• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türk diasporasından şehir ağı
07 Eylül 2014 Pazar 10:00

Türk diasporasından şehir ağı

Türk işadamları, daha etkin bir lobi gücüne sahip olabilmek için yurt dışında örgütlenme modelini ülke bazından 'şehir'lere yayıyor.

Yurt dışında yerleşik Türk girişimciler ve profesyonelleri bir araya getirerek Türk lobisini güçlendirmeyi amaçlayan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) çalışmalarını hızlandırdı. DTİK şehir yapılanmasının da aralarında bulunduğu 4 yeni projeyi hayata geçiriyor. Avustralya'dan sonra Avrupa ve Balkanlar şehir örgütlenmesini tamamlayan DTİK, Almanya'nın Köln şehrinde 600'e yakın Türk işadamını bir araya getirerek yeni dönem stratejilerini belirledi. Toplantıda, 25 ülkeden 120 şehir temsilcisine de sertifikaları törenle verildi.

6 MİLYON TÜRK DİASPORASIYLA KÜRESEL AKTÖR

Köln'de düzenlenen 'Avrupa ve Balkanlar Büyük Buluşması' sertifika töreni öncesinde DTİK Yönetim Kurulu üyeleri ile bir basın toplantısı düzenleyen DEİK/DTİK Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu '2023 yılı ulusal hedeflerimiz Türk girişimcisinin cesareti, tecrübesi, bilgisi ile gerçekleşecek. Bu hedeflere dünyanın dört bir yanına yayılmış Türk girişimcisinin dinamizmiyle ulaşacağız. Başka ülke deneyimleri bize bu konuda ilginç örnekler sunuyor. Çin diasporası Çin'i dünyanın üretim üssü haline getirdi. Hindistan diasporası Hindistan'ı dünyanın yazılım merkezi haline getirdi. İsrail, diasporası ile etkin iletişim ve işbirliği içinde çalışarak inovasyon merkezi haline geldi. Aynı şekilde yurt dışında yerleşik 6 milyon Türk diasporası da küresel aktör olmamız için; dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefini gerçekleştirmemiz için en önemli varlıklarımızdan birisidir' diye konuştu.

4 ÖNEMLİ ADIM

Türk diasporasını güçlendirmek için yeni projeleri hayata geçireceklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu projeleri şöyle sıraladı:

-TOBB ETÜ bünyesinde Dünya Türk Girişimcileri Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulacak ve yeni öğretim yılında hizmet vermeye başlayacak.

-Diaspora Franchise Platformu kurulacak. Bunun için Ulusal Franchise Derneği ile bir protokol yapıldı. Bu protokol ile diasporadaki girişimcilere indirimli franchise verilecek.

-Her yıl belirli sayıda başarılı diaspora genci Türkiye'ye getirilecek. Yurt içinde şirketlerde staj yapacaklar. Ayrıca, DEİK iş konseyi başkanları gençlere mentorluk yapacak.

-Türk diasporasının şehir ve bölge koordinatörlerinin atanması tamanlanacak. Avusturalya tamamlandı. Avrupa ve Balkanlar'daki şehir ve bölge koordinatörleri atanması da dün itibariyle bitti. 173 kişi sertifakısını alarak işbaşı yaptı.

 
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA