• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TSKnın Kandil Operasyonu görüntüleri yayınlandı
19 Ağustos 2011 Cuma 11:50

TSK'nın 'Kandil Operasyonu' görüntüleri yayınlandı

Genelkurmay Başkanlığı hava harekatından ilk görüntüleri yayınladı.


Kayıtlarda  2 gündür süren operasyonlarda uçaklar tarafından vurulan hedeflerin görüntüleri yer alıyor.

Hedefler arasında malzeme depoları, barınaklar, uçaksavar mevziileri yer alıyor.

Genelkurmay Başkanlığı, Çarşamba günü gerçekleştirdiği operasyonlarda 60 hedefi havadan vururken, dün yapılan hava operasyonlarında 28 hedefi vurmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri dün gerçekleştirdiği operasyonlarda 96 hedefe de topçu ateşiyle vurmuştu.    

Genelkurmay'dan İkinci Harekat Açıklaması

Genelkurmay Başkanlığı, dün gece yapılan 2. hava harekatıyla ilgili olarak açıklama yaptı.

Genelkurmay açıklamasında 28 hedefin havadan 96 hedefin de topçu silahlarıyla vurulduğunu duyurdu.

Genelkurmay'ın açıklaması şu şekilde;

"1. Irak’ın kuzeyinde Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan ve Zap Bölgelerinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait 28 hedef grubuna Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından 18 Ağustos 2011 perşembe günü sabah ve müteakiben akşam saatlerinde etkili bir hava hârekatı icra edilmiştir.

2. Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir.

3. Hava hârekatı ile koordineli olarak aynı bölgelerde tespit edilen 96 hedef de topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alınmıştır.

4. Hava hârekatı ve topçu atışlarında, bölücü terör örgütüne ait olduğu kesin olarak teyit edilen hedefler seçilmiştir. Genelkurmay Başkanlığınca daha önce de açıklandığı gibi, hârekatın planlanmasında ve icrasında bölgedeki sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmektedir.

5. Terörle mücadele kapsamında icra edilen faaliyetlere, askeri ihtiyaçların gereklerine göre yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla devam edilecektir."

KANDİL'E EN AĞIR BOMBARDIMAN

Hakkari Çukurca’da önceki gün 9 şehit verilen saldırının ardından başlatılan operasyonlar dün gece F-16’ların Kandil’i bombalamasıyla devam etti. Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü’nden dün saat 21.40’da havalanan 16 adet F-16 önceki gece bombalanan Kandil’deki PKK kamplarını yine ateş altına aldı. Bu kez operasyonun ağırlık merkezinin Kandil bölgesi olduğu, Zap’ta da bazı hedeflerin vurulduğu öğrenildi. F-16’ların Kuzey Irak’taki hedefleri bombaladığı bilgisi terör örgütüne yakın internet sitelerinde de yer aldı. 16 F-16 uçağı gece geç saatlerde Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’ne döndü.

F-16’ların cehennem silahı

Bombardımanda ağırlıklı olarak MK-84 ve MK-82 tipi bombalar kullanıldı. ABD yapımı Mark 80 serisi için TSK envanterinde bulunan bu iki bomba, daha sonra Türk savunma sanayiinin geliştirdiği kitlerle lazer güdümlü olarak atılabiliyor ve hedefi sıfır hatayla vuruyor. F-16 mühimmatları arasında en ağır hasar veren üç bombadan biri olarak gösterilen MK-84’ler, 15 metre genişliğinde ve 11 metre derinliğinde bir krater oluşturabiliyorlar. 908 kilogram ağırlığında ve 3.3 metre uzunluğundaki bombanın patlayıcı başlığı 896 kilogram ağırlığında, çapı 457 milimetre. MK-82’ler ise, Mark 80 serisinin en çok kullanılan bombası. 227 kilogram ağırlığında, 2.2 metre uzunluğundaki MK-82’lerin patlayıcı başlığı 89 kilogram, çapı ise 273 milimetre.

Çukurca’daki saldırısının ardından Türk Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları üç dalga halinde örgütün Kuzey Irak’taki kamplarını vurdu. İlk dalgaya katılan 14 F-4 Fantom uçağı saat 20.30 sıralarında Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina bölgesindeki 60 hedefe, 140 ton bomba yağdırdı. İkinci dalga saldırıyı ise saat 02.30’da gece görüş ve vuruş yeteneğine sahip Lantirn F-16’lar gerçekleştirdi. F-16’lar lazer güdümlü sığınak delici füzelerle hedefleri vurdu.

Sığınak delen lazerli bombalar

Terör örgütü PKK liderleri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan’ın da Kandil’de olduğu istihbaratı üzerine F-16’lar güdümlü füzeleri bu hedeflere yöneltti. Dün sabah saat 09.00 sıralarında da bir operasyon düzenlendi. Bu operasyonda uçaklar Kandil ve Hakurk’ta keşif uçuşları yaptı, zaman zaman da hedefleri bombaladı. 3.5 saat süren bombardımanda ABD’nin Afganistan’da kullandığı sığınak delen “bunker duster” denen mühimmatın kullanıldığı bildirilirken lazer kitli MAC 82-84 bombalar kullandığı ifade edildi. Karadan da Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk’ta tespit edilen 168 ayrı hedef, toplarla dövüldü. Bölge komutanlığınca yürütülen operasyon Ankara’daki karargâhtan da dakika dakika izlenerek Başbakan Erdoğan’a da bilgi verildi. PKK’ya ağır darbe vuran hava saldırısı büyük bir gizlilik içinde yapıldı. Heronların günler öncesinden topladığı görüntüler harekât merkezinde değerlendirilerek saldırı emri verildi. Daha önceki operasyonların örgüte haber verildiği yönündeki bilgiler dikkate alınarak Malatya ve Kayseri üslerinden kalkan uçaklar bomba yağdırdı.

İstihbarat paylaşımı olmadı

Her biri 10 ton bomba taşıma imkanına sahip 14 Fantom, Türkiye’nin kendi teknik ekibiyle elde ettiği bilgilerle bombardıman yaptı. Harekattan önce komşu ülkeler ile ABD’ye haber verildiği öğrenildi. İkinci dalga saldırıyı ise Diyarbakır’dan kalkan F-16’lar yaptı. Örgüt üyelerinin dağlık alanda hangi mağarada olduğunu belirleyen bir sistemle sığınak delen füzeler hedefe gönderildi. Diyarbakır’dan kalkan F16’ların uçaksavar bataryaları, haberleşme alanları ile lojistik depoları vurduğu bildirildi. Hava harekâtından sonra, sınırdaki birlikler teyakkuza geçirildi. Örgütün geçiş noktaları kontrol altına alınırken, termal kameralar gece boyunca çalıştı. Termal kameralarla tespit edilen hareketlilik ise topçu birliklerince ateş altına alındı.

Sınırda sıcak çatışmalar yaşandı

Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında örgüt üyeleriyle güvenlik güçleri arasında sıcak temas sağlandığı ve yer yer çatışmaların yaşandığı öğrenildi. Sınıra takviye ekipler gönderilirken, helikopterlerle sürekli askeri malzeme taşındı. Teröristlerin saldırı olasılığına karşı mobil timler sürekli arazide tarama yaptı.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA