• Konya12 °C

Seyfullah Koyuncu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Toplu ulaşıma sınır getirilmeli!

07 Şubat 2020 Cuma 01:44
60-65 yaş üstü vatandaşların şehir içi seyahatlerine yönelik yeni düzenleme geliyor. Buna göre mesai başlangıç ve bitiş saatlerine yakın saatlerde 60 ve 65 yaş üstü vatandaşlar bu araçlara indirimli ya da ücretsiz binemeyecek. O saatlerde toplu ulaşımı zorunlu olarak kullanmaları gerektiğinde ise 'tam bilet' parası ödeyecekler.
 
Bu taslak sosyal medyaya düşer düşmez çok ses getirdi.
 
Yaşlıların sosyal medyada olmamasından mı kaynaklı bilmiyorum ama kamuoyunun kahir ekseriyeti bu taslağa gönülden destek veriyor.
 
Peki yaşlılarımız bu konu hakkında ne düşünüyor dersiniz…
 
Geçtiğimiz gün Kapu Camii civarında birkaç yaşlı dedemizle muhabbet etme fırsatı bulduğumda bu konuyu kendilerine sorma fırsatım oldu.
 
Aslında onlar da bu kararı destekliyorlar. Hatta dedelerimizden bir tanesi diyor ki; ‘Ben zaten emekliyim. Evde bir Hacce nenen var. Onun da bana pek bir masrafı yok. Varsın tümden paralı olsun, bizim hakkımızı talebelere versinler’…
 
Dedemizin bu çağrısına ben de destek veriyorum. Öğrenci kardeşlerimize ulaşım daha da indirimli olsa keşke…
 
Çünkü toplu ulaşıma doğru düzgün para ödeyen tek sınıf asgari ücretliler, alt-orta gelir grubu ve öğrenciler diyebiliriz.
 
Aslında bu 65 yaş kararı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yaşlılara bir armağanıydı. Yönetmelik uyarınca tüm Türkiye’de 65 yaş üstündekilere şehir içi toplu taşıma araçlarında bedava, şehirler arasında demir yolları ve deniz yollarında yüzde 50 indirimli seyahat imkanı verilmişti.
 
Fakat bu durum ne yazık ki fazlasıyla suiistimal edildi.
 
Yaşlılarımızın birçoğu toplu ulaşım araçlarını Kapu Camii’nin gölgesinde rafıklarıyla sohbet etmek için kullanıyor. 3 duraklık mesafe için otobüs kullanan hacıemmiler, hacıteyzeler görüyorum bazen.
 
İş artık keyfiliğe dönüşmüş durumda.
 
Nihayetinde, toplu ulaşımda bu hoyrat sınırsızlığın sınırlandırılması gerekiyor. Sadece mesai saatleri için bir sınırlandırma yetmez bence. Ayda 40 biniş hakkı gibi bir sınırlandırma yapılırsa, işi olmadan kullanmamaya imtina eder insanlar böylelikle.
 
Konuyla ilgili olarak dün de sosyal medyadan birkaç mesaj aldım.
 
Özellikle öğrenciler ve işinden yorgun argın evine dönenler bu uygulamadan çok şikayetçi.
 
Yaşlılar bizim baştacımız, onlara saygısızlık etmek istemem ama bu uygulamanın kesinlikle düzenlenmesi gerekiyor. O yüzden taslak halinde olan bu yönetmeliğin bir an önce yayınlanmasını temenni ediyorum.
 
Sabah 6-9, akşam da 16-19 saatleri arasında bu sınırsız biniş hakkının iptal edilmesi onlara pek bir şey kaybettirmez. Sabah namazından sonra güzel bir kahvaltı yapıp ondan sonra gitsinler Kapu Camisi’nin gölgesine.
 
Daha önce de seslenmiştim ama buradan bir kez de Konyalı teyzelere seslenmek istiyorum.
 
Allah aşkına kısır günlerinizi biraz erken saatte bitirin. İnsanların iş, okul dönüş saatlerinde, tam mesai bitiminde siz de sıkıntı çekiyorsunuz, biz de…
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA