• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk-İşten işçi sağlığı ve güvenliği açıklaması
13 Mart 2012 Salı 10:10

Türk-İş'ten işçi sağlığı ve güvenliği açıklaması

Türk-İş 2. bölge Temsilcisi Necati Kökat, İş sağlığı-güvenliği önlemlerinin alınmamamsı işçi ölümlerine davetiye çıkarmaktadır. Gerekli önlemlerin alınmaması iş kazalarını cinayet haline getirmekted

Türk-İş 2. bölge Temsilcisi Necati Kökat, “ İş sağlığı-güvenliği önlemlerinin alınmamamsı işçi ölümlerine davetiye çıkarmaktadır. Gerekli önlemlerin alınmaması iş kazalarını cinayet haline getirmektedir” dedi.

 

           
 11 Mart 2012 günü İstanbul-Esen yurt’ta işçi sağlığı ve güvenliği alınmadığı için 11 işçinin yanarak feci şekilde ölmesi üzerine bir açıklamada bulunan Türk-İş 2. bölge Temsilcisi Necati Kökat, ”Günümüzde özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma ve esnek çalışma biçimleri Türkiye’de sağlıksız ve güvenliksiz bir çalışma hayatını işçilerimize dayatmaktadır. Türkiye’de kayıt dışı ekonominin var olduğu bir yapıda, çalışanların hakları geriletilmekte, esnek, güvenliksiz, güvencesiz, sigortasız ve kaçak işçi çalıştırma her geçen gün yaygınlaşmaktadır.
 
 Küreselleşen dünyada her alanda maliyetlerin düşürülmesi temel hedef haline gelmiştir. Maliyetlerin ilk düşürüldüğü alan ise iş sağlığı ve güvenliği alanıdır. Günümüzde açlık ve iş kazası riski arasında tercih yapmaya zorlanan insanlarımız, işletme belgesinin olmadığı, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin olmadığı çalışma ortamlarında çalışmak zorunda bırakılmakta; ölüm, sakat kalma ve meslek hastalıklarına yakalanma riskiyle karşı karşıya bırakılmaktadırlar.
 
 Nitekim önceki gün İstanbul Esenyurt’ta bir AVM inşaatının şantiyesinde işçilerin kaldığı çadırda çıkan yangın sonucunda, ilk belirlemelere göre 11 işçi feci şekilde yanarak hayatını kaybetmiştir. Hiç kuşkusuz gerekli önlemlerin alınmaması, bu tür iş kazalarını cinayet haline getirmektedir.   
 ILO’nun hazırladığı “Güvenlik Kültürü Raporu”na göre, meslek hastalıklarının tümü, iş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir kazalardır. Nitekim, son yirmi yılda iş kazalarında Japonya ve İsveç’te yüzde 20, Finlandiya’da ise yüzde 62 oranında bir düşüş olmuştur. Bunun nedeni daha az işçinin tehlikeli işlerde çalışması ve işyerlerinin daha güvenli hale getirilmesidir. Anılan ülkelerin tersine Türkiye’de meydana gelen iş kazalarında ve ölümlerde artış söz konusudur
 
 Nitekim SGK tarafından 2010 yılında açıklanan son verilere göre, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda 2008 yılında 866 işçimiz hayatını kaybederken, bu sayı yüzde 67.9 oranında artarak 2010 yılında 1.454 ölüm olarak gerçekleşmiştir. Bu verilerin yalnızca sigortalıları kapsadığı, sigortalıların sayısının da yaklaşık 10 milyon kişi olduğu, buna karşılık toplam istihdamın yaklaşık 22,5 milyon kişi olduğu düşünülürse, gerçekte iş kazaları ve buna bağlı olarak ölümlerin çok daha fazla olduğu anlaşılmaktadır.
 
 Türkiye’de iş kazaları bütün işkollarında yaygın olarak görülmektedir, ancak diğer işkollarıyla karşılaştırıldığında inşaat, metal ve maden işkollarında kaza sayısı, kaza sıklık oranı, kaza ağırlık oranı, ölüm ve yaralanma oranı çok yüksektir. İnşaat, maden ve metal işkollarının iş kazaları açısından adeta yarış halinde olduğu söylenebilmektedir. 2010 yılında inşaatta 475, madende 130, metalde 110 ve tekstil işkolunda 32 işçi hayatını kaybetmiştir.
 
 Türk-İş 2.Bölge Temsilciliği olarak İstanbul’da inşaat şantiyesinde hayatını kaybeden işçilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan işçilerimize acil şifalar diliyoruz.”dedi. HABER MERKEZİ

 

 

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA