• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
TSKda ‘istisnai sivil’ devri başlıyor
16 Haziran 2015 Salı 10:41

TSK'da ‘istisnai sivil’ devri başlıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde başlatılacak olan “sivil istisnai memur”uygulaması farklı bir “amir-memur” ilişkisini gündeme getirecek.

Milli Savunma Bakanlığı ile Türk Silahlı Kuvvetleri kadrolarındaki “özel nitelikli” görev yerlerine kurum içinden veya naklen “istisnai memur” atanmasına imkân tanıyan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre istisnai memur kadroları öncelikle; Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı karargâhlarında ihdas edilecek.
SİVİL DAİRE BAŞKANI
“İstisnai memur kadrosu” oluşturulması için, fikir ve proje üretimine dayalı özellikler taşıması, özel ihtisas, tecrübe ve yetenek gerektirmesi, TSK bünyesinden yetiştirme suretiyle personel tedarikinin kısa sürede mümkün olmaması gerekiyor.
İstisnai kadrolar, süreklilik arz eden ve konusunda uzmanlaşmış bir personelle yürütülmesinde zorunluluk bulunan hukuki, teknik, sağlık, mali ve idari alanlarda, yetki ve sorumluluk isteyen işleri kapsayacak. İstisnai memurlar şube müdürü, daire başkan yardımcısı ve daire başkanı kadrolarına da atanabilecek. Daire başkanlıklarına halen albay ve tuğgeneral düzeyinde atama yapılıyor.
SUBAYA EŞDEĞER
İstisnai memurlar ile askeri personel arasındaki protokol ilişkilerinde, istisnai memurların görevlendirildikleri kadro derecesinin karşılığı olan subay rütbeleri esas alınacak. Örneğin 9. ve 8. dereceli kadrolarda görev yapan istisnai memurlar için “teğmen”, 3. dereceli kadrolarda görevlendirilenler için binbaşı, 1. derecenin 4. kademesinde üç yılını tamamlayanlar için “albay” rütbesi esas alınacak.
LOJMAN VE ORDUEVİ
İstisnai memurların görevlendirildikleri kadro derecesinin karşılığı subay rütbeleri, askeri personelle aralarında astlık üstlük ilişkisi doğurmayacak. Buna karşın, “amir” vazifesi alan istisnai memurlar, maiyetindeki bütün askeri ve sivil personele hizmetin icap ettirdiği emirleri verebilecek. İstisnai memurların sosyal tesis ve lojman kullanım hakları kadro derecesinin karşılığındaki subaylar ile eşit düzeyde olacak.
NASIL SEÇİLECEK?
İstisnai memur kadrolarını belirleme ve bu kadrolar için personel teklif etme yetkisi, oluşturulacak değerlendirme kurullarına verildi. Değerlendirme kurulları, personel başkanlarının başkanlığında oluşturulacak. Değerlendirme kurulu, teklif edilen adayların aranılan genel ve diğer şartları taşıyıp taşımadıklarını belirledikten sonra, atama işlemini atamaya yetkili amirin onayına sunacak. İstisnai memurlarda Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’ndan (YDS) 70 ve daha fazla puan alma şartı aranacak.
Kaynak : Habertürk

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA