• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk İşde gergin kongre..
08 Aralık 2011 Perşembe 17:29

Türk İş'de gergin kongre..

Türk-İş Genel Kurulu'nda konuşan Anamuhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, slogan atan işçilere 'Salonlarda değil, hakkınızı meydanlarda arayın' dedi.
Türkiye’nin en büyük işçi konfederasyonu olan Türk-İş’in 21. Olağan Genel Kurulu yoğun tartışmalar ve protestolarla başladı. BüyükAnadolu Otel’de yapılan Genel Kurul'da sendika yöneticileri ve işçiler arasında kavga çıktı.

Toplantıda Çalışma Bakanı Faruk Çelik kürsüye çıkarken, işçiler Bakan'dan kıdem tazminatlarıyla ilgili açıklama talep ederken aynı zamanda temizlik işçilerinin haklarıyla ilgili görüşlerini kendileriyle paylaşmasını istedi.

YÖNETİM DEĞİŞECEK Mİ?

362 delegenin oy kullanacağı Genel Kurul'da mevcut başkan Mustafa Kumlu'nun listesi ile 12 sendikadan oluşan Sendikal Güç Birliği Platformu yarışacak. Sendikal Güç Birliği’nin başkan adayı Petrol-İş Sendikası Başkanı Mustafa Öztaşkın.

Türk-İş’in son dönemde işçinin yanında değil, hükümetin yanında yer alarak, işçi haklarının gerilemesine neden olduğunu belirten Güç Birliği Platformu üyeleri arasında Tekel Eylemlerinin örgütleyicilerinden Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel de bulunuyor. Platformun diğer üyeleri ise, Petrol-İş, Basın-İş, Belediye-İş, Deri-İş, Hava-İş, Kristal-İş, Tezkop-İş, TÜMTİS ve Türkiye Gazeteciler Sendikası. Hürriyet gazetesinin haberine göre, 2 sendikanın daha güç birliğine destek verdiği ancak resmi olarak bunu açıklamadığı belirtiliyor.

MUHALİF SENDİKALAR NE İSTİYOR?

Sendikal Güç Birliği’ni oluşturan sendikalar, Türk-İş yönetimine iki temel konuda eleştiri yöneltiyor. Bunlardan birincisi Türk-İş’in konfederasyon gibi davranarak, üye sendikaların sorunlarına yeterince sahip çıkmadığını savunuyorlar. Eldeki hakları koruma stratejisiyle hükümete yakın durduğunu, bunun sonucunda da belediyeler ve TEKEL başta olmak üzere ‘kaybettiğini’ ileri sürüyorlar.

İkinci eleştiri noktaları ise Türk-İş’in Türkiye gündeminden uzak oluşu. Öyle ki 600 bin işçinin çatı örgütü olmasına karşın Türk-İş’in yeni anayasa, Kürt sorunu, kadına şiddet, deprem gibi konularda kanaat, görüş oluşturması gerektiğini belirtiyorlar. İşçilerin aynı zamanda vatandaş olduğuna dikkat çekerek, TÜSİAD’ın az sayıdaki üyesiyle Türkiye gündemine ilişkin her konuda çalışma yaptığına, rapor hazırladığına vurgu yapıyorlar. “Aylardır 2012’de yeni kriz geleceği konuşuluyor. Ama bu Türk-İş’in gündeminde yok. Kriz işçiyi vurmayacak mı, işsiz bırakmayacak mı, alınacak ekonomik önlemler vatandaş olarak işçiyi etkilemeyecek mi” diye soruyorlar.

İtalya, İspanya, Yunanistan, İngiltere’de yapılan grevleri, Wall Street eylemlerini anımsatarak, Türk-İş’in bunların yanından bile geçmediğini söylüyorlar.

KILIÇDAROĞLU: SOKAKLARA ÇIKIN

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada, Türk-İş'e sert eleştiriler yöneltti.

Özelleştirme konusuna değinen Kılıçdaroğlu, dünyanın her yerinde özelleştirme yapıldığını fakat insanı yok sayan bir özelleştirmenin başka yerde olmadığını belirtti.

Türk-İş: Kıdem tazminatına dokunulması genel grevin yolunu açar
 
Konrede konuşan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, emek kesimi ve gelirleri üzerinden sürdürülmek istenen, rekabet gücünün işçilerin çoğu kazanımını sekteye uğrattığını ifade ederek, "Hükümet eliyle yapılmak istenen düzenlemeler, işçi kesiminde huzursuzların kaynağı haline gelmiş, özellikle ‘Ulusal İstihdam Stratejisi Sunum Belgesi’nde yer alan hükümlerin öngördüğü kuralsızlaştırma, işçi kesiminin kendisini tehlike altında görmesine yol açmıştır" dedi.
 
"KIDEM TAZMİNATINDAKİ KIRMIZI ÇİZGİMİZ KAZANILMIŞ HAKLAR"
Türk-İş Başkanı Kumlu, kıdem tazminatının işçinin en büyük güvencesi olduğuna işaret etti. Kumlu, "İşverenler kıdem tazminatını, işgücü piyasasını esnekleştirmenin ve işten çıkarmanın önünde de bir engel olarak görmektedir. Ama kıdem tazminatının kaldırıldığı veya çeşitli formüllerle kuşa çevrildiği bir sistemde, çalışma barışının ve işgücü verimliliğinin nedenli zaafa uğrayacağının da farkına varılması gerekir. Kıdem tazminatındaki kırmızı çizgimiz kazanılmış haklarımızdır. Kıdem tazminatına dokunulması genel grev yolunu açacak" dedi.
Kumlu’nun "kıdem tazminatına ilişkin yaptığı açıklamalar" sırasında, Kumlu’ya delegelerden destek geldi. Delegeler "tazminata uzanan eller kırılsın" sloganı attı.
 
"TÜRK-İŞ 3 YILDIR BELİRLENEN ASGARİ ÜZERE MUALİF KALMIŞTIR"
Çalışma hayatının önündeki en önemli sorunlardan birinin de bölgesel asgari ücret olduğunu söyleyen Kumlu, bu uygulamanın geçmişte denendiğini, ancak bir yararının olmadığının anlaşılması nedeniyle vazgeçildiğini söyledi. Kumlu, "Hatayı tekrarlamak sadece bir vakit kaybı olacaktır. Ocak 2012 itibariyle yeni asgari ücret yürürlüğe girecektir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına başlamıştır. Milyonlarca insan ailesiyle birlikte insan onuruna yakışır bir asgari ücret beklentisi içindedir. Bu beklentiyi boşa çıkarmamak hükümetin görevidir. Bu çalışma döneminde Türk-İş son 3 yıldır belirlenen asgari ücrete mualif kalmıştır. Türk-İş’in mualif kalma gerekçelerinin ortadan kalkabilmesi için asgari ücretin insan onuruna yakışır bir biçimde belirlenebilmesi yönünde adımlar atılması gerekmektedir" diye konuştu.
Öte yandan Kumlu, İşsizlik Sigortası Fonu’nun amacı dışında kullanılmaya devam edilmesinin de önemli sorunlardan biri olduğunu söyledi.
 
"TAŞERON İŞÇİLİK SİSTEMİN KANAYAN YARASIDIR"
"Taşeron işçilik sistemin kanayan yarasıdır" diyen Başkan Kumlu, "Ucuz işgücü kullanmak adına, yaptığı işte yetkin olmayan insanların canları pahasına çalıştırılmasının bedelini hep birlikte büyük acılar yaşayarak ödedik, ödemekteyiz. Taşeron işçilik özel sektörde kullanıldığı kadar, kamu işyerlerinde de kullanılmaktadır. Kamu kurumlarında bile asıl işin taşeron işçilerine yaptırıldığı bir gerçektir" dedi.
 
"TÜRKİYE’DE 25 YILDIR ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ YAŞANIYOR"
Türkiye’de 25 yıldır özelleştirme sürecinin yaşandığına dikkat çeken Kumlu, özelleştirmelerin ardından, bu kurumlarda çalışan insanların akıbetinin ne olacağının, hiçbir hükümet döneminde önceliği oluşturmadığını söyledi. Kumlu, "Sendikalarımızın verdiği mücadele ile kimi işyerlerinde ilk etapta burnu kanamamıştır. Ama sonradan işsizleştirme, sendikasızlaştırma, erken emeklilik zorlamaları başlamıştır. Özelleştirme mağduru işçiler için uygun görülen 4/C statüsü ise yapılan iyileştirmelere rağmen sorun olmaya devam etmektedir" diye konuştu.
 
"ANASAYA HAZIRLIKLARINA KATKI VERMEYE HAZIRIZ"
Türkiye’nin yeni bir Anayasa yapım sürecine girdiğini söyleyen Kumlu, "Toplumumuzun temel değerleriyle bütünleşmiş demokratik, ekonomik ve sosyal hakların özgürce kullanılmasına imkan sağlayacak Anayasa hazırlıklarına katkı vermeye hazırız" dedi.
 
"CEZAYA DÖNÜŞEN UZUN TUTUKLAMALAR KAMU VİCDANINDA KARŞILIĞINI BULAMAMAKTA"
Kumlu, çalışanlar açısından; özellikle işçi işveren kesimleri arasında uluslararası normların benimsediği hükümlere dayalı çalışanların örgütlenme ve toplu hareket edebilme haklarına imkan veren bir felsefeye sahip olunması gerektiğini söyledi. Cezaya dönüşen uzun tutuklamaların kamu vicdanında karşılığını bulamadığını ifade eden Kumlu, Türkiye’de son yıllarda gerçekleştirilen operasyonların birçok alt başlığın yanı sıra uzun yargılama ve tutukluluk süreleriyle de gündeme geldiğine belirtti. Kumlu, "Cezaya dönüşen uzun tutuklamalar, kamu vicdanında karşılığını bulamakta. Toplumun birçok kesiminde yargılamaların tutuksuz devam etmesi talebi yükselmektedir. Türkiye bu talebe uygun düzenlemeleri yapma talebiyle karşı karşıya bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
Basın özgürlüğünün de demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu söyleyen Kumlu, Türkiye’nin basın özgürlüğünün tartışıldığı bir ülke olmaktan çıkarılması gerektiğini vurguladı.
 
CUMHURBAŞKANI GÜL: "TÜRK-İŞ ALINTERİNİN VE EMEĞİN SESİ OLMUŞTUR"
Yurtdışında olması nedeniyle Türk-İş’in Genel Kurulu’na katılamayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün gönderdiği mesaj da okundu. Mesajında genel kurulun başarılı geçmesi temennisinde bulunan Gül, 1952’de kurulan Türk-İş’in alınterinin ve emeğin sesi olduğunu ifade ederek, Türk-İş’in sendikacılığın ocağı olduğunu belirtti. Gül ayrıca mesajında Türk-İş’in çalışma hayatının standartlarının yükseltilmesinde önemli bir rol üstlendiğini dile getirdi. ...
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA