• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tuncanın ardından Meriç nehri de taştı
05 Aralık 2014 Cuma 12:39

Tunca'nın ardından Meriç nehri de taştı

Edirne'de, Tunca Nehri'nin ardından sabaha karşı Meriç Nehri de taştı.

Bulgaristan ve Edirne'deki yağışlar nedeniyle kentten geçen nehirlerin debilerindeki artış devam ediyor. Dün Sarayiçi bölgesinde etrafa yayılan Tunca Nehri'nin ardından Meriç'in suları da çevreye yayılmaya başladı.

Debisi 24 saatte hızla yükselen ve saniyede bin 299 metreküp akan Meriç Nehri, Bosnaköy köyü bölgesinde tarım arazilerine yayıldı. Meriç kenarındaki birçok sosyal tesis ve çay bahçesine de nehir suları girdi.

Karaağaç Mahallesi'ne alternatif ulaşımın sağlandığı Süvari Köprüsü de üzerinden su akması nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Tunca Köprüsü'nün girişine de su birikmesi nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Suda kalan araçlar, itfaiye yardımıyla çıkarılıyor.

İtfaiye ekipleri ayrıca köprü girişindeki suyu motorlu pompayla tahliye etmeye çalışıyor. DSİ ekipleri de bölgede platform kurma çalışmalarına başladı.

Tunca Nehri'nin debisi de düne göre oldukça yükseldi. Dün sabah 215 metreküp/saniye ölçülen debi bu sabah 436 metreküp/saniye düzeyine çıktı.

Sarayiçi'nde etrafa yayılması süren Tunca Nehri, Kırkpınar er meydanı, Adalet Kasrı, Tavuk Ormanı, Edirne Sarayı kalıntılarını su altında bıraktı. Sarayiçi'ne ulaşımın sağlandığı Tunca üzerindeki tarihi Yalnızgöz, Fatih ve Kanuni köprülerindeki trafik akışına bugünde izin verilmiyor.

"Vatandaşlar uyarıldı"

Tunca Nehir kenarında taşkın hakkında bilgi alarak, su tahliye çalışmalarını denetleyen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı açıklamada, sadece Bulgaristan ya da Türkiye'de değil dünyanın birçok yerinde aşırı yağışların hayatı olumsuz etkilediğini söyledi.

Bölgede sel tehdidi olduğunu ancak bu durumun ciddi risk yaratacak ya da can kaybına yol açacak düzeyde bulunmadığını belirten Gürkan, şöyle konuştu:

"Edirne'de gerek Meriç gerek Tunca nehirleri üzerinde DSİ'nin kurduğu ölçüm istasyonlarıyla debiler sürekli kontrol ediliyor. Saat 08.00 itibariyle baktığımızda Bulgaristan Sivilingrad'taki debinin bin 291, Edirne Kirişhane'nin de bin 299 olduğunu görüyoruz. Zaten Sivilingrad'tan Edirne'ye suyun ulaşması 12 ila 15 saat arasında bir zaman alıyor. En son yapılan nehir temizliğiyle taşkın bin 300 metreküpe çıkmıştı."

Gürkan, taşkınlarla ilgili DSİ yetkilileriyle görüştüklerini, ciddi bir risk olmadığını ve gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı.  Meriç veTunca nehri kenarında, havzasında yaşayanların uyarıldığını aktaran Gürkan, şöyle devam etti:

"Bu anlamda bir sıkıntı yaşanacağını ön görmüyoruz. Ölçümlere baktığımızda Tunca Nehri en yüksek seviyesinden çok çok aşağıya düşmüştür. Suyun geri tepmesi nedeniyle Sarayiçi mevkisi ve bazı ekili alanlara nehir suyu yayıldı. Kontrollü bir biçimde gerekli tedbirleri alıyoruz. Vatandaşın can ya da mal kaybı yaşamaması için belediye, DSİ ekipleri çalışmayı yapıyor. Bu meseleden artık Edirne'nin kurtulması gerekiyor. Bu sadece belediyenin, DSİ ve Valiliğin sorunu değil bu artık ülke sorunu haline geldi."

Gürkan, Meriç Nehri'nin Yunanistan ile çok uzun mesafede sınır oluşturduğunu, taşkın riskinin ortadan kaldırılması için Türkiye'nin Yunanistan ile anlaşıp Enez ilçesinden Edirne'ye kadar nehri temizlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Vatandaşların taşkınlardan korkmasına, paniğe kapılmasına gerek olmadığını ifade eden Gürkan, "Biz tedbirliyiz, bu tedbirleri almaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımız suyun yükseldiği noktadan uzak dursunlar. Özellikle büyükbaş ya da küçükbaş hayvanların bakımı için bu bölgede ahırları bulunan vatandaşlar uyarıldı" diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA