• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk ihracatçısına darbe! Yarı yarıya düştü
15 Aralık 2014 Pazartesi 09:56

Türk ihracatçısına darbe! Yarı yarıya düştü

Rublenin dolar karşısında sürekli değer kaybetmesinin özellikle 2-3 ay vadeli satış yapan Türk ihracatçısına "darbe vurduğu" bildirildi.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı (AKİB) Ali Kavak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatında her geçen gün önemli başarılara imza atarak pazar alanını genişlettiğini ancak Türkiye için önemli bir pazar olan Rusya'da uzun zamandır süren sıkıntıların kendilerini etkilediğini söyledi.

Rusya'daki sıkıntılar nedeniyle rublenin sürekli dolar karşısında değer kaybettiğini aktaran Kavak, bu durumdan da ihracatçıların direkt etkilendiğini ifade etti.

ÜRETİCİ ÇOK MAĞDUR

Türk ihracatçılarının, genellikle yaş sebze ve meyve ürünlerini ruble üzerinden 2 veya 3 ay vadeli olarak Rusya'ya sattığını ifade eden Kavak, rublenin değer kaybetmesiyle bu ülkeye ihracat yapan iş adamlarının da mağdur olduğunu belirtti. Durumun bir an önce düzelmesini beklediklerini ifade eden Kavak, şöyle konuştu: "Sezonun başında bir dolar 36 ruble civarındayken şu an 55 seviyelerinde. Bu durum 2-3 ay vadeli satış yapan ihracatçı arkadaşlarımızın alacaklarının yarısının erimesi anlamına geliyor. Ürün fiyatları iç piyasada da düştü. Üretici gerçekten çok mağdur. Özellikle rubledeki değer kaybı, ihracatçılarımızı çok olumsuz yönde etkiledi."

Yaşanan olumsuzluklara rağmen yıllardan beri Türk ürünlerini tercih eden Rus halkının her zaman destekçisi olmaya gayret edeceklerini aktaran Kavak, rubledeki değer kaybına rağmen ihracatlarını durdurmayacaklarını ve Rus tüketicilerini meyve ve sebzesiz bırakmayacaklarını kaydetti.
 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA