• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Tornavidayla evlere çarpı
10 Mart 2014 Pazartesi 09:12

Tornavidayla evlere çarpı

Rusya'nın 27 Şubat'ta askeri müdahalede bulunduğu Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Tatarların evleri işaretlenmeye başlandı.

Rusya'nın 27 Şubat'ta askeri müdahalede bulunduğu Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde Tatarların evleri işaretlenmeye başlandı. Rus yanlılarının kapılara çarpı işareti koyması Tatarlar'da etnik temizlik korkusuna yol açtı. Rusya'dan yayın yapan Radio Free Europe Radio Liberty adlı internet sitesinde yer alan habere göre Kırım'ın Bahçesaray kentinde yaşayan Nuriye isimli bir Kırım Tatarı, olayla ilgili şunları aktardı: 'Evimin önünde oturuyordum, ellerinde sopalar olan ve Rusça konuşan bir grup geldi, onları görünce korkup içeri girdim. Gelenlerin birinin elinde bir liste vardı, o listeye bakarak Tatarların evlerine beyaz tebeşirle çarpı işareti koydu.'

'OĞLUMU HEMEN SAKLADIM'

Nuriye'nin komşusu olan Havva isminde bir diğer kadın da gördüklerini şöyle ifade etti, '7 yaşındaki oğlumu okuldan aldım eve gelirken bu grubu gördüm. Kapılara çarpı işaretleri koyuyorlardı. Onları görünce koktum, oğlumu alıp saklandım. Sokağımızdan ayrıldıkları zaman evime girebildi. Bizim gibi bütün Tatarların kapılarına beyaz tebeşirle çarpı işareti koymuşlar. Ayrıca tornavida ile de kapıları kazıyarak işaretler çizmişler. Tebeşirle yapılan işaretleri yıkadık ancak kazıyarak yaptıkları hala duruyor. Neler olacağını bilmiyoruz ama korkuyoruz.'

İlk 'sürgünlük' Lenin'in eseriydi

Kırım Tatarları, son günlerde yaşanan gelişmelerden büyük endişe duyuyor. Evlerin işaretlenmesi Kırım Tatarlarına eskiden yaşadıkları sürgünü hatırlattı. Kırım Tatarlarınca 'Sürgünlük' olarak anılan sürgün, 1944 yılında Lenin tarafından yapılmıştı. Kırım'da yaşayan yüzbinlerce Kırım Tatarı yük trenlerine doldurularak Özbekistan'a ve Sibirya'ya sürülmüştü. Bu yolculuk sırasında binlerce Tatar açlık ve susuzluktan hayatını kaybetti. Kırım Tatarları 1980'li yıllarda tekrardan yurtlarına dönebilme imkanı bulmuştu. Ancak yurtlarına dönen Tatarların evleri Rus asıllı başka kişilerce işgal edilmişti.

Tatarlar Ukrayna bayraklarıyla yürüdü

Kırım'ın başkenti Akmescit'de dün düzenlenen protestoya katılan Tatarlar, Rusya'ya bağlanmak yerine Ukrayna'da kalmak istediklerini dile getirdi.

Sırp Çetnikler Akmescit'te

Bosna-Hersek'teki soykırımlardan sorumlu tutulan Sırp Çetnik hareketinin bazı üyelerinin Kırım'a gittiği öne sürüldü. Sırp medyasının haberine göre bazı gönüllüler, Slav kardeşlerine yardım için Kırım'a gitti.

30 Rus askeri karakola saldırdı

Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki Çernomorskoe sınır karakolu 30 Rus askeri tarafından alındı. Daha önce Kırım'da 11 sınır koruma karakolu Rus askerleri tarafından ele geçirilmişti.

Putin ellerini Kırım'dan çek!

Başta Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag ile Polonya'nın başkenti Varşova olmak üzere Doğu Avrupa'daki bir çok ülkede Rusya'nın Kırım işgali düzenlenen gösterilerle kınandı. Putin'in Hitlere benzetildiği afişler taşıyan göatericiler, 'Putin! Ellerini Kırım'dan hemen çek!' pankartları taşıdı.

Kanada'da Kırım protestosu

Rusya'nın Toronto'daki konsolosluğu önünde toplanan yüzlerce kişi 'Putin Ukrayna'dan çekil' sloganı attı Rusya'nın Kırım'ı işgali ve Ukrayna konusundaki tutumunu protesto edenler, Toronto Belediye Başkanlığı binası önünde sabah saatlerinden itibaren toplanmaya başladı. Protestocular, sırasıyla ABD, İngiltere, Almanya ve ardından da Rusya konsolosluğuna geçti. Bloor Caddesi üzerindeki Rusya Konsolosluğu önünde açıklama yapan göstericiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i temel hak ve hürriyetlere saygılı olmaya davet etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA