Toplum yükü paylaşmalı
Toplum yükü paylaşmalıDışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Ankara Palas'ta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
Davutoğlu, Suriye'den gelen mültecilerin Türkiye'de insani bir çerçevede misafir edildiğinin herkes tarafından bilinmesi gerektiğini söyledi.
Suriye'de yaşanan insanlık dramının son aylarda gittikçe arttığını ifade eden Davutoğlu, Türkiye'de bulunan Suriyeli mülteci sayısının 80 bini aştığını söyledi.
Türkiye'nin bir taraftan tarihi bir kardeşlik içinde bağlı olduğu Suriyelilere karşı hangi etnik ve dini kökenden olursa olsun, insanlık, kardeşlik ve dostluk görevini yerine getirmek istediğini belirtti.
Davutoğlu, "Ama diğer taraftan da tabii bu mülteci sayısındaki artışın getirdiği büyük bir yük var. Bu çerçevede de bu yükün uluslararası toplum tarafından paylaşılması lazım. Bir şekilde bundan sonra, inşallah olmaz ama daha da büyük dalgalar halinde mülteci akınları olması durumunda alınacak tedbirlerin gözden geçirilmesi lazım" dedi.
Bu çerçevede BM Güvenlik Konseyi'nin perşembe günü sadece bu gündemle bakanlar düzeyinde mülteciler sorununu ele alacağını söyleyen Davutoğlu, bu konudaki mekanizmaları harekete geçireceklerini söyledi.
İslam Dünyası ayağa kalkmalı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "İnsan hakları konusunda artık İslam Dünyası'nın, Müslüman bireylerin, tek tek ve topluca ayağa kalkmaları ve bu insan haklarını bizim medeniyetimizin değerleri olarak dünyanın her yerinde savunmalarının vakti gelmiştir" dedi.
Özellikle böyle bir dönemde, böyle bir tarihi dönemeçte bağımsız insan hakları komisyonu kurulmasının bu komisyonun görevini ve misyonunu büyük bir alana taşıyacağını dile getiren Davutoğlu, "Sadece komisyon olarak kalmasını değil, bir İnsan Hakları
Kurumu'nun, kuruluşunun da oluşmasını destekliyoruz" diye konuştu.
İhsanoğlu
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da İslam ülkelerinde insan hakları kavramının birleştirilmesi ve geliştirilmesi konusunda bazı sıkıntılar olduğunu söyledi.
İnsan hakları ile ilgili normları ve standartları yükseltmek için 2005 yılından itibaren gayret gösterdiklerini anlatan İhsanoğlu, arzu edilen hedeflere ve uluslararası yüksek standartlara ulaşmanın bir günde mümkün olamayacağını, tedrici bir yaklaşım içerisinde olduklarını belirtti.
Komisyon üyelerinin çok değerli insan hakları uzmanları ve savunucuları arasından seçildiğini, 18 üyeden 4'ünün kadın olduğunu bildiren İhsanoğlu, Ankara toplantısında komisyonun iç tüzüğünün kabul edileceğini söyledi.
Komisyonun Myanmar, Suriye, Filistin ve Mali'deki olayları insan hakları açısından ele alacağını belirten İhsanoğlu, konuların kadın, çocuk ve kalkınma hakları açısından da ele alınacağını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.