• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk mutfak kültürünün nabzı Konya’da atacak
21 Ekim 2015 Çarşamba 15:45

Türk mutfak kültürünün nabzı Konya’da atacak

Mevlana’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına geçtiğimiz yıl Konya’da gerçekleştirilmeye başlayan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödüllerinin ikincisine ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Mevlana’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına geçtiğimiz yıl Konya’da gerçekleştirilmeye başlayan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödüllerinin ikincisine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. 

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği organizasyonu ile Mevlana’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli adına geçtiğimiz yıl Konya’da gerçekleştirilmeye başlayan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödüllerinin ikincisine ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Etkinliğin tanıtım toplantısına, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediyesi Başkanı Fatma Toru, Selçuk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan ile Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin katıldı.
Toplantı, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan’ın Ateşbaz-ı Veli’nin yaşamı ve etkinliğe ilişkin detayları konu alan sunumu ile başladı.

“ETKİNLİĞE ULUSLAR ARASI BOYUT KAZANDIRMAK İSTİYORUZ”
Konya Valisi Muammer Erol, toplantıda yaptığı konuşmada, “Şeb-i Arus törenleri, Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali, Uluslararası Dünya İnançları Fotoğraf Yarışması gibi inşallah bu etkinliğimiz de Konya’nın uluslararası boyutta yapmaya çalıştığı, yüzünün akıyla da geliştirerek, güzelleştirerek gerçekleştirdiği etkinlikler arasında yerini alacak. Etkinliği güzelleştirmek, geliştirmek bizim elimizde. Gayretimiz, emeğimiz inşallah hep beraber olacaktır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

“HİKAYESİ, DEĞERLERİ FAZLA OLAN BİR ŞEHİRDEYİZ”
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek de hikayesi ve sembolleri bulunan şehirlerin güçlü olduğunu belirterek, “Konya’nın da hikayesi, değerleri, mana yıldızları çoktur. Bu konuda belediyeler olarak Konya’da önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu konuda şehrimizin mana yıldızlarını mümkün olduğu kadar tamamının tespiti, türbelerinin ve mekanlarının ihyası, restorasyonu ve halkımızın ziyaretine açılması konusunda birçok önemli çalışmaya imza attık. Ateşbaz-ı Veli Türbesi’nin de içinde olduğu 68 tane cami ve türbenin restorasyonunu şu anda gerçekleştirdik ya da süreci devam etmektedir.” diye konuştu.
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da, inanç turizmi açısından bu tür etkinliklerin önemine değinerek, Konevi Türbesi ile Ateşbaz-ı Veli Türbesi ve yakınlarında gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında basın kuruluşlarının temsilcilerine bilgi verdi.

“SADECE BİR AŞÇI OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİ”
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in şehir dışında bir kongrede bulunması nedeniyle toplantıya Selçuk Üniversitesi adına katılan Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ise Ateşbaz-ı Veli’nin bütün Mevlevihanelerde yüzyıllar boyunca devam eden söz ve karar sahibi yüce bir şahsiyet olduğunu söyledi. Ateşbaz-ı Veli’yi sadece bir aşçı olarak değerlendirmenin büyük yanlış olduğunu anlatan Prof. Dr. Özcan, “Ateşbaz-ı Veli her şeyden önce yüzyılları aşan geleneği ve saygıyı ifade etmektedir. Bu nedenle Ateşbaz-ı Veli gibi değerlerimizin gelecek nesillere aktarılmasında sosyal sorumluluğumuzun bir gereğini yerine getirmek de bizlerin en önemli görevidir. Birçok alanda olduğu gibi yemek kültürümüzün de giderek yozlaştığı günümüzde bu gibi etkinliklerle zengin mutfak kültürümüzü yeni nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. İnanıyorum ki bu yıl ikinci kez Konya’da düzenlenecek olan Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri töreni buna vesile olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, temel hedeflerinin bu organizasyona uluslararası nitelik kazandırmak olduğunu aktardı.
24 Ekim 2015 Cumartesi günü Konya’da gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında Ateşbaz-ı Veli’nin hayatı ve Mevlana dergahındaki mutfağın Mevlevilik’teki öneminin tüm yönleriyle ele alınacağı bilimsel bir panel düzenlenecek ve 7 ayrı kategoride başarı ödülleri ile özel ödüller de sahiplerine verilecek.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA