• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Turgut Özal yeniden defnedildi
05 Ekim 2012 Cuma 11:32

Turgut Özal yeniden defnedildi

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşı, bugün aile yakınlarının katıldığı dini törenle Topkapı'daki mezarına defnedildi. Törende Semra Özal, gözyaşlarını tutamadı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, ölümüyle ilgili iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın cenazesini 2 Ekim günü mezarından çıkarmıştı. Adli Tıp Kurumu’na götürülen Özal’ın cenazesinden toksikolojik ve kimyasal incelemeler için örnekler alındı. İşlemleri tamamlanan Özal’ın cenazesi bu sabah saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, saat 09.40 sıralarında Adli Tıp Kurumu'ndan alındı. Turgut Özal’ın naaşı, Mezarlıklar Müdürlüğü’ne ait cenaze arabasıyla Topkapı’ya götürüldü. Yol boyunca cenazeye polis araçları da eşlik etti.
Turgut Özal'ın Türk bayrağına sarılı tabutu, tören mangası tarafından omuzlara alınarak anıt mezara kadar taşındı. Törene basın mensupları alınmadı.
Özal'ın naaşı burada yapılan dini törenin ardından 19 yıl sonra yeniden toprağa verildi.
Merhum Turgut Özal'ın eşi Semra Özal ve kızı Zeynep Özal da cenaze töreni için anıt mezara geldi. Semra Özal, asansörlü platformla anıt mezarın bulunduğu alana indi. Törene AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da katıldı.
Ailenin isteği üzerine Özal'ın mezarının üstüne mermer konmadı. Mezarın üzerine toprak döküldü.
'KÜÇÜK BİR DEFİN İŞLEMİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK'
Ahmet Özal, Topkapı'daki Anıt Mezar'ın girişinde, babası Turgut Özal'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'ndan getirilmeden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “küçük” bir defin işleminin gerçekleştirileceğini söyledi.
Gerekli işlemlerin yapıldığını aktaran Özal, “Tekrar savcımıza, Adli Tıp'a teşekkür ediyorum. Gayet titiz bir çalışma yapıldı. Sonuçlar herhalde 1-2 aya kadar çıkar. İnşallah bu hadise, Türkiye'de tekrarlanmaz” diye konuştu.
'BABAMIN NAAŞI ÇIKARILIRKEN YOKTUK. ÇÜNKÜ...'
Özal, “babasının mezardan çıkarılışı sırasında aileden kimsenin bulunmadığının” hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
“Çünkü biz istemedik aile olarak ama bu adaletin kararıydı. Onun için açıldı. Devlet Denetleme Kurulu raporu üzerine açıldı. Savcının verdiği kararla...”
İlk bulgularla ilgili kendisinin bilgilendirilip bilgilendirilmediği sorulan Özal, “Yok daha bir şey gelmedi. Daha onun için çok erken, herhalde biraz zaman alacaktır” dedi.
Özal, “ailenin mezarın üzerinin toprakla örtülmesi isteği”nin anımsatılması üzerine, “Evet biraz daha bizim kültürümüze, geleneğimize uygun olarak, mermer lahitin kaldırılması, toprak olması, insanların toprağa su dökebilmesi için...Çünkü insanlar geliyor buraya” ifadesini kullandı.
'SAÇ TELİNDEN DAHA FAZLASI BULUNDU'
Ailede bulunduğu belirtilen Turgut Özal'a ait saç tellerinin ilgili makamlara verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine Özal, cenazede saç tellerinden çok daha fazla doku elde edildiğini anlatarak, “Çünkü sadece kemik değil, biliyorsunuz gövdenin kendisi yapı olarak, hatta iç organlarla beraber 5 senede çürümesi gereken şey 20 senedir çürümemiş” diye konuştu.
Özal, “bulunan doku örneklerine ilişkin değişik iddialar da olduğu” yönündeki soruyu, “Hayır, benim danışmanım kendisi de oradaydı, avukatım da oradaydı. Adli Tıp Kurumu Başkanı'yla görüştüm, aynen öyle duruyor. Konuyu teknik olarak yorumlayamam. Dini açıdan da yorumlayamam çünkü o benim haddimi aşar” şeklinde yanıtladı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA