




Törenler her sene biraz daha kan kaybediyor
1 yıldır Türkiye seçim dönemi yaşadığını ifade eden Kazım Yanar, “7 Haziran seçimleri ile 1 Kasım seçimlerin arasındaki olumsuz süreç sadece Konya’yı ve Şeb-i Arus törenlerini değil Türkiye genelindeki turizmi etkiledi. Türkiye turizminde her sene artı yükselme olarak devam eden bir gelişme vardı. Bu yıl yüzde 4.5 bir kaybımız oldu. Bu büyük bir kayıp. Yaşadığımız terör olaylarının tırmanması, belirsizlik süreci maalesef Konya’daki Şeb-i Arus törenlerini de etkiledi” dedi.
KONYA’YA İLGİ ARTIYOR
Geçen seneye kadar büyük tur operatörleri Konya’ya tur düzenlemediğini vurgulayan Başkan Yanar, “Bilet satış sisteminden dolayı bir kırılganlıkları vardı. Şu andaki bilet sisteme tur operatörleri alıştı. Törenler sadece sema gösterisi olarak yapılmıyor. Her üniversitede ayrı ayrı konferanslar, programlar var. İl kültür ve Turizm Müdürlüğü sema törenleriyle diğer gerçekleştirilen programları başarılı bir şekilde yürütüyor” diye konuştu.
TİCARİ BEKLENTİMİZ YOK
Şeb-i Arus’tan beklentilerinin ticari olmadığını dile getiren Başkan Yanar, “Bu olaya ticaret olarak bakamayız. Konya dışında yapılan törenler ticari amaçla gerçekleştiriliyor. Sema, İstanbul’da lokanta açılışında veya senede bir defa yapılan organizasyonlarda kullanılmamalı. Konyalı siyasilerimiz buna sahip çıkmalıdır. Semanın yeri Konya’dır. 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen Vuslat Törenlerinde Konya dışında bu tip programların yapılmasını istemiyoruz. Bizim maddi bir beklentimiz yok. İşin ruhuna aykırı olduğu için karşı çıkıyoruz. Semanın ruhunu yaşatmak önemli. O şekilde nasıl ruhunu yaşatabilirsiniz. Bizim karşı olduğumuz törenlerin taklit edilmesidir. İstanbul’da törenlerin Hz. Mevlana’nın feyzine uygun değildir” şeklinde konuştu.
KONYA DIŞI PROGRAMLAR SONA ERDİRİLMELİ
“Sema gösterileri UNESCO’nun koruması altındadır”diyen Yanar, “Bundan dolayı evrenselleştiği için Konya dışında yapılan törenleri mahkeme kararıyla engellemek mümkün değil. Ama bu gösteri şekline son verilmezse UNESCO’da elini çektiğinde Sema programları çok garip kalır. Çünkü bu programlar UNESCO koruması altında olduğu için ülke dışından gelen misafirlerimiz var. UNESCO dediğinizde bir güvence ve garanti oluyor. Bu dejenerasyonlara son verilmezse UNESCO’nun bu işe el atacağı konusunda bir endişemiz var. Eğer elini çekerse uluslararası etkinliğini kaybedebilir” ifadelerini kullandı.
OTELLERİMİZ YÜZDE 65-70 DOLU
Geçen sene TÜRSAB olarak İran’ın 3 bölgesine ayrı ayrı 15 seyahat acentesiyle tur düzenlediklerini ifade eden Yanar, “Orada Semayı ve Mevlana’yı anlattık. Bu sene de İran’dan katılım yüksekti. Tanıtımı iyi yaptık. Bizim amacımız ziayetleri sadece bu dönemde değil, yıla yaymak. Bu sene İran, Afganistan, İngiltere, Kore’den misafirlerimiz geliyor. 2016 Konya İslam Başkenti seçildiği için tanıtımı iyi yaparsak katılımın daha iyi olmasını bekliyoruz. Geçen sene ve daha önceki senelerde otel sıkıntımız oluyordu. Otel sayımız yine aynı ama geçen sene yaşayamadığımız doluluk oranını yine yaşayamıyoruz. Yüzde 65-70 bir doluluk oranı var” dedi.
AMACIMIZ KONYA’YI DÜNYAYA TANITMAK
İstanbul’da törenlerin Hz. Mevlana’nın feyzine uygun yapılmadığını belirten Başkan Yanar, “Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası, Sanayi Odası ile birlikte Konya Tanıtım Vakfı kurduk. Amacımız dünyaya Konya’yı nasıl tanıtacağımız bulmak. Bu konuda Konya’ya neler yapılabilir. KOTEV’le bu işin daha üstüne düşerek daha iyi tanıtım yapılarak sadece Şebi Arus değil Mistik müziği de katarak daha büyük çaba harcıyoruz. İl Kültür Turizm Müdürlüğü olaya ticari bakmadığı için tam anlamıyla işin feyzinde ve kalitesine bakıyor” ifadelerini kullandı.
İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA