• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tunusta halk sandık başında
21 Aralık 2014 Pazar 15:27

Tunus'ta halk sandık başında

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemleri başladı. Tunus Başbakanı Cuma yoğun güvenlik önlemleri alındığını bildirdi.

Ülkedeki bir çok kentte yerel saatle 08.00'de açılan seçim merkezlerinin önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Oy verme işleminin saat 18.00'de sona ermesi bekleniyor.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Komitesi, batı kesimlerinde yer alan bazı merkezlerin ise güvenlik gerekçesiyle saat 10.00'da açılacağını ve bu bölgelerde oy verme işleminin 5 saat süreceğini açıkladı.

Mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki (69) ve parlamento seçiminde en çok oyu alan Nida Tunus (Tunus'un Çağrısı) Partisi Genel Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin (88) yarışacağı ikinci tur seçimlerinde, 5 milyondan fazla kişinin oy kullanması bekleniyor.

Ülkede 23 Kasım'da düzenlenen seçimin ilk turunda Nida Tunus Partisi Lideri Sibsi yüzde 39,4, mevcut Cumhurbaşkanı Merzuki ise yüzde 33,4 oy almıştı.

Yoğun güvenlik önlemleri alındı

Başkent Tunus'un Kartac bölgesinde oyunu kullanan Başbakan Cuma, seçim merkezlerini ve emniyet mensuplarını hedef alan saldırılara değinerek, "Yoğun güvenlik önlemleri alındı, teröristler ülkeyi karıştıramayacak" ifadesini kullandı.

Bir çok "terörist hamlenin" güvenlik güçlerince boşa çıkartıldığını dile getiren Cuma, 80 bin güvenlik görevlisinin seçimin emniyeti için görev başında olduğunu bildirdi.

"Hak ve sorumluluk" olarak nitelendirdiği oy kullanımından duyduğu memnuniyeti dile getiren Cuma, hükümetin seçimlerde üzerine düşen görevi yerine getirdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun yapıldığı Tunus'ta dün akşam Kayravan kentinde bir seçim merkezine kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerce saldırı düzenlenmiş çıkan çatışmada, bir saldırgan hayatını kaybetmiş bir güvenlik görevlisi yaralanmıştı. Ülkenin kuzeyindeki Silyana'da ise kimliği belirlenemeyen kişiler, polis devriyesine ateş açmış olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı.

Mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki (69) ve parlamento seçiminde en çok oyu alan Nida Tunus (Tunus'un Çağrısı) Partisi Genel Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin (88) yarıştığı seçimin 23 Kasım'da düzenlenen ilk turunda, Sibsi yüzde 39,4, Merzuki ise yüzde 33,4 oy almıştı.

Merzuki: Sandıktan çıkan sonucu kabul etmeliyiz"

Susa kentinde oyunu kullanan mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki, ülkesinin gerçekleştirdiği seçimlerle "barışçıl geçişi" sağladığını belirtti.

Oy verme işleminin ardından açıklamalarda bulunan Merzuki, "Barışçıl bir geçiş yaptık. Bundan sonraki aşamanın da aynı şekilde barışçıl geçmesini temenni ediyorum. Devrimden sonraki geçiş döneminde başta anayasa hazırlamak ve seçimler yürütmek olmak üzere tüm hedefleri gerçekleştirdik" diye konuştu.

Tunus halkına oy kullanmaları yönünde çağrıda bulunan  Merzuki, "Seçme hakkınızı kullanın, geleceğimiz şeffaf bir şekilde yürütülecek bu seçimlere bağlı. Demokrasinin bir gereği olarak da sandıktan çıkan sonucu kabul etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı adayı Sibsi

Nida Tunus Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı El-Baci Kaid es-Sibsi de Aryane ilindeki Sidi Farac seçim merkezinde oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Kimin kazanacağını Allah bilir" dedi.

Seçimde oy kullanmanın hak olduğunu bunun yanında faydalı ile faydasızı ayırmak için insanların üzerine düşen bir görev şeklinde algılanması gerektiğini" dile getiren Sibsi, bu hakkın yerine getirilmesi ve korunmasının önemini vurguladı.

Nahda Hareketi Lideri Gannuşi

Öte yandan Tunus En-Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi, "Putlar yıkıldı ve bir daha Tunus'a dönemeyecek" dedi.

Başkent Tunus'un Bin Arus bölgesinde oyunu kullanan Gannuşi, "Özgürlükler ve haklar konusunda artık korkuya yer yok. Tunus halkı 2011'de putları yerle bir eden bir devrim yaptı. Tek adam ve tek parti putları, sahte seçimler ve sahte medyanın hepsi yıkıldı" ifadelerini kullandı.

Gannuşi seçime yönelik terör tehditlerine de değinerek "Terör Allah'ın iradesine karşı şeytani bir olgudur. Teröristler Tunus'un demokrasi bayramını bozmak istiyorlar ama halkın iradesi onlardan daha güçlüdür" şeklinde konuştu.

Mevcut Cumhurbaşkanı Merzuki (69) ile parlamento seçiminde en çok oyu alan Nida Tunus Partisi Genel Başkanı Sibsi'nin (88) yarıştığı seçimin ikinci turunda 08.00 oy verme işlemi başlamıştı. Ülkede 23 Kasım'da düzenlenen seçimin ilk turunda Nida Tunus Partisi Lideri Sibsi yüzde 39,4, mevcut Cumhurbaşkanı Merzuki ise yüzde 33,4 oy almıştı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA