• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TSKdan PKKya af bombası
07 Nisan 2011 Perşembe 10:08

TSK'dan PKK'ya af bombası

ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'in 2009 yılında Washngton'a geçtiği geçtiği rapor gündemi sarsacak

Genelkurmay'ın 19 Mart 2009'da yabancı elçilik görevlileine brifing verip "çözüm için af dahil her seçenek masada" dediği ortaya çıktı.

Taraf gazetesinin yayınladığı Wikileaks Türkiye belgeleri gündeme bomba gibi düşecek. Askerin terör örgütü PKK'ya çarpıcı bakışı ABD'nin dipolamik yazışmalarında yer aldı.

Wikileaks belgelerinde ABD'nin PKK'ya yönelik af sürecini yakından izledği açıkça görülüyor. ABD Ankara Büyükelçisi Jeffrey'in 27 Mart 2009'da kaleme aldığı telgrafta, detaylı bir analiz yer alıyor.

PKK affının yapı-sökümü başlıklı telgrafta, bugüne kadar kamuoyuna yansımayan bir brifing de var. Genelkurmay'dan üst düzey bir J2 (İstihbaat başkanlığı) yetkisili, 19 Mart 2009'da çeşitli ülkeleirn savuma ateşelerine brifing vermiş.

Brifingte Genelkurmay yetkilisi, afla ilgili soru üzerine "bütün seçenekler masada" yanıtını vermiş. Bu cevap, askerin Kürt politikasında dikkat çekici bir değişiklik olarak ifade edilmiş.

ÖZAL'IN AF PLANINDAN APO'YU ÇIKARDILAR

Telgrafa göre Özal planında Apo'ya da af vardı ancak ABD buna soğuk: Siyaseten imkansız

Özal planına göre şiddete karışmayanlar derhal serbest kalacak, orta düzeydeki PKK'lılar iki yıl sonra affedilecek. Öcalan (henüz yakalanmamıştı) ve diğer üst düzey yöneticiler ise beş yıl sonra bırakılacak.

HÜKÜMET KOŞULLARINI İYİLEŞTİREBİLİR

ABD'ye göre hükümet Öcalan'ın hapis koşullarını iyileştirebilir ama erken salıvermesini düşünmek bile siyaseten imkansız.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA