynağı olmasını diliyorum.”
 
AİHM’ e (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) itiraz haklarının kalmadığını belirten avukat Fadime Kılıç, Hollanda Avrupa Komisyonuna veya Avrupa Direktifi’ne aykırı davranışta bulunuyor diye bir dilekce sunabilme imkanlarını değerlendirdiklerini belirtti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA